Innovatie

Events in de metaverse: inspiratie, ervaringen & eerste stappen

0

De meeste evenementen gaan over het verbinden van mensen met een gedeelde, waardevolle ervaring. Of dat nu tijdens een concert in een stadion is of een zakelijk congres. Technologie zorgt steeds voor nieuwe manieren om deze ervaringen te faciliteren als organisator en ervan te genieten als publiek. Van microfoons tot livestreams en nu ook in de metaverse. Maar waarom zou je een event in de metaverse moeten organiseren en hoe begin je hieraan? In dit artikel deel ik mijn lessen en ervaringen met de organisatie van een aantal metaverse events.

Ook al voelt het heerlijk om weer fysieke events te mogen organiseren en daarvan te genieten, de online events gaan niet meer weg en zijn in mijn optiek ‘here to stay’. Eerder schreef ik al over de vele kansen en mogelijkhedende platformen die je daarvoor kunt gebruiken en de meest gemaakte fouten die je kunt voorkomen.

Online events

Kijken we naar de meest recente cijfers, dan zien we in het grote ‘State of Virtual Events Report’ dat 91% van de bezoekers van online events ‘highly satisfied’ was. De markt voor online events zal volgens Grand View daarom in de komende vijf jaar uitgroeien tot een omvang van $500 miljard.

Een van de redenen dat steeds meer organisaties events online organiseren, is het duurzaamheidsaspect. Dat kan ik begrijpen, want volgens onderzoek van de Universiteit van Michigan bespaar je (met een online event vergeleken met een offline event) 98% van de CO2-emissies.

Met dank aan Mark Zuckerberg en zijn Meta, is het begrip metaverse ineens heel snel bekend en populair geworden. Als organisatie biedt het veel mogelijkheden en uit een onderzoek van Wunderman Thompson blijkt dat 74% van degenen die bekend zijn met de term ‘metaverse’ geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een zakelijk event in zo’n omgeving. De hoofreden? Om dingen te ervaren die je niet kunt beleven in de fysieke wereld. Al deze cijfers zijn volgens Forbes dan ook ‘the next big things for events and conferences’.

Accepteer cookies

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen, ben ik waanzinnig enthousiast over de mogelijkheden als event organisator. De metaverse heeft in mijn optiek het potentieel om online evenementen, beurzen en vergaderingen naar een ander en hoger niveau van betrokkenheid te tillen met AR/VR. En om ervaringen te creëren die minstens zo indrukwekkend zijn als in de echte wereld. Het organiseren van een event in de metaverse verwijdert de barrières van een fysieke ruimte, afstand en locatie.

Jezelf klonen en met een gave virtuele outfit belonen

Net als de bekende platformen voor virtuele events, bieden metaverse platformen plaats aan bijna onbeperkte aantallen bezoekers. Je wordt niet beperkt door een capaciteit van een vergaderzaal of eventhal, aangezien je deze zelf inricht. Vergeleken met virtuele eventplatformen is het het aantal bezoekers dus niet heel anders, maar de bezoeker zelf wel.

Je kunt als deelnemer jouw avatar namelijk helemaal naar eigen hand zetten. De metaverse biedt bijna onbeperkte manieren om onze virtuele identiteiten te creëren met aanpasbare avatars. Merken als Nike en Adidas hebben al voor tientallen miljoenen euro’s aan digitale kleding verkocht. Een gaaf paar digitale sneakers of een kekke hoody heb je dus zo gescoord.

Avatars kunnen daarnaast ook bewegen, lopen, praten, dansen, handen schudden, reageren en communiceren met anderen terwijl ze jouw virtuele eventspace verkennen. Iets wat de interactie met andere bezoekers volgens de surveys die ik na de events hield, ontzettend heeft versterkt.

Accepteer cookies

Uiteraard is het belangrijk om bezoekers wel een keuze te geven tussen verschillende niveaus van participatie. Niet iedereen wil worden weggeblazen door een volledig meeslepende beleving. Daarom is het belangrijk om ook voor dit type bezoeker na te denken over een vooral functionele ruimte en zo min mogelijk ‘toeters en bellen’.

Zelf werk ik de verschillende archetypen altijd uit voor een event en pols ik van tevoren bij een aantal bezoekers naar de mate van metaverse-beleving die zij wensen, naast de reguliere opzet van het event.

Sterkere spreekbeurten

Vergeleken met de reguliere virtuele events, vind ik spreken binnen een metaverse omgeving zo veel gaver. De virtuele omgeving maakt het publiek zichtbaar voor sprekers en artiesten. Niet een platte lijst met namen van de deelnemers of een mozaïek van videofeeds, maar echte 3D-avatars. Dat geeft sprekers niet alleen veel meer het gevoel met een echte menigte te praten,  voor de bezoekers zelf bevordert het ook het gemeenschapsgevoel.

Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar bij andere sprekers heb ik het al wel gezien: tijdens hun presentaties maakten ze gebruik van de 3D-mogelijkheden van een metaverse omgeving. Zo zag ik een architect die vertelde over het prachtige gebouw dat hij had ontworpen.

Tijdens zijn toespraak toverde hij het gebouw tevoorschijn en nam het publiek er al vliegend mee doorheen. Een natuuractivist die het had over het uitsterven van walvissen, toverde 3D zwemmende walvissen tevoorschijn. Dat geeft een presentatie wel echt veel meer een ‘wow-effect’ in mijn optiek.

Voor mij blijft hét voorbeeld van een gave hologram-show die van Eric Prydz:

Accepteer cookies

Je kunt als spreker of artiest ook veel leuker de interactie opzoeken. Bijvoorbeeld door in plaats van een chatbox een 3D-ruimte in te lopen en daar in het virtuele gesprek te treden met de avatars van andere bezoekers.

Zelf de architect van jouw droomlocatie

Er zijn platformen waar je via een paar simpele clicks een metaverse event kunt opzetten. Kwestie van een bestaande ‘venue template’ selecteren en naar jouw hand zetten met je eigen huisstijl. Het zelf vanaf de virtuele grond af aan opbouwen van een metaverse eventlocatie vind ik een van de gaafste dingen die je momenteel kunt doen. Je hebt wat dat betreft geen limitaties. Geen vaste groottes, geen vaststaande designs en indelingen en geen regelgeving en wetten van de fysica.

Zelf heb ik een boeklancering in een replica van de Harry Potter-bibliotheek georganiseerd. Maar ik heb ook al metaverse events voorbij zien komen op de maan, in een piratenschip en op een tropisch eiland. Is jouw huisstijl oranje? Waarom niet de hele eventruimte oranje maken? Met discospikkel-kleur stoelen en een paar loslopende giraffes. Probeer dat maar eens te doen bij een fysieke eventlocatie.

Uiteraard geldt hier: hoe gekker, hoe meer tijd je kwijt bent om het geheel te ontwerpen en klaar te zetten. Zelf ben ik hier zeker een paar dagen mee bezig. De uitschieter waar ik recent over hoorde was een event van een Nederlandse multinational. Een team van vijftien personen heeft drie maanden aan de metaverse omgeving gebouwd.

Accepteer cookies

Sponsorships worden veel sterker

Vooral de reacties vanuit sponsoren waren erg positief. Het begint met het wegvallen van harde kaders, zoals vierkante meters. Net als de locatie algemeen, kun je als sponsor ook helemaal los op het ontwerp en de indeling van de sponsorbooth. Niet een suf hok, maar echt een omgeving creëren vol entertainment, leuke activiteiten en NFT-swagbags.

Een van de meest interessante elementen voor sponsors, is de big data die vanuit metaverse events kan worden gehaald. Alle platformen die ik ken op dit gebied, geven zeer rijke data over het event. Van interacties en gedrag tot betrokkenheid van individuele deelnemers. Je kunt hierop ook de ervaring van een sponsorbooth aanpassen op individuele bezoekers of bepaalde archetypes, om zo de impact van de activiteiten nog groter te maken.

Fashion week

Een mooi voorbeeld hierin is de wereldwijde Fashion Week. Die vond volledig plaats in de metaverse. Voor het eerst pronkten zowel modellen als aanwezigen met digitale outfits (sommigen van ’s werelds meest toonaangevende modeontwerpers) als avatar. Metaverse-platform Decentraland organiseerde het evenement met een groot aantal internationale merken.

Naast uiteraard veel modeshows, waren er allerlei live muziekpodia en konden bezoekers direct digitale kleding passen die daarvoor op de catwalk was getoond. Alle betrokken partners waren nadien lyrisch over de mogelijkheden die ze hadden. Alleen de scherpte van de designs van de kleding op de catwalk was soms nog een beetje ondermaats.

Accepteer cookies

Meer dan alleen zakelijk

Het zijn niet alleen de zakelijk ingestoken events. Elke gerespecteerde organisatie die mensen vermaakt, is inmiddels al aan het kijken naar mogelijkheden in de metaverse of heeft al haar eerste event georganiseerd. Zo biedt Spotify al ‘artist lounges’ aan in de metaverse. Daar kunnen fans virtueel samenkomen met hun favoriete artiest en genieten van allerlei aanvullende content.

Korea, wat al als eerste een ministerie in de metaverse ontwikkelde en inmiddels ook een stadshuis, heeft ook de internationale primeur met haar nationale metaversetheater. Ze ontwikkelden ‘Ultraworld’. Een theatershow die het publiek meeneemt in een computerspel om de dubbelzinnigheden van de echte en virtuele werelden te onderzoeken.

