Communicatie

Beïnvloed het brein om duurzaam te zijn

0

Veel grote marketeers hebben de shift naar duurzaamheid al gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens naar invloedrijke CMO’s, velen van hen nemen duurzaamheid als belangrijk punt op in hun marketingstrategie. Zelf wil je misschien ook die duurzame shift maken, maar weet je niet hoe. Terwijl een van jouw meest bekende skills als marketeer of communicatiemedewerker daar een rol in speelt, namelijk: beïnvloeden.

Dit artikel is onderdeel van een vijfluik over ‘duurzaamheid je organisatie in krijgen’. In mijn optiek moet je eerst voor een betrokken organisatie zorgen, voordat je je duurzame pijlen extern kunt richten. Eerder las je over change management technieken om je organisatie in beweging te krijgen. Dat gaat meer over je projectvorm en het stellen van doelen. In dit vierde artikel zoom ik in op beïnvloedingstechnieken die je kunt inzetten om duurzaamheid als thema op de agenda te krijgen.

Kleine overwinningen houden de moed erin

Een groot lange termijn doel formuleren geeft richting en motiveert. Maar de eindstreep kan tegelijk best ver weg voelen. Daarom is het belangrijk om tussentijdse doelen te benoemen. Dat geeft je collega’s een gevoel van grip op de zaak. Nog mooier is het wanneer collega’s zelf kunnen bijdragen aan het behalen van de tussenstappen.

verduurzaming in je bedrijf met kleine stapjes

Een motiverend einddoel stellen en kleinere ijkpunten tussendoor benoemen

Meedoen verhoogt betrokkenheid

Een voorbeeld: is jullie einddoel CO2 besparen? Dan kan iedere collega bijdragen door de auto vaker te laten staan. Iedere auto-kilometer die je collega’s hebben bespaard door bijvoorbeeld voor het OV te kiezen, tel je op en maak je visueel. Hang een groot bord in de kantine of een teller op je intranet. Verbind er een doel (al 340 van de 1000 kilometers bespaard dit kwartaal) of een wedstrijd aan (Ina heeft de meeste autoritjes bespaard in maart).

Duurzaamheid-challenges

Challenges zijn een leuke, laagdrempelige manier om een onderwerp op de kaart te zetten. Mensen voelen zich meer betrokken als ze iets kunnen ‘doen’. Hier enkele voorbeelden:

 • Sociale druk en belonen

Laatst was het ‘laat de auto staan – week’ op de basisschool van mijn kinderen. Iedereen die lopend of fietsend aankwam kreeg een sticker. Toen het mij op donderdag beter uitkwam om met de auto te gaan, kreeg ik het aan de stok met mijn zoon. Hij wilde evenveel stickers behalen als zijn vriendjes. De sociale druk en het beloningssysteem werkten als een malle. Tegelijk stond het thema na een week op de kaart bij alle ouders. Kun jij een equivalent van stickers bedenken voor je collega’s?

 • De optelsom van samen

In je eentje een dag water besparen, scheelt enkele liters. Maar doe je dit een dag lang met 100 collega’s is de impact veel groter. 1 lunchwandeling afval prikken levert een tasje troep op, wekelijks afval prikken met je afdeling levert het hele jaar door een schone berm op. Zet je collega’s in om challenges te bedenken en uit te voeren. Je collega’s ervaren zo dat jullie samen écht een verschil kunnen maken, als voorloper op jullie bedrijfsdoelstelling rondom verduurzaming.

challenges in je bedrijf voor verduurzaming

Challenges organiseren voor betrokken collega’s.

 • Zelf kiezen

Is jullie duurzaamheidsdoel gericht op sociale duurzaamheid? Zoek daar passende initiatieven bij. Wat als je een bedrag te verdelen hebt over goede doelen of verenigingen? Je collega’s kunnen stemmen hoe het geld verdeeld wordt. Nog mooier is als je collega’s zelf een rol hebben gespeeld in het ophalen van het bedrag dat verdeeld moet worden. Sponsorloop in aantocht?

Cialdini in de bocht

Dacht jij bij het woord beïnvloeden ook gelijk aan Cialdini? 10 punten voor je theoriekennis. Ik heb ‘m uitgesteld tot aan het einde van dit artikel, anders was het té voor de hand liggend…
Cialdini’s 7 principes inzetten om duurzaamheid te pluggen binnen je organisatie? Komt ie:

 1. Autoriteit | Je CEO laten vertellen hoe belangrijk duurzaamheid is voor jullie bedrijf. Of een bekend iemand binnen jullie branche.
 2. Sociale bewijskracht | Die stickers van m’n zoontje. (zie boven)
 3. Consistentie | Meedoen aan een challenge brengt je in de modus om je in te zetten voor het grotere doel.
 4. Schaarste | Er zijn ‘maar’ 5 plekken in een panel om mee te denken over…
 5. Wederkerigheid | Een beloningssysteem, zoals een stoelmassage voor wie heeft geholpen met afval prikken dit jaar.
 6. Sympathie | Interne ambassadeurs inzetten om het verhaal te vertellen.
 7. Eenheid | Samen inzetten om jullie einddoel te bereiken. Gesterkt door een interne community (kan al via een appgroep).

Vijfluik over duurzaamheid

Dit artikel is onderdeel van mijn vijfluik over duurzaamheid:

 1. 5 technieken om draagvlak voor duurzaamheid te creëren
 2. Zo motiveer je collega’s om te verduurzamen [5 argumenten]
 3. Hoe ziet de consument duurzaamheid in 2023?
 4. Beïnvloed het brein om duurzaam te zijn (= dit artikel)
 5. Communiceren over duurzaamheid: wanneer treed je naar buiten?