Data analytics

Zo koppel je Google Analytics 4 aan Merchant Center

0

Google heeft het mogelijk gemaakt om Google Merchant Center te koppelen aan Google Analytics 4-property’s. Belangrijk, want Universal Analytics stopt in 2023. Tijd om deze stappen te zetten. Ik leg in dit artikel uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Waarom is dit belangrijk?

Google geeft aan dat het met deze koppeling mogelijk is om conversies te meten van gratis productvermeldingen in Google Shopping. En om deze aan Google Analytics 4 (GA4) te koppelen uiteraard.

Het integreren van data is cruciaal voor marketeers en bedrijfseigenaren. Hoe meer geïntegreerde data we kunnen verzamelen binnen Google Shopping, hoe beter we beslissingen kunnen nemen over onze marketinginspanningen. En daarmee de directe impact van de Merchant Center-productgegevens te vergroten.

Hoe werkt het?

In januari kondigde Google aan dat ‘autotagging’ is toegevoegd aan de gratis Merchant Center-producten. Deze autotagging maakt het mogelijk om de conversies van gratis en betaalde productvermeldingen te tracken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is de koppeling tussen Google Analytics 4 en je Merchant Center-account.

Merchant Center en Google Analytics 4 koppelen

Als je al een bestaande Google Analytics 4-property hebt, kun je deze koppelen met het Merchant Center-account. Volg de volgende stappen:

Stap 1. Ga naar “Beheer” (het tandwiel links onderin).

Stap 2. Zoek onder de property instellingen naar “productkoppelingen”.

Google Analytics 4 koppelen aan Merchant Center.

Stap 3. Klik hier op “Merchant Center”.

Stap 4. Klik op “koppelen”.

Stap 5. Klik op “accounts kiezen” en kies voor het juiste Merchant Center-account.

Kies een Merchant Center-account.

Stap 6. Kies ervoor om autotagging aan te zetten (aanbevolen) en klik op “volgende”.

Hiermee zorg je er namelijk voor dat er een unieke ID meekomt met iedere bestemmings-URL. Zo kan Google Analytics de gegevens van elke klik monitoren. Dit zorgt ervoor dat je toegang kunt krijgen tot conversierapportages en de opname van gratis productvermeldingen in de GA4-rapporten.

Autotagging aanzetten.

Stap 7. Controleer of je alles correct hebt ingevuld en klik op “verzenden”.

Gefeliciteerd, de Merchant Center is nu gekoppeld aan Google Analytics 4! Houd er rekening mee dat het soms tot 24 uur kan duren voordat er gegevens worden weergegeven.

Heb je vragen over het koppelen van Merchant Center aan Google Analytics? Stel ze via de reacties hieronder!