Online marketing

6x inspiratie voor augmented reality in e-commerce

0

Augmented reality is een belangrijke trend in de retail. Augmented reality (AR) toont computergegenereerde beelden over de werkelijke wereld heen. Deze technologische ontwikkeling overbrugt de kloof tussen winkelen op een fysieke locatie en online winkelen. Het draagt voor de consument bij aan een positieve winkelervaring en een verbeterde aankoopbeslissing. Voor retailers leidt dat tot betere verkoopcijfers en een daling van het aantal retourzendingen. Door het coronavirus is deze technologische ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Ik bespreek een aantal mogelijkheden, voordelen en voorbeelden van augmented reality in e-commerce.

1. Designflooring visualiseert een vloer in huis

Bij Designflooring kun je met een vloerontwerpprogramma visualiseren hoe een nieuwe vloer eruit ziet in je eigen huiskamer of keuken. Je laadt een foto in het programma en vervolgens kun je een vloer kiezen die jij mooi vindt. Je hebt de keuze uit honderden mogelijkheden. Als je er eentje gekozen hebt, dan kun je deze doorplaatsen naar je eigen kamer. Wil je een nieuwe vloer in je keuken? Dan visualiseer je hoe je keuken eruit zou zien met lichte houten planken, lichte stenen of misschien zelfs parket. Hoe verhoudt de kleur, het patroon en het materiaal zich tot de rest van de kamer, zoals de kleur van de muren, meubels en keuken? Je kunt het ontwerp vanuit verschillende hoeken bekijken, diverse vloeren met elkaar vergelijken, creaties delen en zelfs een bestelling plaatsen.

ar designflooring

2. Specsavers heeft een paskamer om brillen te passen

Via de website en applicatie van Specsavers kun je virtueel brillen passen. Je neemt plaats in de virtuele paskamer en gaat daar op zoek naar de juiste bril. De eerste stap is een scan maken van je gezicht. Vervolgens kun je het assortiment met brillen doorspitten. Heb je er eentje of meerdere gekozen, dan kun je deze projecteren op je eigen gezicht. Wil je meerdere brillen passen en vergelijken? Geen probleem! Ook de kleur van het montuur en de glazen kunnen aangepast worden. Als je iets hebt gevonden dat je leuk vindt, dan kun je dit eenvoudig toevoegen aan de winkelmand en afrekenen. Deze virtuele paskamer verbetert de winkelervaring terwijl de aankoop een gemakkelijk onderdeel van het proces wordt.

3. Coolblue plaatst je nieuwe televisie in de woonkamer

Coolblue heeft in haar app een augmented reality-functie waarmee je televisies kunt uitproberen in een woonkamer, bijvoorbeeld op een meubel of aan de wand. Deze applicatie laat je eerst de woonkamer scannen, zoals de kijkafstand tot de plek waar de tv moet komen en de meubels die er al staan. Met de optimale kijkafstand-functie weet je welk formaat je nodig hebt en hoe het eruit komt te zien in de woonkamer.

Je kunt in een handomdraai switchen tussen allerlei merken en formaten televisies. Als je de juiste televisie gevonden hebt, kun je deze direct in de winkelwagen plaatsen en afrekenen. Deze functie helpt niet alleen consument bij het nemen van een aankoopbeslissing, maar moet ook het aantal retourzendingen verminderen door klanten die een verkeerde inschatting hebben gemaakt.

augmented reality coolblue

4. Wanna Kicks laat je vanaf de bank schoenen passen

Wanna Kicks is een app waarmee je met behulp van augmented reality nieuwe sneakers kunt passen. Je hebt de keuze uit tientallen merken in allerlei modellen, kleuren en maten. Als je geschikte schoenen hebt gevonden, dan kun je deze visualiseren en passen op je eigen voeten. Je richt de telefoon op je voet en deze scant direct de omgeving, zodat je direct kunt beginnen met het passen van schoenen.

Tijdens het passen kun je nog kiezen voor verschillende kleuren of andere vergelijkbare modellen (indien beschikbaar). Op deze manier heb je direct een idee hoe de schoenen eruitzien als je ze aan hebt. Als je de schoenen wil kopen, dan kun je vanuit de applicatie direct een bestelling plaatsen. Wil je er nog even over nadenken of delen met anderen? Dat kan dat natuurlijk ook. Door op deze manieren schoenen te proberen, kom je minder snel voor verrassingen te staan en dat scheelt weer gedoe van retourneren. En dat is beter voor het milieu.

Wanna Kicks sneakers passen

5. Nike gaat nog een stapje verder

Nike heeft een augmented reality-functie aan haar applicatie toegevoegd die ervoor moet zorgen dat je de juiste maat schoenen bestelt en draagt. Met behulp van je smartphonecamera maak je een scan van je voeten, waarbij de afmetingen van elke voet in kaart worden gebracht met behulp van een 13-punts-meetsysteem.

De maatvoorspellingen zijn geprogrammeerd door kunstmatige intelligentie, wat betekent dat hoe meer mensen het gebruiken, hoe nauwkeuriger het zal worden. Nike hoopt dat de tool het aantal retourzendingen zal verminderen en de klanttevredenheid zal verhogen.

Accepteer cookies

6. IKEA laat je meubels uitproberen in je woonkamer

De augmented reality shopping-app van Ikea is een van de bekendste en populairste in de retailmarkt. De zoektocht naar een nieuwe meubels is niet zo makkelijk als het lijkt, want passen ze wel in je huis? Is de Billy niet te lang en hoe zit het met de kleur? Met behulp van de IKEA Place-app kun je zien hoe deze meubels in de woonruimte passen en zich verhouden tot andere meubels.

augmented reality van Ikea

Je kunt in een oogopslag zien welke kleuren botsen en of de gewenste meubels niet te groot zijn. Hierdoor kun je woonkamer visualiseren voordat je grote aankopen doet. De gedachte is dat door te visualiseren met Augmented Reality (AR) de consument beter kan inschatten of een meubel wel of niet in zijn inrichting past. Deze app draagt bij aan het nemen van een beslissing en zal het aantal retouren moet terugbrengen.

Overweeg AR

Deze technologische ontwikkeling had al veel impact, maar is door het coronavirus in een stroomversnelling geraakt. Wie goede content biedt, kan de consument gemakkelijker over de streep trekken en de conversie verhogen. Door een betere aankoopbeslissing wordt het aantal retourzendingen en daarbij behorende kosten teruggebracht – en het is beter voor het milieu. De ontwikkeling gaat veel sneller dan je denkt, dus nu is het moment daar om met AR aan de slag te gaan. Misschien kom je tot de conclusie dat het niets is voor de branche waarin je actief bent, maar dan heb je het in ieder geval wel overwogen.