Innovatie

Cryptovaluta: de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor 2022

0

Dit is misschien wel het mooiste jaar in de geschiedenis van cryptovaluta. Exploderende koersen, records aan investeringen in startups, grote gevestigde partijen die groots instappen en zoveel technologische ontwikkelingen… Bij het schrijven van dit artikel kon ik bijna niet kiezen wat ik verwacht aan cryptovaluta-trends in 2022. Ik ga het toch proberen.

Eén dag in crypto staat gelijk aan een jaar in een mensenleven. Ook al is de technologie nog zeer jong, op 31 oktober is het nog maar 12 jaar geleden dat Bitcoin werd gelanceerd. Eerder schreef ik al over decentrale financieringen (DeFi), non-fungible tokens (NFTs), stablecoins, central bank digital currencies (CBDCs) en het metaverse. Er vinden echt veel gave ontwikkelingen in de sector plaats. De dag dat ik dit artikel ‘inleverde’ bij Frankwatching, ging de Bitcoin-prijs naar een ‘all time high’, een recordhoogte van $62.600. Ook zal de Amerikaanse overheid waarschijnlijk een zogenaamde Bitcoin ETF toestaan, waarover ik schreef in 2019. Dit zal naar verwachting de interesse in cryptovaluta nog veel sterker laten toenemen.

Op zoek naar de moonshot

De Bitcoin-prijs is dit jaar, op moment van schrijven, verdubbeld en er zijn daarnaast allerlei altcoins (alternatieve cryptovaluta) die met percentages als 15.000% en 10.000% in waarde zijn gestegen. Het bekende ‘Stock-to-Flow-model’ voorspelt dat de Bitcoin-prijs zelfs nog een keer kan verdubbelen tot $100.000 rond aankomende kerst, wat ook een positief katalyserend effect zal hebben op de altcoins.

Het leuke van deze gekte is dat ik ineens weer veel oude bekenden aan de lijn krijg die advies zoeken bij het kopen van cryptovaluta. Ze vragen ook van welke altcoins ik verwacht dat ze gaan ‘moonen’ (crypto-terminologie voor sterk stijgen). Veel mensen lijken wel high te zijn geworden door de waanzinnige prijsstijgingen die coins hebben doorgemaakt. Of door de verhalen van bekenden die er veel geld mee hebben verdiend, influencers die de ene na de andere coin aanprijzen als nieuwe moonshot en de eindeloze stroom aan positieve ontwikkelingen in de sector.

Zwarte zwaan.

Wachten op de zwarte zwaan

De wereld wordt door het eindeloze geprint van geld door overheden en de lage rentetarieven overspoeld met liquiditeit. Dit komt weer gedeeltelijk in de cryptovaluta-markt terecht. We zagen in de VS dat 7% van de stimuleringschecks die de overheid aan haar burgers uitstuurde, werd gebruikt om crypto te kopen. En in Nederland heeft 5% van de mensen al crypto en is 25% het van plan te gaan kopen.

De gekte zal in mijn optiek dus nog wel even aanhouden, nu de economie zich zo snel herstelt na de coronadip en de aandelenbeurzen recordhoogtes bereiken. Maar het is wachten op een black swan event: totaal onverwacht, maar met grote impact. We zagen bijvoorbeeld begin juni hoe één tweet van Tesla-topman Elon Musk de hele cryptomarkt deed instorten.

Accepteer cookies

Eerst even terugblikken

Ook vorig jaar deed ik op Frankwatching voorspellingen over wat ik voor trends verwachtte rondom cryptovaluta dit jaar. No pressure voor de voorspellingen van volgend jaar, maar die van dit jaar zijn allemaal uitgekomen. De grote institutionele partijen zijn ingestapt met waanzinnige bedragen en volgens dit mooie overzicht komen daar nog zeer regelmatig nieuwe investeringen bij. De bullmarkt is duidelijk gestart, met hier en daar een flinke dip, maar als je uitzoomt dan zie je een ongekende stijging van alle coins.

Wordt er ook wat gedaan met het geld dat al deze projecten ophalen en verdienen aan deze stijging? Zeker! Veel grote projecten zijn constant bezig met grote updates van de platformen, sluiten nieuwe partnerships en onthullen nieuwe technologische snufjes. Bitcoin heeft de grote Taproot-update gepubliceerd, Ethereum maakte een grote stap voorwaarts in haar transitie met de lancering naar 2.0, Cardano komt inmiddels elke maand wel met een update, Binance heeft net een fonds van $1 miljard gelanceerd en ook Solana timmert hard aan de weg.

