Online marketing

De 10 opvallendste en beste merkcampagnes van 2021

0

De sportzomer was goed gevuld, TikTok en Twitch bewezen dit jaar kansrijke kanalen te zijn voor socialmedia-marketing en content, start-ups investeerden in paid media… 2021 zat bomvol goede merkcampagnes. Maar wat zijn de beste, leukste en meest indrukwekkende campagnes van dit jaar?

Ik heb ze voor je op een rijtje gezet, we tellen af naar nummer 1!

10. Patta x Nike: Waves not Cycles

Honderden sneakerfans stonden urenlang in de rij op de Zeedijk in Amsterdam voor de nieuwe, exclusieve Nike Air Max sneakers. Sommige sneakerheads stonden zelfs 24 uur in de kou te wachten op hun kans om een paar te kopen.

Ik heb het over de Air Max 1 Wave, ontstaan uit de nieuwste samenwerking van Patta en Nike. De schoen is geïnspireerd op de authentieke band tussen het Amsterdamse merk en de Air Max gemeenschap. De release werd verder aangevuld met een serie korte films ‘The Wave’, een mooi staaltje storytelling.

Accepteer cookies

De sneakers en films bevatten thematische verwijzingen naar de culturele verschuivingen en de blijvende invloed die Patta heeft op haar gemeenschap, als een zelfstandig black-owned bedrijf dat al meer dan 17 jaar in Amsterdam is gevestigd. Onlangs werd de Patta Foundation opgericht om de culturele vorming van jongeren en aspirant-ondernemers te bevorderen.

9. Holland Heineken (t)Huis: Tokyo 2020

Heb je vorig jaar ook zo gebaald dat alle grote sportevenementen geannuleerd werden? Gelukkig konden het EK en de Olympische Spelen dit coronajaar wel doorgaan. Het was een sportzomer in aangepaste vorm, dat wel. Maar daar werd creatief op ingehaakt met diverse marketingcampagnes van grote sponsoren.

Neem bijvoorbeeld Heineken, die tijdens de Olympische Spelen de medaillewinnaars van TeamNL niet kon huldigen in het Holland Heineken Huis in Tokyo vanwege de coronamaatregelen. Om de traditie toch voort te zetten, vierden ze het huldigingsfeest dit jaar dicht bij huis in het Holland Heineken (t)Huis op het strand van Den Haag. Pluspunten voor de woordspeling.

Els Dijkhuizen, marketingdirecteur Heineken Nederland: “(…) We zijn weliswaar niet in Tokyo, maar in Nederland hebben we met het TeamNL Olympic Festival de perfecte locatie waar we diezelfde bekende sfeer kunnen neerzetten. Het Holland Heineken (t)Huis wordt dus de plek waar de sporters letterlijk thuiskomen.”

Accepteer cookies

8. Crisp: een ode aan smaak

Crisp, de supermarkt-app voor knettervers eten, lanceerde dit jaar als eerste online supermarkt een massamediale-campagne op landelijke televisie en omarmde de kracht van paid media. In het bijna driejarig bestaan van de boodschappen-app kende het bedrijf al veel hoogtepunten en belangrijke momenten, waar deze tv-campagne er één van is. Het afgelopen jaar is de operatie verstevigd, waardoor Crisp denkt de toenemende vraag aan te kunnen en zichzelf daarom groots profileert in de markt.

Crisp onderscheidt zich in de kwaliteit van verse producten, wat aansluit op de behoeften van klanten om vaker gezond, vers én lokaal te eten. Waar die wens op zichzelf niet genoeg is om een blijvende verandering in het dagelijkse eetpatroon door te voeren, zijn ze er bij Crisp van overtuigd dat smaak dat wel is. De tv-commercial is als het ware een ode aan die smaak.

Accepteer cookies

7. Jumbo: Schaalmodel Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix

Heel Nederland kleurde oranje toen Max Verstappen geschiedenis schreef op Circuit Zandvoort met het winnen van de eerste Nederlandse Grand Prix in 36 jaar. Om dit te vieren, lanceerde sponsor Jumbo een Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix editie schaalmodel raceauto (1:24). De supermarktklanten konden zegeltjes sparen voor deze mini-raceauto met vier verwisselbare banden.

Accepteer cookies

Jumbo kreeg haar klanten op de eerste dag van het raceweekend ook mee in de ‘oranjegekte’. Zo hebben tienduizenden liefhebbers met 50% korting via Jumbo een ticket bemachtigd voor ‘Super Friday’ op 3 september. Nog een slimme positioneringsactie: tijdens het raceweekend werden de Jumbo Juichcapes uitgedeeld, die met trots werden gedragen door de Orange Army. Zelfs McLaren-coureur en oud-teamgenoot van Max, Daniel Ricciardo, werd gespot met zo’n oranjekleurige cape.

