Communicatie

De 6 opvallendste media-momenten van 2022 [deel 1]

0

De eerste helft van 2022 zit er alweer bijna op. Tijd om de balans op te maken! Wat zijn opvallendste media-momenten tot nu toe? We zetten er 6 op een rij.

1. Oorlog in Oekraïne: de wereld kleurt blauw/geel

Een van de belangrijkste en meest ingrijpende media-momenten van 2022? De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022, waarmee de aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne begon. De invasie luidde daarmee een nieuwe fase in van de Russisch-Oekraïense oorlog die sinds 2014 gaande is. Het zorgde voor Europa’s snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 6,9 miljoen Oekraïners ontvluchtten het land.

Het daadkrachtige optreden van president Volodymyr Zelensky en de wereldwijde steun die Oekraïne ontving en blijft ontvangen zorgde voor emotionele, krachtige en ontroerende beelden in de media:

Accepteer cookies
Accepteer cookies
Accepteer cookies

Het nummer ‘Another Love’ van de Britse singer-songwriter Tom Odell ging viral. Het werd een symbool voor hoop en was populair onder Oekraïense TikTokkers. Odell besloot om zijn nummer voor Oekraïense vluchtelingen te spelen op het centraal station van Boekarest in Roemenië.

Accepteer cookies

2. Will Smith slaat Chris Rock tijdens Oscars

Een vraag die we elkaar over 10 jaar kunnen stellen: ‘Waar was jij toen Will Smith het podium van de Oscars opstormde en Chris Rock een klap gaf?’ 😉

Accepteer cookies

De acteur gaf komiek Chris Rock een klap omdat die een grap maakte over Smith’s vrouw Jada Pinkett Smith. Zij lijdt aan de haarziekte alopecia. De grap, waar Rock haar vergeleek met G.I. Jane, viel verkeerd bij Smith. Will Smith won die avond zelf een Oscar, waarna hij een emotionele speech gaf en zijn excuses aanbood. Saillant detail: die excuses waren niet gericht aan Chris Rock.

Accepteer cookies

De actie zorgde ervoor dat hij 10 jaar lang niet meer welkom is op de uitreiking. En hoewel het merendeel van de reacties bestond uit de boodschap dat geweld nooit een oplossing is en mag zijn, was het voorval het startschot voor een nieuwe dosis memes.

Will Smitch memes.

3. Paddington drinkt thee met Queen Elizabeth

Het was moeilijk te missen: begin juni stond in het teken van het Platina Jubileum van de Britse koningin Elizabeth II. Vier dagen lang vierden de Britten hun langst regerende vorst ooit en tegelijkertijd ’s werelds oudste en langst zittende staathoofd met parades, straatfeesten, een balkonscène, theater en een popconcert op Buckingham Palace.

Helaas kon de koningin zelf niet bij het concert aanwezig zijn vanwege gezondheidsredenen. Toch was er een rolletje voor haar en een pluizige verrassing weggelegd in de opening van de avond. Vlak voor het optreden van Queen met Adam Lambert, kwam niemand minder dan beertje Paddington op audiëntie bij de koningin voor een kopje thee.

De onhandige maar charismatische beer is na 2 succesvolle bioscoopfilms een regelrechte hit bij het publiek. Social media ontploften dan ook toen de video online kwam waarop was te zien dat Paddington en de Queen een gemeenschappelijke snack hadden. Waar Paddington a marmelade sandwich onder zijn iconische rode hoed tevoorschijn haalde, greep de Queen er eentje uit haar herkenbare handtasje. Als het feest op het punt staat te beginnen, feliciteert Paddington zijn koningin: “Happy Jubilee Ma’am. And thank you for everything”, waarna de twee synchroom met hun theelepeltje meetikken op de ‘We Will Rock You’ van de Engelse rockband Queen.

Accepteer cookies

4. Het juridische circus van Amber Heard en Johnny Depp

Maandenlang heeft de rechtszaak tussen Pirates of the Carribean acteur Johnny Depp en de Amerikaanse actrice Amber Heard de gemoederen beziggehouden. Het is dan ook eigenlijk onmogelijk om een korte versie van dit juridische circus te geven.