Helaas zien we ook de minder positieve voorspellingen uitkomen: cryptocrime heeft ook een vogelvlucht genomen. Hacks, scams, pump & dumps en vele andere criminele activiteiten zijn aan de orde van de dag en nemen in aantal toe. Overheden kijken in versneld tempo naar hun eigen rol rondom wet- en regelgeving. Nu juich ik dit zeer toe, om de sector volwassen te maken en klaar voor de toetreding van nog heel veel meer (grote) investeerders. Maar helaas hebben verschillende overtrokken en niet ter zaken doende reacties van overheden juist schade aangericht. Hierover meer in mijn voorspellingen voor het komende jaar.

Bitcoin geaccepteerd bij barista van coffeeshop.

Trend 1. Bitcoin voor de boodschappen

Van een negen pagina’s tellend document is Bitcoin in 12 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde reserve asset met maatschappelijke impact. In het Westen zijn de meeste ontwikkelingen ondergronds. De onderliggende blockchain-technologie wordt al door 81 van de 100 bedrijven gebruikt, maar vaak niet zichtbaar voor de consument.

In veel ontwikkelingslanden zijn cryptovaluta inmiddels onderdeel geworden van het dagelijks leven. Als we kijken naar waar crypto’s het meest worden gebruikt, dan zie je een aantal interessante landen in het top-lijstje staan: Nigeria, de Filipijnen, Turkije en Venezuela. Landen die niet geheel toevallig ook problemen hebben met hun huidige munteenheid.

El Salvador

Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador verraste vriend en vijand door van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Hierdoor zijn bedrijven verplicht om Bitcoin te accepteren. Ik ben er zelf nog niet over uit wat ik van deze stap moet vinden. Als je net jouw inkomen in Bitcoin hebt omgezet en een Amerikaanse miljardair laat met een tweet de koers bijna halveren, dan is dat niet uit te leggen. Maar aan de andere kant heeft 70% van de inwoners simpelweg geen bankrekening, vaak omdat banken deze om allerlei redenen niet aanbieden.

Daarnaast komt een kwart(!) van het nationaal inkomen het land binnen via een buitenlandse geldtransfer. Hier worden vaak hoge percentages (tot wel 30% van het bedrag dat wordt verstuurd) voor berekend door partijen als Western Union. Meer dan 70% van de inwoners krijgt dit soort betalingen binnen. Het gaat om gemiddeld 50% van het inkomen van de inwoners. Grensoverschrijdende geldtransfers via Bitcoin laten verlopen kan op jaarbasis dan ook $400 miljoen aan fees schelen voor de inwoners. Geld dat de bevolking hard kan gebruiken.

Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Het Internationaal Monetair Fonds heeft een nog geplande lening aan het land on hold gezet en ook binnenlands is er nog verzet. Ook al zijn er al 2 miljoen Chivo wallets in gebruik (op 6,5 miljoen inwoners), 70% van de bewoners stemde bij een grote enquête tegen de invoering en 93% van de bedrijven zegt nog geen Bitcoin-betaling te hebben uitgevoerd.

Ticket naar vrijheid

Inmiddels is het precedent geschapen. Landen als Paraguay en Brazilië zijn inmiddels ook  aan het kijken naar de mogelijkheden om van Bitcoin een wettelijk betaalmiddel te maken. In landen als Afghanistan wordt het inmiddels het ticket to freedom genoemd.

Ik verwacht in het komende jaar dat meer landen Bitcoin (en eventueel andere valuta) gaan inzetten als wettig betaalmiddel. In de strijd tegen hoge grensoverschrijdende betalingen, in de strijd tegen inflatie en om de machtsgreep van de VS met haar dollar te verkleinen.

Bitcoin wordt niet alleen ingezet als betaling, maar ook als investering. Landen als Bulgarije en Oekraïne hebben al miljarden euro’s aan Bitcoin gekocht.

Trend 2. Lichtflitsen

Cryptovaluta worden niet alleen actief gebruikt in ontwikkelingslanden. Ook in westerse landen zijn er allerhande toepassingen die dagelijks worden gebruikt. Zo is het mogelijk om contentmakers op verschillende manieren te bedanken voor hun werk. Twitter heeft de Tips-functie toegevoegd aan het platform, waarmee je een Bitcoin-fooi kunt geven aan jouw favoriete tweeps. Dit kan inmiddels ook met podcasts, door Podcasting 2.0 van ‘podfather’ Adam Curry.