6. Oakley & Scump: Influencer-marketing via Twitch

Lifestyle- en sportzonnebrillenmerk Oakley ging begin dit jaar een samenwerking aan met Seth ‘Scump’ Abner, die 1,2 miljoen volgers heeft op Twitch. Scump is de eerste e-sporter van Oakley en promoot de gamingbrillen van dit merk: speciale brillen voor een optimale game-ervaring, die kleurcontrast verbeteren en blauw licht filteren.

Oakley voorziet hierin in de behoefte van next-level gaming voor fans over de hele wereld. Scump, die door zijn fans ook wel ‘The King’ wordt genoemd, is één van de beste professionele Call of Duty spelers en aanvoerder van het Call of Duty-team ‘OpTic Gaming’. Hij is tweevoudig goudenmedaillewinnaar van de Major League Gaming (MLG) X Games en werd in 2017 uitgeroepen tot ‘Best Console Player’ op de Esports Industry Awards.

Accepteer cookies

Twitch is ‘s werelds grootste online videogamestreaming-platform, met meer dan 15 miljoen gebruikers. Maandelijks worden er zo’n 4,4 miljard (!) minuten aan livestreams van videogames en e-sports op dit platform wereldwijd gestreamd. Twitch is hét platform voor influencer-marketing, omdat het de mogelijkheid biedt voor live interactie met een loyaal publiek.

5. G-Star RAW met Snoop Dogg op TikTtok: #SayItWitchaBooty

Nog zo’n kanaal waar je écht niet meer omheen kunt voor je socialmedia-marketing: TikTok. Misschien denk je: ‘Die app met irritante dansfilmpjes, wat moet ik daarmee?’ Maar onder tieners is TikTok al langer een geliefde socialmedia-app en biedt daarom kansen om (nieuwe) doelgroepen te bereiken. Helemaal nu TikTok zelfs de grens van één miljard maandelijkse gebruikers gepasseerd is.

De TikTok-campagne van G-Star RAW staat dit jaar op de eerste plaats. De samenwerking met rap-icoon Snoop Dogg heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Combineer een spijkerbroekenmerk met een rapper van wereldformaat, plus goede reclamemuziek en je hebt in dit geval een topcampagne te pakken. Bij mij blijft het liedje in ieder geval lekker hangen. De teller van de video met Snoop Dogg staat op ruim 9,4 miljoen views. De bijpassende #SayItWitchaBooty-campagne zorgt verder voor engagement op het kanaal van G-Star RAW.

@gstarraw

G-Star RAW x @snoopdogg: Say It Witcha Booty

? Say It Witcha Booty (G-Star RAW) – Snoop Dogg

Accepteer cookies

4. Nike: Play New

Ik ben vast niet de enige fan van de merkcampagnes van Nike. Het lukt de creatieve koppen van Nike keer op keer om ons iets te laten voelen met hun commercials, waarin inspirerende verhalen worden gedeeld. Storytelling tot in de puntjes uitgewerkt door creatieve marketing en sales. Verhalen die niet alleen over de grootheden in de sport gaan, maar juist over de ‘normale’ mens en daardoor zo herkenbaar zijn.

Het sportmerk lanceerde dit jaar een campagne voor élke atleet. Onder de naam ‘Play new’ wordt het plezier van bewegen benadrukt. Zelfs als je er slecht in bent. Nee, júíst als je er slecht in bent. Het plezier van sporten is iets wat mensen met elkaar verbindt. Door in beweging te blijven, kunnen we volgens Nike weer onze vreugde, inspiratie en veerkrachtigheid terugvinden. En laten we dat nu goed kunnen gebruiken na de lockdowns met het vele thuiszitten.

Accepteer cookies

Tip: wil je zelf aan de slag met met YouTube-advertising? Maak dan gebruik van de Youtube Video Builder.

3. HEMA: Tompoucebier

Zeg je HEMA, dan zeg je tompouce. Van sokken met tompouceprint en kruidnoten met tompoucesmaak tot het tompouce-bakpakket voor honden (de Tomwoef). Toen HEMA als 1-aprilgrap met tompoucebier aan kwam zetten werd daar aanvankelijk verbaasd op gereageerd. Maar toen HEMA rondom Koningsdag daadwerkelijk duizenden blikjes Tompouce Ale verkocht, werd het een ongekend succes.