Na hun scheiding in 2016, schreef Heard in 2018 schreef een opiniestuk in The Washington Post dat ze het slachtoffer was van huiselijk geweld. Het was het startsignaal van een vechtscheiding die eind april uitmondde tot een rechtszaak in Virginia waarin de twee beschuldigden elkaar van laster en smaad. Volgens Depp impliceerde het artikel van Heard dat hij haar mishandelde waardoor hij vervolgens geen filmrollen meer kreeg aangeboden. Heard klaagde op haar beurt haar ex-man aan voor het opzetten van een online haatcampagne tegen haar waardoor haar reputatie is verwoest en ze werd ontslagen uit haar rol in de film Aquaman 2 en bij beautymerk L’Oréal.

Verschillende getuigen kwam aan het woord tijdens de rechtszaak waardoor de meest intieme details van hun relatie aan het licht werden gebracht: van sms’jes met geweldsfantasieën tot buitensporig drank- en drugsgebruik. Opvallend in deze rechtszaak was dat de Amerikaanse staat Virginia het toestaat om alles wat in de rechtszaal wordt gezegd op te nemen. Zo konden miljoenen mensen – en vooral de media – getuige zijn van de beschuldigingen over en weer.

Het zorgde ervoor dat Johnny Depp – die het niet kon laten om op sommige momenten de clown uit te hangen – een bepaalde mate van sympathie opwekte bij velen. En kennelijk ook bij de jury. De rechtbank in Virginia oordeelde in zijn voordeel: Heard moet hem 10 miljoen dollar betalen, hij haar 2 miljoen dollar.

Accepteer cookies

5. Kim Kardashian draagt jurk Marilyn Monroe

Begin mei droeg de Amerikaanse realityster Kim Kardeshian de iconische jurk van Marilyn Monroe naar het Met Gala. In een video die kort voor het Met Gala werd gemaakt is te zien hoe Kardeshian zich in de jurk wurmt. Al snel wordt duidelijk dat deze niet past. 3 weken later en 7 kilo lichter verschijnt Kardeshian op de rode loper in de originele jurk van Monroe. De rest van de avond draagt ze een replica.

Monroe droeg de jurk tijdens het verjaardagsfeest van John F. Kennedy op 19 mei 1962 in Maidson Square Garden, New York, ter ere van zijn 45ste verjaardag. Het dragen van de jurk zorgden in beide gevallen voor veel oproer. Waar de pers in 1962 viel over het huidkleurige materiaal van de loeistrakke jurk, waren de reacties na afloop van Kardeshian’s acte de présence niet mals. Historici, museum- en erfgoedprofessionals keuren niet alleen het besluit van Kardeshian om de jurk te dragen af, maar ook op de organisatie Ripley’s Believe it or Not! – de eigenaar van de jurk – voor het uitlenen ervan. Ondanks een strak (en ongezond?) dieetplan, droeg Kardeshian op de avond van het Met Gala een witte bonten sjaal om de opengelaten achterkant van de jurk te bedekken die dus uiteindelijk niet dichtgeritst kon worden.

Accepteer cookies

6. John, het ligt niet aan de vrouwen

“Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.” Het was een paginagroot mediastatement in het AD van Talpa-medewerksters na de uitspraken van John de Mol over het wangedrag achter de schermen van The Voice of Holland. De BOOS-aflevering die op 20 januari 2022 werd uitgezonden, bereikte ruim een week later een nieuwe mijlpaal op YouTube. Meer dan 10 miljoen views voor de ongeveer 1,5 uur durende aflevering waarin Tim Hofman John de Mol het vuur aan de schenen legt.

De Mol: “Ik hoop dat iedereen hier van leert: trek je mond open, wacht niet, wees niet bang, wees niet angstig. Je moet je mond opentrekken, want alleen dan kunnen we je helpen. (…) Ik vind dat wij voldoende loketten hebben om misstanden te melden.” De vrouwen die bij Talpa Media waren ontstemd over zijn reactie op de gevallen van grensoverschrijdend gedrag. “Met het schaamrood op de kaken hebben we aangehoord wat de reactie was van John de Mol.”

Beste John, het ligt niet aan de vrouwen advertentie.

Bekijk hier de kritiek op John de Mol:

Accepteer cookies

2022 is nu al een jaar vol opvallende momenten in de media. Welke ontbreekt volgens jou nog?