Loopbaan

De invloed van LinkedIn op het cv: hoe lang gaat de klassieke versie nog mee?

0

Sommige zaken lijken nooit te veranderen. Neem nou het sollicitatieproces, waarin nog steeds standaard wordt gevraagd om een curriculum vitae en een motivatiebrief. Het cv zelf is echter wel degelijk veranderd, mede door de snelle digitalisering. Hoe is het cv beïnvloed door LinkedIn en het web en wat kan het cv nog meer leren van de online wereld?

LinkedIn: van sociaal netwerk tot online cv

LinkedIn begon in 2003 als een van de eerste sociale netwerken ter wereld en richtte zich van het begin af aan op de werkende en werkzoekende professional. Je cv delen met iedereen is in die tijd nog helemaal niet gebruikelijk. Het werd zelfs gezien als niet loyaal naar de werkgever. Maar de opmars is niet te stoppen en er sluiten zich steeds meer mensen aan.

cv versus LinkedIn

Nieuwe functionaliteiten volgen elkaar snel op met de introductie van LinkedIn Jobs, dat snel wordt gevolgd door een tool voor recruiters, waarmee ze buiten hun eigen persoonlijke netwerk eenvoudig in contact kunnen komen met kandidaten. Het blijkt een gamechanger voor de HR-sector. Omdat de meeste professionals hun cv online hebben staan, kunnen werkgevers eenvoudig op zoek naar geschikte werknemers. Een goed LinkedIn-profiel wordt hiermee steeds belangrijker voor werkzoekenden.

En toch blijkt het cv hardnekkig

Het was Leonardo da Vinci die in 1482 het eerste curriculum vitae (cv) maakte. Ruim vijf eeuwen later vertrouwt de grote meerderheid van de Nederlandse bedrijven nog steeds op cv’s om sollicitanten te beoordelen.

Wie zelf op zoek gaat naar een nieuwe baan en wil reageren op vacatures, zal vrijwel altijd een cv moeten opsturen of uploaden. Ook een motivatiebrief of korte motivatie wordt standaard gevraagd in bijna alle vacatureteksten.

LinkedIn zou ooit het cv gaan vervangen, maar zover is het nooit gekomen. De hedendaagse versie neemt wel steeds meer elementen van de digitale wereld over.

De verandering van het cv

Laten we aan de hand van 3 thema’s bekijken wat de invloed is geweest van LinkedIn en in bredere zin het web op het cv.

Personal branding

Met de opkomst van het online cv groeit ook de behoefte om jezelf online als professional te profileren. Met een sterk online profiel kun jij je als werkzoekende onderscheiden van de andere kandidaten.

Inmiddels is personal branding ook doorgedrongen tot de meeste cv’s. Een persoonlijk profiel waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de openstaande functie heeft een vast plekje bemachtigd op het moderne cv.

Ook een professionele foto is sinds de opkomst van social media een must geworden op een hedendaags cv. Tien jaar geleden werd er nog vaak huiverig gereageerd op het plaatsen van een foto op een cv, maar vandaag de dag is dit niet meer weg te denken. Het geeft je cv net dat beetje extra persoonlijkheid en de lezer weet meteen hoe je eruitziet. Wel zo makkelijk voor de herkenbaarheid en het voorkomt verwarring bij het bekijken van je LinkedIn-profiel.

Leeftijdsdiscriminatie

LinkedIn heeft al in 2016 afscheid genomen van het tonen van de geboortedatum op het profiel. Werkgevers moeten niet naar de leeftijd van sollicitanten kijken maar de meest bekwame persoon selecteren op basis van het profiel, was de gedachte. Natuurlijk kunnen werkgevers de leeftijd van een gebruiker in zekere mate inschatten door naar de profielfoto en werkervaring te kijken, maar de zet van LinkedIn moedigt recruiters aan om vooral naar de vakbekwaamheid te kijken.

Ook het cv heeft dit pad bewandeld. Het klassieke cv bestond uit een opsomming van alle persoonlijke gegevens. Niet alleen naam en contactgegevens van de kandidaat, maar ook nationaliteit, burgerlijke staat, geboortedatum en zelfs geboorteplaats.

Op een modern cv is dit echter volledig achterhaald. Veel van deze info is namelijk niet relevant voor het goed kunnen uitoefenen van je nieuwe baan en kan discriminatie in de hand werken. Waarom zou een werkgever je geboorteplaats of burgerlijke staat moeten kennen? Uitzonderingen daargelaten, hoef je tegenwoordig alleen de belangrijkste contactinfo op je cv te vermelden. De grote vraag is wanneer ook de geboortedatum definitief van het cv gaat verdwijnen, in navolging van LinkedIn.