Accepteer cookies

Binnen drie dagen waren alle blikjes uitverkocht. Ze werden zelfs op Marktplaats doorverkocht. Een gewild collectors item was geboren. Het tompoucebiertje niet kunnen bemachtigen in april? Wees niet getreurd. Bierbrouwer Lowlander en Hema kwamen in september met een nieuwe en zeer grote oplage van het milkshake-style blond bier (5%) op de markt. Om dit te vieren kocht Youseum in Amsterdam het eerste roze-gele blikje en nam deze op in de museumcollectie.

2. Netflix Filipijnen: angstaanjagende Squid Game-promotie

Heb je ook gekeken? Het kan je haast niet ontgaan zijn dit jaar: de Koreaanse serie Squid Game, die al snel de populairste Netflix-serie ooit werd. Binnen 17 dagen werd de serie al door meer dan 111 miljoen accounts bekeken.

Van Halloweenoutfits tot receptvideo’s voor de Squid Game koekjes (dalgona candy): de serie leeft voort op social media. De marketingafdeling van Netflix Filipijnen haakte in op de hype met een angstaanjagende marketingstunt en plaatsten een levensechte versie van de pop van het eerste spel ‘Rood licht, groen licht’ bij een stoplicht op een druk kruispunt. Bij groen licht konden voetgangers rustig doorlopen, maar bij rood licht werd het net zo spannend als in de eerste aflevering van de hitserie.

Accepteer cookies

Mocht je denken: ‘Squid watte?’ De thrillerserie Squid Game gaat over honderden berooide mensen die een vreemde uitnodiging accepteren om deel te nemen aan een reeks kinderspellen. Ze krijgen hiermee de kans om veel geld te verdienen. Klinkt onschuldig… Toch?

1. Ajax: smelt kampioensschaal om en valt in de prijzen

Of je nou voetballiefhebber bent of niet (ik ben het laatste): dat je met creativiteit echt punten kan scoren als marketeer, dat hebben ze bij Ajax dit jaar wel laten zien.

Ajax werd in mei voor de 35e keer in de clubgeschiedenis landskampioen. Maar de feestvreugde werd overschaduwd door corona en het daardoor ontbrekende publiek in de stadions. Om de fans en seizoenkaarthouders te bedanken voor hun steun, besloot Ajax om hun kampioensschaal om te smelten. De 42.000 kleine kampioenssterren die daaruit voortkwamen werden cadeau gedaan aan alle seizoenkaarthouders. Zo heeft elke seizoenkaarthouder een tastbare herinnering aan het afgelopen seizoen.

Accepteer cookies

De bijbehorende reclamevideo, met Maggie MacNael’s ‘Amsterdam’ op de achtergrond maakt qua storytelling en muziekkeuze indruk. Niet alleen op de fans, maar ook bij de jury van de Dutch Creativity Awards. Ajax werd beloond met een Gouden Lamp in de PR-categorie. De Amsterdamse club ontving daarnaast drie Zilveren Lampen in de categorieën Integrated, Activations & Promotions en Covid-19. Ajax zit niet alleen op het veld tegen de wereldtop aan, ook hun marketing- en positionerings-strategie is wat mij betreft van wereldklasse.

Key take-aways voor je merkcampagne in 2022

De merkcampagnes van afgelopen jaar tonen aan dat je in een crisis juist aan je branding en positionering moet werken. Hierbij voor jou de key take-aways om in 2022 digital marketing succesvol in te zetten:

  • Bereik en overtuig je doelgroep met effectieve socialmedia-marketingcampagnes, waarin video centraal staat.
  • Benut de kansen die platformen als TikTok en Twitch aanreiken en bereik hiermee nieuwe doelgroepen.
  • Zet je doelgroep in de spotlights. Laat met je content zien wat hun toegevoegde waarde is binnen het grotere geheel. Zo raak je de juiste snaar en blijf je altijd top of mind.
  • Samenwerken met bekendheden of influencer-marketing is een effectieve manier om te bouwen aan een sterk merk. Oprechtheid = key, het moet geen standaard reclamepraatje worden.
  • Gebruik passende muziek voor je reclame of andere marketinguiting. In een online wereld waarin muziek een belangrijke rol speelt wil je dat het je merkperceptie versterkt.

Wil je in 2022 ook een onuitwisbare indruk maken met je merkcampagne? Zet nieuwe kanalen in, zet je klant centraal en zorg dat jouw authenticiteit opvalt. Zo vind je jouw merkcampagne misschien wel terug in het lijstje van 2022.