Accepteer cookies

Beide functionaliteiten maken gebruik van het Lightning network. Dit is een zogenaamde ‘second layer solution’, die is gebouwd op het Bitcoin-netwerk. Het biedt daarmee een krachtig antwoord op de criticasters van Bitcoin. Het aantal transacties dat mogelijk is op het netwerk en de snelheid ervan, zou volgens hen achterblijven bij huidige betaalmiddelen als creditcards. Waar Bitcoin 7 transacties per seconde aankan en VISA 65.000, kan Lightning er miljoenen aan.

Accepteer cookies

Alleen al afgelopen maand verdubbelde het aantal Lightning-transacties en steeg het aantal gebruikers met 11.164%. Dit is niet alleen te danken aan de Twitter-Tips. Doordat het zeer kleine betalingen relatief goedkoop kan verwerken, wordt het ook veel gebruikt in de gamingwereld voor de aankoop van kleine in-game items. En in ontwikkelingslanden zoals El Salvador voor betalingen.

Een gave ontwikkeling, omdat hij ook echt een positieve impact heeft in ontwikkelingslanden. In het komende jaar verwacht ik dat het aantal transacties zeer sterk toeneemt, met ook positieve effecten voor Bitcoin zelf.

Trend 3. Kunst & Kapitaal blijven vliegen

Het geld dat inmiddels omgaat in de NFT-markt en decentrale financieringen (DeFi) blijft ook maar groeien. Niet alleen de kleinere ‘retail-beleggers’, maar ook bestaande instituten zoals ING geven aan dat zij DeFi een waanzinnig interessante ontwikkeling vinden. Crypto zou financiële instellingen, zoals banken, volledig overbodig kunnen maken. Maar nu zien we dat veel grote banken juist zelf ermee aan de slag gaan en producten aanbieden. De ‘total value locked’ (geld dat is ingelegd) in DeFi is inmiddels groter dan $200 miljard. Dit bedrag zie ik het komende jaar nog wel verdubbelen naar $400 miljard.

Er zijn dan ook nog echt wat grote stappen te zetten om DeFi volwassen te maken. Van alle hacks in crypto-land vindt 75% plaats binnen DeFi. Daarnaast heeft de Amerikaanse toezichthouder (de SEC) recent aangegeven op korte termijn met strenge regelgeving voor DeFi te gaan komen. Institutionele DeFi zal dan ook nog wel even op zich laten wachten, de algemene DeFi-wereld groeit ondertussen hard door.

NFT's kopen.

Steeds meer bedrijven stappen in NFT’s

Ook de interesse voor NFT’s stijgt. Alleen al het afgelopen kwartaal werd er voor meer dan $10 miljard verhandeld. Dat zijn niet alleen verveelde apen, de allereerste broncode van het internet en een plekje op de arm van een bekende tennisspeler. Ook steeds meer grote partijen treden toe tot de NFT-markt, zoals Disney, Electronic Arts en het WWF.

Er zijn ook allerlei nieuwe ontwikkelingen, zoals ‘play to earn blockchain games’. Geld verdienen terwijl je een spelletje speelt, wie wil dat nu niet? Niet geheel onverwacht doen dat inmiddels al een kleine 1 miljoen mensen en schieten de spelletjes uit de grond. Louis Vuitton lanceerde zeer recent het spel Louis: The Game.

Louis the game.

Trend 4. De grote jongens blijven binnenkomen

Het mooie van blockchain en Bitcoin is dat je sinds het ontstaan alle transacties kunt zien en analyseren. Partijen als Glassnode en Chainalysis kunnen hierdoor de meest interessante analyses maken. Van het identificeren en volgen van criminele transacties voor geheime diensten tot het in kaart brengen van wat voor accounts Bitcoin bezitten.

Eigenaren met meer dan 1000 Bitcoin in bezit – ook wel de whales genoemd – worden vaak gevolgd. Van sommige whales is bekend wie ze zijn, maar de meeste zijn onbekend. Het zorgt voor veel speculatie. Zijn het rijke individuen of juist banken die anoniem Bitcoin kopen en verhandelen? Er zijn allerlei tools die de bewegingen van deze whales in de gaten houden, zoals het Twitter-account Whale Alert. Waar Bloomberg schreef dat 2% van de Bitcoin-wallets 95% van alle beschikbare Bitcoin in bezit heeft, laat Glassnode in een diepgaande analyse zien dat dit juist veel beter is gedistribueerd en dat deze distributie ook steeds meer toeneemt.