UX en design

Cv’s waren nog niet zo lang geleden saaie zwart-wit-documenten volgestopt met onleesbare stukken tekst. Iets wat doet denken aan de eerste websites, waarbij tekst nog de boventoon voerde.

Tegenwoordig is alles gericht op het zo goed mogelijk scanbaar maken van de informatie. De UX van een cv is -net als bij een website- belangrijker dan ooit. Werkgevers en recruiters lezen cv’s slecht, net zoals websitebezoekers een website slecht lezen. Er wordt gescand naar relevante informatie.

Het cv heeft veel UX-richtlijnen van het web overgenomen:

  • Alle opsommingen in bullets
  • Gebruik van kolommen om tekst sneller te kunnen scannen
  • Tekst netjes uitlijnen
  • Toevoeging van iconen voor bijvoorbeeld persoonlijke gegevens
  • Visuele weergaves van bijvoorbeeld computer- en talenkennis en de logo’s van organisaties waar je hebt gewerkt
  • Goed leesbaar lettertype (niet te klein!)
  • Ondersteunend kleurgebruik om het geheel aantrekkelijk en nog beter leesbaar te maken

De informatie op een modern cv wordt zo goed mogelijk gepositioneerd, zodat de lezer eenvoudig alles tot zich kan nemen. Vergelijkbaar met een effectieve website waar aandacht is voor UX en goede copywriting.

Wat kan het traditionele cv nog meer leren van de online wereld?

Het belangrijkste doel van het cv is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Hoe kan het moderne cv van vandaag worden verbeterd om dit doel te bereiken?

Referenties en aanbevelingen

Reviews zijn niet meer weg te denken online. De Amazons en bol.coms van deze wereld zijn er groot mee geworden.

Wat vinden anderen van jou? Een belangrijke vraag die je via aanbevelingen kan beantwoorden op je LinkedIn-profiel. LinkedIn geeft de mogelijkheid om je connecties uit te nodigen om je werkervaring en vaardigheden aan te bevelen.

Aanbevelingen op een cv zijn nog niet ingeburgerd op het zinnetje ‘referenties op aanvraag’ na. Maar stel je eens voor wat een paar sterke aanbevelingen kunnen betekenen voor je cv? Een paar goed geplaatste quotes van een voormalige collega of manager kunnen je cv dat extra beetje geloofwaardigheid geven dat je nodig hebt om uitgenodigd te worden.

Video’s, websites en online portfolio’s

Online is het eenvoudig om linkjes, artikelen, video’s en infographics toe te voegen. Op je cv is dit iets lastiger, maar ook hier kun je natuurlijk verwijzen naar meer persoonlijke info online.

Beperk het niet tot de url van je LinkedIn-profiel. Heb je een mooi online portfolio, een relevant TikTok-account of heb je een persoonlijke blog of website? Laat ze zien op een prominente plek op je cv.

Ook een link naar een persoonlijke video kan een mooie toevoeging zijn. Vertel bijvoorbeeld kort wie je bent, waar je naar op zoek bent en wat je wil bereiken in je volgende baan. Ideaal om op te vallen tussen de andere kandidaten.

AI

Geen artikel in 2023 zonder het noemen van AI. Want ook bij het maken van je cv kan AI je helpen. Het formuleren van een perfecte zin die omschrijft wat jij hebt gedaan binnen een organisatie kan lastig zijn en veel tijd in beslag nemen. Gebruik daarom alle hulp die je kunt krijgen.

ChatGPT is een fantastisch hulpmiddel om je te helpen met een paar sterke zinnen voor je persoonlijke profiel, je werkervaring en een overtuigende motivatie voor in je brief. Gebruik je LinkedIn-profiel, je oude cv en de vacaturetekst als input en doe inspiratie op met wat AI je te bieden heeft.

Klassiek versus LinkedIn

Het is bijzonder dat we in tijden van snelle digitalisering nog steeds vragen om een cv op papier of in pdf-vorm. Maar blijkbaar is dat nog steeds het format dat veel werkgevers graag willen zien.

Gelukkig mag je zelf bepalen hoe jij je cv eruit laat zien en kun jij je eigen creativiteit erin kwijt. Stel jezelf bij het maken ervan altijd de checkvraag: helpt dit in het krijgen van een uitnodiging?

Wat denk jij, hoe lang gaat het ‘klassieke cv’ nog mee?