Online marketing

Webwinkeliers, opgelet: een voorsprong pak je in de zomer

0

Je hebt je eigen webwinkel en het hele jaar door ben je daar maar wat druk, druk, druk mee. In je hoofd heb je fantastisch mooie plannen om te groeien, maar in de praktijk ben je de meeste dagen al blij als het je überhaupt lukt om de to-do-lijst met de absoluut noodzakelijke taken af te werken. Het aanscherpen van je strategie of het opzetten van iets nieuws blijft vaak liggen.

Dat is ontzettend begrijpelijk, maar ook ontzettend zonde. Want zo blijft de focus: overleven. Terwijl het leukste van het hebben van een eigen webwinkel nou juist is dat jij steeds opnieuw mag bedenken hoe je wilt groeien én hoe je dat in de praktijk gaat brengen. Helemaal zelf! Je bent natuurlijk niet voor niets gaan ondernemen: je wilt je creativiteit volledig kunnen botvieren op slimme manieren om iedere keer een beetje groter of een beetje anders (lees: leuker) te worden.

De jaarlijkse zomerdip in omzet en drukte

Tenzij je barbecues, kampeerspullen of zwemkleding verkoopt, heb je het als webwinkelier in de zomer vaak akelig rustig. Want of je klanten nou op de camping staan, in een vijfsterrenhotel logeren of thuis quality-time doorbrengen met hun familie, ze zitten in ieder geval niet in gestolen uurtjes op kantoor of tijdens het Netflixen jouw catalogus door te scrollen op zoek naar hun nieuwste aankoop.

Je kunt hier op verschillende manieren op reageren. Je kunt zenuwachtig duimen draaien en maar hopen dat klanten die terugkeren van vakantie ook weer terugkeren naar jou. Webwinkeliers die daarvoor kiezen, combineren dit vaak met stressen over en-wat-als-ze-dat-dan-niet-doen. Je kunt ook eindeloos veel uren steken in vele marketingacties om toch nog een paar klanten naar je webshop te trekken en die zomerdip wat af te zwakken, al is het maar een héél klein beetje. Webwinkeliers die daarvoor kiezen, moeten aan het einde van de zomer vaak constateren dan hun inspanningen niet bepaald in verhouding stonden tot hun resultaten.

Maar je kunt de jaarlijkse zomerdip ook omarmen door met eindeloos veel productieve uren te vieren dat je eindelijk weer eens in alle rust aan je webwinkel in plaats van in je webwinkel kunt werken. En dat is dan ook het zomerdip-copingsmechanisme dat ik zelf ieder jaar weer inzet en dat ik jou van harte zou aanbevelen. Waarom? Omdat het zich altijd dik en dwars terugbetaalt.

Je kunt de jaarlijkse zomerdip ook omarmen door met eindeloos veel productieve uren te vieren dat je eindelijk weer eens in alle rust aan je webwinkel in plaats van in je webwinkel kunt werken.

Begin de herfst met een voorsprong

Als je weet waar je naartoe gaat, is de kans dat je op je bestemming aankomt vele malen groter dan wanneer je zomaar een beetje in beweging bent. In het dagelijks leven vinden we dat vanzelfsprekend: als je de trein moet halen, kijk je eerst welke trein je wil hebben, waar het station is en hoe laat je trein vertrekt voordat je op de fiets stapt.

Maar door de jaren heen heb ik in mijn werk als trainer en coach gezien dat veel webwinkeliers zich die rust van het kiezen van de voorkeursbestemming en een goede voorbereiding maar amper gunnen. Hierdoor rennen ze alle kanten op en komen ze vaak niet uit op de plek waar ze willen komen.

Ik raad webwinkeliers altijd aan om de zomer te gebruiken om orde op zaken te stellen en dat ondernemershart weer volop creativiteit door het bedrijf te laten pompen. Veel werkzaamheden vallen stil, dus dit is hét moment om te bezinnen op waar je precies naartoe gaat én hoe je daar gaat komen.

Zo ga je met een voorsprong het najaar in en kijk je rond de jaarwisseling zeker weten terug op een hoop zakelijk succes. En minstens net zo belangrijk: zakelijk plezier! De volgende activiteiten zijn wat mij betreft must-do’s voor de zomer.

