Online marketing

Inclusiviteit & sport: 12 voorbeelden waarin sport iedereen welkom heet

0

Sport als katalysator voor een gelijke samenleving, een onderwerp dat eens te meer speelt bij het huidige WK Voetbal in Qatar. Daarom in dit artikel 12 voorbeelden uit sportmarketing waarbij inclusiviteit, diversiteit en vooral de boodschap van gelijkheid centraal staan.

Hieronder vind je inspiratie voor marketeers die met dit onderwerp bezig zijn. En hopelijk stof tot nadenken welke stappen we zelf ondernemen voor een gelijke samenleving, waarin iedereen zich welkom voelt. Gebruik de kracht van sport om een verschil te maken.

Sport has the power to change the world. To unite people in a way little else does. It speaks to youth in a language they understand. Sport can create hope where once there was only dispair. It is powerful in braking racial barriers. – de bekende quote van Nelson Mandela.

1. Wallabies – defenders of tommorrow

De Australische rugbyers willen de toekomstige generatie inspireren. Daarom is er een speciaal programma, met Landrover als partner, “Defenders of tomorrow”. Diverse fans laten zien hoe zij een positieve impact hebben op hun gemeenschap voor een betere toekomst. Met onderwerpen als eenzaamheid, sportiviteit, duurzaamheid en ook inclusiviteit.

Accepteer cookies

2. Rainbow Laces

De Engelse FA had, samen met alle clubs en Stonewall, een campagne opgezet waarin de regenboog centraal stond gedurende een speelronde. Met speciale aandacht via veters, cornervlaggen, opkomst van spelers. Om fans bewust te maken dat iedereen welkom is bij sport. En om fans te motiveren ook in beweging te komen voor een maatschappij waarin iedereen gelijkwaardig is.

Accepteer cookies

3. MLS Pride night

Eigenlijk soortgelijk als de Engelse campagne is er in Amerika Pride night. De boodschap van deze speelronde gaat verder dan de regenbooggemeenschap en richt zich op alle vormen van inclusiviteit. In deze bijzondere video krijgen we een brede blik in de activiteiten die de competitie onderneemt samen met haar clubs.

Accepteer cookies

4. All Blacks rainbow shirt

In samenwerking met Adidas en sponsor AIG ontwikkelde de Nieuw-Zeelandse rugbyers All Blacks een zeer bijzonder shirt. Een zwart shirt dat, als er aan getrokken werd, regenboogkleuren laat zien. Gezamenlijk werd bij het mannen- en vrouwenteam een campagne uitgerold om samen met fans discrimatie, in welke vorm dan ook, tegen te gaan. Een sterker team voor iedereen, in sport en het dagelijkse leven.

Accepteer cookies

5. Common goal-shirt Real Madrid en Juventus

Twee teams die met dezelfde rugnummers spelen. Real Madrid en Juventus deden dit tijdens hun vriendschappelijke wedstrijd in Amerika. Bij het scannen van het rugnummer kwam je via augmented reality op een webpagina vol met artwork en tools om te werken aan een inclusieve samenwerking. De shirts zijn geveild en de opbrengst is naar het goede doel gegaan.

Accepteer cookies

6. Gay Gooners

Bij steeds meer sportorganisaties ontstaan fanclubs specifiek voor de regenbooggemeenschap. Om voor fans muren te doorbreken en ervaringen te delen. En voor een stuk saamhorigheid met alle fans, zodat iedereen van sport kan genieten. In Nederland is vooral Feyenoord bekend met haar fanclub “Roze Kameraden”.

Accepteer cookies

7. Equal Game award UEFA

Oud Vitesse-aanvoerder Guram Kashia won als eerste speler de UEFA Equal Game award. Dit omdat hij tijdens de Eredivisie-speelronde voor inclusiviteit de regenboogaanvoerdersband droeg. An sich geen schokkend gegeven, ware het dat de speler hiervoor in zijn thuisland Georgië veel kritiek heeft ontvangen. De UEFA viert werk dat zich inzet tegen discriminatie en voor gelijkheid met de UEFA Equal Game Award.

Accepteer cookies

8. National Lottery – This girl can

De Engelse Nationale loterij bracht een mooie commercial als ode aan vrouwen. Hoe je je ook voelt, wie je ook bent, jiggle mee. Of wiggle.

Accepteer cookies

9. Paddy Power – From Russia with Love

Paddy Power, bekend om behoorlijke ‘out-of-the-box-campagnes’, voerde een spraakmakende campagne rondom het WK in Rusland. Zij doneerden 10.000 pond voor elk Russisch doelpunt voor een campagne om homofobie in Rusland te tackelen.

Accepteer cookies

10. Nike – #BeTrue

Een artistieke productie van Nike, vol symboliek. Met Voguing als dansvorm en de eerste transvrouw uit MTV’s America’s Best Dance Crew. Nike, die met bredere campagnes continue aandacht heeft voor onderwerpen als discriminatie, gelijkheid in inclusiviteit. Zo ook de campagnes rondom Black Lives Matter en de sporter Colin Keapernick.

Er is ook een complete kledinglijn rondom BeTrue.

Accepteer cookies

11. Amnesty vs Hummel

Hummel, bekend als kledingmerk van onder andere het Deense Nationale elftal, heeft een inclusieve samenleving hoog op de agenda. Zo heeft het Deense nationale team een geheel zwart (kleur van rouw) shirt als statement naar de mensenrechten in Qatar.

Eerder kondigde Hummel al aan in samenwerking met Amnesty een kledinglijn te ontwikkelen waarvan de opbrengsten geheel naar Amnesty gaan. Om te vechten voor een wereld waarin iedereen gelijk spel kan bedrijven.

Accepteer cookies

12. Adidas – Impossible is Nothing

Niets is onmogelijk voor Adidas. Erg benieuwd hoe het merk naar het partnerschap met FIFA kijkt tijdens het toernooi in Qatar. Het kledingmerk heeft zich altijd erg uitgesproken voor een vrije en gelijke samenleving, waarbij niets onmogelijk is. In dit voorbeeld een wereld waar elke vrouw het onmogelijke mogelijk maakt.

Accepteer cookies

Reservebank

En om nog een paar voorbeelden te geven rondom het huidige WK. We zagen Nederland al trainen met de gastarbeiders in Qatar. Duitsland vloog met een Lufthansa-vliegtuig met speciale uitingen naar Qatar en Amerika heeft in haar trainingsaccommodatie het logo van de voetbalbond aangepast in regenboogkleuren.

Wie weet welke voorbeelden er nog meer volgen, laat sport hoop brengen en geef glorie aan de quote van Nelson Mandela. Sport has the power to change the world.