Schrijven

Meer creativiteit in je copy? Denk als een comedian

0

Hoe meer vrijheid qua onderwerp, hoe moeizamer het schrijfproces verloopt. Want waar begin je precies? Geen reden tot paniek! Ik vertel je meer over de zoektocht naar inspiratie – en hoe je deze kunt aanvliegen. En leg je het verband tussen comedy en creatieve copywriting uit.

Een artikel schrijven kan uiterst uitdagend zijn. Als schrijver moet je namelijk de balans vinden tussen passende woorden, prachtige zinsconstructies en klare taal. Maar voor het (eindelijk) zo ver is en je vol goede moed van start kunt gaan, is er eerst een pakkend concept nodig. Een onderwerp waarmee je de lezer direct bij de lurven grijpt. Hoe kom je dan tot zo’n pakkend idee?

Natuurlijk leiden er talloze wegen naar Rome – via land, via zee en via de lucht. Laat mij vandaag jouw routeplanner zijn en één van die wegen uitlichten. Via dit artikel deel ik praktische tips die mij op weg helpen bij het verzinnen van de invulling van nieuwe artikelen. Doe er vooral je voordeel mee!

Lijsten, verbindingen en associaties

Ooit vertelde een stand-upcomedian tijdens haar show meer over haar werkwijze. Eén die mij altijd is bijgebleven. Ze stelt lijstjes op waarin ze verbanden legt tussen twee totaal verschillende ideeën, zoals de Olympische Winterspelen en inflatie. Schijnbaar ongelijksoortige categorieën combineert ze feilloos door simpelweg streepjes te trekken tussen de twee kolommen, zoals je hieronder kunt zien.

Met behulp van deze strepen komt de comedian in kwestie tot inzichten waar ze anders niet aan had gedacht. Verbanden die de verbeelding prikkelen. Bijvoorbeeld door het goud van de medailles te vergelijken met het goud dat steeds duurder wordt door de inflatie.Lijstje met verbanden tussen de Olympische Winterspelen en inflatie ter inspiratie bij creatieve copywriting

Vervolgens kun je die verbanden verwerken in de opbouw van je tekst, zoals de comedian aangaf tijdens haar special. Bijvoorbeeld: “De Olympische Winterspelen zijn net afgelopen. Met een kostprijs van € 4 miljard waren ze de goedkoopste aller tijden – rekening houdend met de aanhoudende inflatie.”

Natuurlijk is dit slechts een kort voorbeeld van wat er mogelijk is. Wil je een vleugje extra sarcasme invoegen? Dan kun je dezelfde inflatie koppelen aan de ‘betaalbare’ huizenprijzen. Hoe dan ook, laat je creativiteit de vrije loop en verbaas je over de resultaten.

Jongleren voor gevorderden

Creatieve copywriting gaat – net als comedy – over het vinden van de rode draad tussen onderwerpen, producten en doelgroepen om zo een sterk verhaal te vertellen. Het is een samensmelting van complexe, soms tegenstrijdige ideeën in een makkelijk te begrijpen, meeslepende en bovenal onvergetelijke tekst. Contradictio in termini? De meest succesvolle schrijvers weten zich in optima forma door dit delicate speelveld te bewegen.

Toch is het makkelijk om zo’n dergelijke kreet over schrijvers en teksten neer te pennen zonder de spelregels van het speelveld verder toe te lichten. Want, waarmee kun je jouw teksten onderscheiden? En belangrijker: hoe pas je die kennis toe in jouw geschreven creaties?

1. Wees jezelf, wees uniek

Een open deur is het zeker, dat uniek zijn. Het is makkelijk om het werk van collega-schrijvers af te kijken en voort te bouwen op hun ideeën. Uniek is het in ieder geval niet. Vertrouw daarom op jouw eigen visie en de manier waarop je de wereld om je heen interpreteert. Op die manier geef je telkens weer jouw persoonlijke draai aan ieder stukje tekst. Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent om bescheiden te zijn, is dat onnodig en doodzonde.

2. Neem de tijd (met mate)

Het kan weken, maanden of zelfs jaren duren voordat een grap succesvol genoeg is en je er tevreden mee bent. Hetzelfde geldt voor het opstellen van creatieve copy; er bestaat geen perfect eindpunt. Wees je daar bewust van en leg jezelf geen té hoge verwachtingen op. Zulke kaders doen je creativiteit eerder teniet dan dat ze daaraan bijdragen 😉

3. Volledig op het zelf: evaluatie en spot

Aan de bureauzijde ben je dagelijks bezig met het schrijven van teksten voor klanten. Toch is het cruciaal om je tijdens het schrijven volledig op jezelf te focussen. Niet vanuit ijdelheid, juist om zelfevaluatie en -spot toe te passen. Evalueer de tekst continu om verwarrende zinsdelen te elimineren of matige nuanceringen te versterken. En voel je vrij om af en toe een vleugje zelfspot toe te voegen – mits de materie het toelaat uiteraard. Dat maakt je eigen werk, en die van de lezer, een stuk leuker!

Inderdaad, comedy en creatieve copywriting zijn nagenoeg hetzelfde. Het vraagt om een hoop voorbereiding, inspanning en finesse. Maar wanneer een tekst (of grap) uiteindelijk aanslaat bij het publiek, is het alle moeite méér dan waard. Toch?!