Vanwege de meldplicht die veel publieke ondernemingen hebben wereldwijd rondom de financiën en grote investeringen, worden grote aankopen van Bitcoin vaak al snel wereldwijd bekend gemaakt. Maar van grote institutionele investeerders en de zogenaamde ‘family offices’ (beheermaatschappijen van zeer rijke families) is die informatie niet beschikbaar. In een recent event dat ik organiseerde rondom de nieuwe Europese crypto-wetgeving MiCA, gaven verschillende experts aan dat zij ook pas verwachten dat dit type investeerders pas cryptovaluta op grote schaal gaat inkopen als deze wetgeving is geïmplementeerd.

Trend 5. Crackdown on cowboys

Wetgeving wordt inmiddels wereldwijd in rap tempo opgesteld. Veel overheden zien in dat ze niet nog jaren kunnen wachten met wet- en regelgeving rondom cryptovaluta. De Amerikaanse overheid is wakker geworden en geeft enerzijds aan cryptovaluta niet te willen verbieden, maar wel zeer bezorgd te zijn over de transacties en stabiliteit ervan. Net als de Europese Centrale Bank. Deze twee machtsblokken zijn bang dat het plotsklaps instorten van de cryptovalutamarkt de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem in gevaar kan brengen. Ze verwijzen hier naar de Bitcoin-crash in 2017, waar Bitcoin in een maand tijd twee derde van zijn waarde verloor en de top 10 altcoins 80%.

Ik ben en blijf enthousiast over regelgeving, zolang de balans tussen regulatie en innovatie maar niet scheef komt te staan. In Nederland zien we dat te strenge wetgeving enerzijds unicorns het land uit jagen, anderzijds de Nederlandse bedrijven een zeer oneerlijke positie geeft tegenover concurrenten uit het buitenland, die niet aan deze strenge regels hoeven te voldoen. Inmiddels wordt er door overheden wereldwijd hard opgetreden tegen het handelsplatform in cryptovaluta, Binance, waar zelfs de Nederlandse Bank al publiekelijk voor waarschuwde.

Ik verwacht het komende jaar dan ook veel ontwikkelingen wereldwijd op het gebied van regelgeving. Waarschijnlijk zal eerst scherp worden gekeken naar stablecoins en DeFi, daarnaast ook naar de cryptomarkt algemeen. De Amerikaanse overheid introduceerde afgelopen kwartaal al 18 verschillende wetten en de Europese Unie is inmiddels ook grote stappen aan het maken met haar MiCA-wetgeving, die gelijk voor alle landen in de Europese Unie zal gelden. Deze zal naar verwachting eind volgend jaar, begin 2023 in werking treden.

Het blijft verrassen, het blijft oppassen

Bij de introductie van de iPhone wist ook niemand dat we ermee zouden navigeren met Google Maps, foto’s editen met Instagram en muziek streamen met Spotify. Ook met cryptovaluta is het elke dag weer een verrassing wat er weer voor nieuwe ontwikkelingen bekend worden. Er wordt hard gewerkt aan uitdagingen zoals het excessieve stroomgebruik van bepaalde blockchains, de veiligheid, stabiliteit en snelheid.

Voor investeerders in cryptovaluta blijft het wel oppassen. Tv-programma Radar liet laatst zien hoe makkelijk het is om een ‘pump en dump’ op te zetten. Dit is een manier om de koers flink te manipuleren, waardoor veel beleggers worden benadeeld. Ook de oplichtingsadvertenties met bekende Nederlanders, zoals John de Mol en Humberto Tan, hebben in Nederland al voor tientallen slachtoffers gezorgd. Ook ‘fake projecten’ die geld binnenhalen en vervolgens van de aardbodem verdwijnen, zijn nog steeds aan de orde van de dag. Check in dit artikel hoe je dit kunt voorkomen.

Hoewel ik op de lange termijn waanzinnig veel potentieel zie in de mogelijkheden van cryptovaluta, zal 95-99% van de projecten op een gegeven moment omvallen. We zagen dit ook 3 jaar geleden. Ook cryptovaluta-projecten blijven startups, met alle investeringsrisico’s van dien. Met alle gave ontwikkelingen die ik voorzie in het komende jaar, blijft mijn enthousiasme over cryptovaluta nog waanzinnig ‘bullish’!