To-do lijst maken.

Zet deze business-essentials op je zomerlijstje

1. Update je doelen en je stappen

Over weten waar je naartoe gaat gesproken: hoe gaat het met je doelen? Als je niet weet wat je wil bereiken, kun je ook niet meten of je succesvol bent naar je eigen maatstaven en ben je weerloos tegen allerlei vormen van maatschappelijke en sociale druk. Zorg dat je doelen kloppen met waar je nu staat (ze moeten wel haalbaar zijn) en met waar je naartoe wil (ze moeten je wel van top tot teen vullen met enthousiasme).

Zijn je doelen weer helemaal up-to-date? Schrijf de stappen die je komende maanden moet gaan zetten om ze te halen dan ook uit. Maak het jezelf makkelijk. Dat betekent: klein en concreet. Als de drukte zo meteen dan weer toeneemt, kun jij gewoon je lijstje erbij pakken en zonder al te veel nadenken de acties die daarop staan uitvoeren in de uurtjes die je over hebt.

2. Update je assortiment

Was de laatste keer dat jij tijd had om je assortiment grondig te herzien toen het nog cool was om ‘cool’ te zeggen en de hele wereld nog op Uggs liep? Dan is het meer dan tijd om het digitale stof rigoureus van je productaanbod te zwiepen.

Pak om te beginnen je verkoopcijfers erbij: welke producten deden het goed, welke producten deden het minder goed? Doe ook een stukje marktonderzoek: wat is er allemaal gaande in jouw niche en wat is helemaal passé?

Spot kansen die je nu laat liggen en onderneem meteen actie. Maar wees ook absoluut genadeloos in het vaststellen van welke dingen die ooit misschien fantastisch werkten je nu echt afscheid moet gaan nemen. Enne, niet huilen: het was mooi, maar nu is het klaar.

3. Maak je marketingaanpak slimmer

‘Ik moet meer aan marketing doen!’ Als ik toch eens een paar schoenen kreeg voor elke keer dat een webwinkelier dat tegen mij zei, dan kon ik de dames uit Sex and the City keihard in hun gezicht uitlachen met mijn tot aan de nok toe afgeladen botenloods gevuld met schoeisel in alle denkbare soorten en maten.

En meestal is het ook nog eens niet waar: verreweg de meeste webwinkeliers hebben namelijk niet zo zeer meer, maar slimmere marketing nodig. Een marketingaanpak die niet overal maar een beetje kijkt of er misschien iets van zichtbaarheid of conversie te halen valt, maar die met laserfocus op het target afgaat. En ja, dat vraagt voorbereiding. En nee, daar kom je meestal niet aan toe. Behalve tijdens de zomerdip!

Pak je business-doelen er dus bij en begin weer aan de basis. Maak je los van alle marketing-buzz-woorden en van al die dingen waarvan mensen zeggen dat het er-nou-eenmaal-bij-hoort. Gebruik je boerenverstand: welke marketingactiviteiten brengen jou stap voor stap dichterbij je doelen? Schrijf díe activiteiten op. Want die ga je de komende maanden uitvoeren. Alleen die. De rest is ruis.

4. Bereid je voor op de feestdagen

Waar je ook op uitkomt met je marketingplan, er is een component ‘feestdagen’. Black Friday, Sinterklaas, kerst: deze dagen zorgen nou eenmaal voor een omzet zo hoog, daar kun je als webwinkelier de rest van het jaar alleen maar van dromen. Jazeker: het absolute tegenovergestelde van de zomerdip. Dikke kans dat je de handen die je in de zomer vrij hebt, tegen de feestdagen tekort komt.

Zet alles wat je klaar kúnt zetten, nu dus alvast klaar. Dit betekent dat je in ieder geval al je marketinguitingen maakt. Maar ook een goed plan klaar hebben liggen voor de logistiek en weten waar je extra mankracht vandaan haalt als dat nodig is, kan je een hoop rust geven. Werk vooruit en wees de enige webwinkelier van Nederland die de aanloop naar kerst fluitend en zonder enige vorm van stress en last-minute de benen uit je lijf rennen doorkomt. Klinkt goed? Dat dacht ik ook.

Ik wens je een superfijne en superproductieve zomer, waar je nog een hele herfst én winter de vruchten van plukt!