Content

Social selling met engaging content: de 6 belangrijkste KPI’s

0

Het zal geen verrassing zijn: engaging content is cruciaal in het bereiken van je publiek en het claimen van kennisleiderschap. Maar hoe weet je of jouw content daadwerkelijk aantrekkelijk is en ook bijdraagt aan je social selling-doelstellingen? Om dit te achterhalen zul je de impact ervan moeten gaan meten.

Dit lijkt lastig, maar is eigenlijk heel simpel. In dit artikel besteed ik aandacht aan de zes belangrijkste metrics voor engaging content. En hoe je deze inzet om de impact van je content te meten en te optimaliseren voor betere resultaten.

Wat is social selling via engaging content?

Voordat ik je alles ga vertellen over KPI’s en conversietracking, eerst even terug naar de basis. Want, wat is social selling door middel van engaging content nu eigenlijk in essentie? In de basis betekent social selling dat je verkoopt vanuit persoonlijke relatieopbouw. Mensen doen namelijk zaken met mensen, niet met bedrijven. En dus moet je die mensen bereiken. In mijn ogen doe je dat met content die echt relevant is, waarbij je de latente pijn van je doelgroep raakt:

  • Waar worstelen ze mee?
  • Op welke manieren zoeken ze een oplossing voor hun problemen?
  • En welke afwegingen maken ze hierbij?

Engaging content wordt inside-out gemaakt en is gebaseerd op specifieke uitdagingen, dilemma’s of aspiraties van je doelgroep. Je deelt waardevolle learnings en inzichten op een authentieke en persoonlijke manier. Geen productpush, geen logo’s en al helemaal geen voordelen of USP’s. Het moet de lezer/kijker wijzer maken en waar mogelijk helpen bij het nemen van de volgende stap in de klantreis.

De 6 belangrijkste social selling-KPI’s om te meten

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je het produceren van relevante content al onder de knie hebt. Is dat niet het geval, scroll dan eerst nog even voor inspiratie door het profiel van mijn collega Maxim en hoe hij doorlopend kennis deelt met zijn netwerk. Ook de profielen van Kevin Martens en Samantha Kamphorst-Ernst werken voor mij erg inspirerend, wie weet voor jou ook.

Dan nu de stap van onderbuikgevoel naar data-analyse. Om helder te krijgen wat je content je nu daadwerkelijk oplevert, heb je meetbare KPI’s nodig. Hieronder deel ik zes relatief eenvoudige metrics om mee te starten:

1. Engagement

Meet behalve het bereik ook hoe betrokken het publiek is bij je content op basis van het aantal views, likes, comments en shares.

2. Connectieratio

Het aantal nieuwe connecties met je publiek, zoals het aantal nieuwe volgers op social media of inschrijvingen op je nieuwsbrief.

3. Connectie naar chatratio

Het aantal dialogen dat plaatsvindt met je nieuwe connectie, bijvoorbeeld via een chat op social media.

4. Chat naar afspraakratio

Het aantal afspraken dat volgt op een chat. Dit geeft inzicht in hoe effectief je communicatie is en hoe goed je content de lezer voorbereidt op mogelijke vervolgstappen.

5. Aantal leads

Hoeveel afspraken converteren naar concrete leads voor new business.

6. Relevantie van afspraken

Hoe snel converteren deze nieuwe leads tot klant?

De laatste twee zijn vanzelfsprekend de belangrijkste business metrics om te volgen, omdat ze de uiteindelijke ROI van je contentstrategie meten.

Engaging content

Doorlopend social selling-proces

Er zijn diverse tools om bovengenoemde KPI’s te meten. Zo hebben alle socialmediaplatformen ingebouwde analytics-tools om engagement en netwerkgroei te meten en kun je via tools als Hubspot of Calendly statistieken verzamelen over geplande afspraken.

Daarnaast is in mijn ogen een goed CRM-systeem onmisbaar voor het vastleggen van contactmomenten met prospects en het bijhouden van conversies. Maar probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt. Heb je nog geen systeem waarin je klantinformatie bijhoudt, factureert en contractinformatie updatet? Dan is dat je eerste quick win voordat je jezelf kan bezighouden met social selling.

Het meten van deze metrics is geen losse actie, maar moet onderdeel van een doorlopend social selling-proces. Door op regelmatige basis de juiste KPI’s te meten en de resultaten te analyseren, kun je je contentstrategie blijven verbeteren. Plus de meest impactvolle content produceren voor je doelgroep. En dat is waar het om draait bij social selling.