Warner Music is bezig met een muzikaal themapark en een concertzaal in de metaverse, waar ze muziekevenementen gaan organiseren. Universal heeft inmiddels al officiële metaverse avatars uitgebracht voor hun meest populaire artiesten. Dat muziekmaatschappijen vol op metaverse inzetten, begrijp ik heel goed. Onderzoeken laten zien dat dit zeker de moeite waard is. 45% van het ondervraagde publiek is geïnteresseerd in het idee om livemuziek in de metaverse te zien en 61% van de millennials zou metaverse concerten willen bijwonen.

Accepteer cookies

Stadion in de metaverse

Manchester City laat haar stadion 1:1 nabouwen in de metaverse. Inmiddels hebben ook clubs als FC Barcelona en Juventus patenten aangevraagd voor XXX. Ook andere sporten zien mogelijkheden. De Australian Open liet haar virtuele bezoekers genieten van alle inhoud van het toernooi en bood talloze opties om met andere tennisfans in contact te komen. Bovendien konden bezoekers rondlopen op en genieten van het virtuele terrein, allerlei speurtochten voltooien en historische content van het toernooi bekijken.

Een van de meest vooruitstrevende festivals op het gebied van technologie is in mijn optiek het Amerikaanse Coachella. Zij boden tijdens hun laatste festival, naast de fysieke omgeving, al een twintigtal verschillende metaverse ervaringen.

Accepteer cookies

Helemaal geïnspireerd en zelf aan de slag?

De organisatie van een event in de metaverse brengt uiteraard wel wat nieuwe vragen en uitdagingen met zich mee, vergeleken met traditionele fysieke en online events.

Waarom zou je dit willen doen?

Voor mij is een gezonde start van de verkenningstocht de vraag waarom je een event in de metaverse zou willen organiseren. Ik zie genoeg organisaties die het puur doen als een marketing-gimmick: om vooral een innovatieve uitstraling te bewerkstelligen. Ook zie ik veel bedrijven dergelijke events opzetten omdat ze een doelgroep bedienen (vaak jongeren) die al gewend is aan virtuele omgevingen. Daardoor zijn ze veel sneller geneigd om deze omgeving te bezoeken.

De vele mogelijkheden die ik in dit artikel heb benoemd, die simpelweg niet mogelijk zijn in een fysieke of reguliere online omgeving, spreken boekdelen en geven genoeg redenen voor bedrijven om ook eens te experimenteren met een eigen metaverse event.

Kaders

Het is goed om meteen een richting te kiezen. Wil je helemaal losgaan qua virtuele eventspace en gastbeleving? Dan moet je echt aankloppen bij een ontwikkelaar van zulke virtuele omgevingen. Wil je eerst eens experimenteren en klein starten? Dan kun je zelf heel makkelijk met platformen als Spatial, Party.Space of Horizon Worlds (van Meta) een professionele metaverse eventspace inrichten en klaarzetten voor jouw event.

Omdat je nu niet per zaal of vierkante meter betaalt, kun je wat de ruimte betreft weer terug naar de tekentafel en ‘from scratch’  nadenken over hoe jouw ideale eventruimte eruit kan komen te zien. Heb je 2 breakout-rooms nodig of toch 10? Gaat de spreker deze keer in het midden van de zaal op een podium staan in plaats van aan de zijkant?

Content

Ook is het de moeite waard om goed te kijken naar de content die je op het event wil verspreiden. Gebruik je de bestaande keynotes en powerpoints? Of ga je de content ook echt metaverse-waardig maken? Hier verdient het zeker de moeite om te kijken naar bestaande voorbeelden die ik eerder in dit artikel heb beschreven: van 3D-hologrammen tot interactieve presentaties.

Digitaal doorlopen

Inmiddels zijn de meeste mensen al gewend aan online events: hoe je hier als bezoeker inlogt en hoe je van bepaalde functionaliteiten gebruikmaakt. Een event in de metaverse is wat dat betreft wel echt een stap verder en behoeft daarom een hele duidelijke ‘onboarding’ van alle betrokken stakeholders: bezoekers, sprekers, sponsors en andere mensen die het event mogelijk maken.

vr-bril metaverse event bijwonen

De bezoekers hoeven niet per sé allemaal een VR-bril op te hebben. In principe kun je zo’n event ook prima laten bezoeken door mensen via een plat beeldscherm. Uiteraard zorgt dit wel voor iets minder beleving. Een VR-bril zorgt ervoor dat je helemaal in de wereld wordt opgezogen en waar je ook kijkt kunt genieten van de virtuele omgeving. Zonder bril kun je worden afgeleid door een kat, kind of notificatie op de telefoon.

Een gave aanvullende beleving

Net als bij de online events, denk ik niet dat ze fysieke events helemaal gaan vervangen. Maar, zoals uit de verschillende genoemde voorbeelden ook blijkt, versterken. Hele gave aanvullende belevingen en manieren voor alle betrokken stakeholders, om het publiek nog veel sterker te maken. Met de waanzinnige bedragen die momenteel worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de metaverse, komen er elke week wel weer nieuwe functionaliteiten en use cases bij. Ik blijf ze vol enthousiasme hier volgen op Frankwatching!