Social media

Met deze videotricks maak je de tofste Instagram Reels

0

Je ziet ze vast met regelmaat voorbijkomen op Instagram Reels en TikTok: toffe kledingwissels, producten die snel opstapelen, gave overgangen, slowmo’s en snelle video’s. Maar hoe doe je dat nou? In dit artikel (met instructievideo’s) leg ik je de basisstappen van deze tricks uit.

Stap 1: zoek Reel, challenge of muziek

Wil je inspringen op een trend, challenge of hip nummer? Ga dan eerst op zoek naar een voorbeeld-Reel of zoek het juiste nummer. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar nummers die veel gebruikt worden, maar je kunt ook kijken welke challenges passen bij jouw doel en doelgroep.

Ik zit in de avond met regelmaat te scrollen op Instagram Reels. Als ik een leuk muziekje of toffe challenge tegenkom, sla ik de Reel op. Vervolgens ga ik er dan op een later moment mee verder.

Stap 2: analyseer de Reel en/of muziek en audio

Heel belangrijk bij het maken van Reels, is op wat voor manier de muziek gebruikt wordt. Regelmatig wordt er ge-edit op de maat van de muziek, of komt er iets tevoorschijn op een bepaald moment of woord tijdens een liedje. Ook kan het zijn dat er bepaalde dingen gezegd worden, en is het dus belangrijk om dit van tevoren goed te analyseren en de timing onder de knie te hebben.

Mocht het gaan om een bepaalde challenge, dan is het goed om te kijken wat je precies nodig hebt (kleding/producten/make-up) en wat wanneer in beeld komt.

Stap 3: maak een plan

Het kan helpen om de stappen even uit te schrijven. Ook al lijkt een Reel nog zo kort, soms gebeuren er best wel wat ingewikkelde dingen waarvoor een slimme voorbereiding key is. Een kort stappenplan kan dan heel handig zijn. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Shot 1: loop in beeld en houd hand omhoog, knip met hand.
  • Shot 2: knip met hand, andere outfit, kijk verbaasd. Ga vervolgens op de beat met de hand over de cameralens.
  • Shot 3: hand gaat van cameralens af, haar is los. Smile. Hand omhoog, knip op de maat.
  • Shot 4: knip met hand, hoed verschijnt op hoofd. Kijk blij. Loop uit beeld.

Stap 4: zo film je binnen Instagram Reels

Je hebt je plan. Zoals de audio/muziek uitgekozen en alle producten en je camera (telefoon) staan klaar. Dan kun je beginnen met de opname! Je kunt binnen Reels opnemen en live editen. Erg handig, vooral als je de muziek/audio goed wil volgen. Ik volg meestal deze stappen:

  • Zoek eerst het muziekje of de audio op.
  • Zet je timer aan (op 3 seconden of 10 seconden) om jezelf wat tijd te geven voordat de opname begint.
  • Pas eventueel een filter aan.
  • Pas eventueel de snelheid aan (hier bepaal je dus of je video in slowmotion gaat of versneld wordt).
  • Kort elk clipje in als je wil en zet er eventueel tekst overheen.
  • Film je een overgang naar de volgende clip? Gebruik dan de ‘align’-functie om de twee clips goed op elkaar aan te laten sluiten. Bijvoorbeeld in een snelle kledingwissel. Kijk in de video hoe ik dat doe:

Reel met kleding wissel trick.

Stap 5: blijf oefenen met Instagram Reels

Het maken van Reels lijkt zo makkelijk, ze zijn namelijk toch maar zo kort. Je zult misschien verbaasd zijn hoeveel tijd en precisie het kost om een Reel goed te krijgen. Mijn grootste advies is dan ook om te blijven oefenen.

In deze video laat ik je zien hoe ik een Reel heb gemaakt, waarin armbanden zich opstapelen op m’n arm. Nog niet perfect, maar oefening baart kunst!

Reel over verschijn-trick.