Social media

Hoe maak & bewerk je Instagram-foto’s die opvallen?

0

Je kent ze wel: van die toffe Insta-foto’s die uit de tijdlijn lijken te springen. Hoe zorg je er nou voor dat jouw foto’s ook echt de aandacht trekken? Ik geef je tips voor het maken en bewerken van je Instagram-foto’s, en alles wat je nodig hebt is je telefoon!

Werk met bursts

Wil je die gave golven mooi vastleggen? Een product in beweging? Of een toffe actiefoto van een kind? Maar lukt het elke keer net niet om die golven op het hoogtepunt in beeld te krijgen, en rent het kind al voorbij de camera als jij de foto maakt?

Het kan enorm fijn zijn om te werken met bursts. Als je lang op de foto-knop drukt, maken de meeste telefoons binnen een paar seconden een reeks aan foto’s. Dit kan enorm handig zijn tijdens het fotograferen van beweging, en ook tijdens portretfotografie. Je kunt dan een keuze maken uit de tientallen foto’s vanuit de burst, en de foto kiezen waarin de beweging het best tot z’n recht komt, of waarin bijvoorbeeld iedereen in de groep de ogen open heeft.

Tussen de reeks aan foto’s zit er bijna altijd wel eentje die wel goed gelukt is.

Accepteer cookies

Zorg voor een onverwachte hoek

Een foto is zo gemaakt. Maar sta eens bewust stil bij de hoek die je kunt kiezen. Ver weg, dichtbij of schuin bijvoorbeeld. Of zet je camera op de vloer, tafel of in het keukenkastje.

Een foto van pal bovenaf maken kan ook. Hou de camera dan plat, zodat er geen diepte in de foto komt. Dit noem je ook wel flat-lay en kan zorgen voor gave foto’s. Andersom kun je juist wel kiezen voor een shot met diepte, het zogenaamde Bokeh-effect. Hiermee wordt de achtergrond wazig, dit ziet er vaak voor Instagram-foto’s professoneel uit.

Bewerk je foto

Zelf ben ik fan van minimale bewerking. Maar toch deel ik twee tips. Zo kun je ervoor kiezen één deel van een foto eruit te laten spingen met een intense kleur. Dit kan via Adobe Lightroom of Snapseed. Via de laatste kun je ook gave lichtfilters toevoegen, alsof er zonnestralen in je foto schijnen. Of je foto juist lichter of donkerder maken.

Andere tips voor Instagram-foto’s?

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments.