Social media

De 6 grootste socialmedia-trends voor 2024

0

Short form video’s, social commerce en de rol van content creators… Het zijn drie van de zes socialmedia-trends die aan bod komen in 2024. Maar ook de belangrijke rol voor AI, waar we voor komend jaar zeker niet omheen kunnen. Waar kunnen we ons als marketing- en communicatieprofessionals op voorbereiden komend jaar?

Bijna een jaar geleden alweer, toen publiceerde ik op dit platform mijn artikel over de socialmedia-trends van 2023. Het voorspellen van trends voor social media is een gevaarlijke aangelegenheid. Het landschap kan van de een op de andere dag ingrijpend veranderen. Dat was ook dit jaar weer duidelijk!

Wie had verwacht dat Twitter niet meer zou bestaan en nu X zou heten? Het platform was in opmars maar lijkt nu van de aardbodem verdwenen. En toch moet ik concluderen dat de meeste ontwikkelingen uit het artikel van 2023, met name de versnelde groei van creatorship en short form video, zich keurig hebben doorontwikkeld.

De enige trend die gek genoeg toch wat achter is gebleven, is TikTok-marketing. Mijn verwachting was dat in 2023 de definitieve doorbraak van marketing op dit snelgroeiende platform zou zijn. Dat is echter slechts beperkt gebeurd. Veel merken zijn nog altijd wat terughoudend om echt fors in TikTok te investeren, zeker in advertising. Er wordt veel geëxperimenteerd, dat wel. Wellicht moeten we het nog een jaartje geven….?

Ook 2024 zal weer bol staan van de veranderingen en ontwikkelingen. Bij het op een rij zetten van mijn verwachtingen voor komend jaar, valt het me gelijk op dat het in veel gevallen gaat om het ‘doorzetten’ van bestaande trends, of zelfs het versnellen daarvan.

Sprout Social publiceerde recentelijk een interessant artikel waarin ze de socialmediamarketing-agenda van Chief Marketing Officers (CMO’s) bespraken voor 2024. Met daarin een belangrijke rol voor AI. Waar kunnen we komend jaar rekening mee houden?

1. Een opleving van je eigen fanbase

De afgelopen jaren verschoof ook op social media de aandacht van het opbouwen van een fanbase, naar bredere social advertising. Echter, de fanbase komt terug. Waarom? Vanwege het toenemende belang van owned media oftewel, platformen die je volledig in eigen beheer hebt. Deze ontwikkeling geldt eigenlijk voor het gehele digitale ecosysteem.

Veel merken liggen al een aantal jaar aan het ‘Google/Meta advertising-infuus’. De focus heeft gelegen op performance marketing, de inzet van activiteiten die direct leiden tot meetbare resultaten, maar door de grote veranderingen in het digitale speelveld (geen cookies meer, aanscherping privacyregels) zijn we tegen de grenzen van performance marketing aangelopen. Het is als merk cruciaal om de komende jaren eigen data te gaan opbouwen door het versterken van je eigen (owned) kanalen.

Denk daarbij aan je e-maildatabase, je eigen website en/of eventuele app. En, daar voeg ik graag je eigen socialmediaprofielen aan toe. In feite zijn je eigen socialmediaprofielen een soort van ‘semi-ownedmedia. Echt jouw eigendom is het niet, maar de opgebouwde fanbase geeft je wel de kans heel gericht een doelgroep te bereiken die heeft gekozen je te volgen. Bovendien kun je met je fanbase weer soortgelijke doelgroepen bereiken.

2. Creator content zet door en wordt nog belangrijker

Een herhaling van zetten? In mijn trendartikel van 2023 gaf ik al aan dat social media ‘all about creatorship’ zou zijn, waarbij content van creators die uit je doelgroep komen een belangrijke rol speelt. En dat is zeker werkelijkheid geworden. Sterker nog, de ontwikkeling van deze creator content is nog veel sneller gegaan dan verwacht. Levende bewijs daarvan is het enorme aantal gelanceerde functies en verdienmodellen voor creators.

Creator studio

Onlangs nog gaf TikTok aan haar financieringsprogramma weer verder uit te breiden. Voor de goede orde, we hebben het hier dus niet over influencer marketing, waarbij de focus ligt op het benutten van het bereik van een influencer met een grote hoeveelheid volgers. We hebben het hier over de inzet van content gemaakt door creators, op de owned socialmediakanalen van een merk.

Wat je daarmee bereikt, is authentiekere content die meer betrokkenheid en resultaat oplevert. Neem maar eens een kijkje op het Instagram Reels kanaal van Blokker, een merk dat deze ontwikkeling volledig omarmt.

3. Short form video is de nieuwe standaard

Short form (korte) video is dé grootste trend op social media. “Ja, maar dat was het in 2023 toch ook al?” Absoluut waar. De enorme populariteit van TikTok heeft deze trend doen versnellen in 2023. En de anderen profiteren mee, gezien de groei van bijvoorbeeld YouTube Shorts.

Langzaam maar zeker schuiven de short form video-functies steeds verder op naar centrale posities in de diverse socialmedia-apps. Ik durf het zelfs wel aan om te voorspellen dat we in 2024 al het omslagpunt gaan bereiken waarbij short form video-formaten de standaard gaan worden in de grote socialmedia-apps.

Gelijktijdig zie ik ook dat merken wat langer nodig hebben in hun transitie naar short form. Vaak worden de generieke socialmediaposts op dit moment nog omgevormd en ingezet als short form. Ben jij de transitie al aan het maken? Voeren short form video’s-creators straks de boventoon in jouw owned socialmediastrategie?

4. Social media gaat voortaan ook over SEO

Huh, SEO, dat is toch een heel ander vakgebied? Dat gaat toch over Google? Wat doet dat in een socialmedia-artikel? Think again! Voor Gen Z zijn socialmedia-apps meer en meer de voornaamste bron voor zoekopdrachten. TikTok bijvoorbeeld, maar ook Pinterest, doen het goed als zoekmachines.

Naast het belang van je fanbase, is er dus nog een hele belangrijke reden om te investeren in je owned socialmediakanaal. Zoekresultaten! Denk dus goed na over het gebruik van trefwoorden in de content die je plaatst op je eigen socialmediakanalen. SEO is niet langer een domein dat enkel is voorbehouden aan je website.

TikTok search

5. Toenemende rol van AI in social media

Er zal dit jaar geen enkel trendartikel worden geschreven zonder dat AI er een prominente rol in speelt. Dat geldt zeker ook voor social media. Onze relatie met AI begint meer en meer een haat-liefde-verhouding te worden. Ergens in het midden tussen angst en enthousiasme.

Zuckerberg verwoorde recent nog maar eens waar de mogelijke issues zitten. En ook andere tech-giganten waarschuwden al voor AI. Gelijktijdig biedt het ons ook enorme mogelijkheden om onze marketinginspanningen efficiënter te maken en de kwaliteit van ons werk te verbeteren. De inzet van AI kan binnen het socialmediadomein op verschillende manieren grote impact hebben.

Ik schreef er eerder dit jaar nog een reeks artikelen over. AI gaan een enorme impact hebben op voornamelijk copy, maar ook op bijvoorbeeld design. Met name voor de socialmediamarketeer biedt AI veel mogelijkheden, zoals het bieden van inspiratie voor captions (beschrijvingen), het genereren van contentkalenders en het vormgeven van visuals.

Daarbij zullen we samen de grenzen moeten verkennen. Gaan we een toekomst tegemoet waarin we volledige posts met AI schrijven, zoals LinkedIn aankondigt, of gaat ons dat te ver?

6. Social commerce-trend zet door

En als laatste, social commerce. Oftewel, winkelen via socialmediakanalen. Of het nu in de vorm komt van advertenties met een video of afbeelding, je advertenties terugvindt in een shop tab of live stream shopping, de trend is onmiskenbaar. Net als op het gebied van bijvoorbeeld AI en creatorship, zijn de nieuwe functies die de socialmedia-giganten lanceren altijd een graadmeter waarop je de klok gelijk kunt zetten. Afgaande op die graadmeter, kunnen we concluderen dat social commerce aan het begin staat van een grote opmars.

Vrijwel alle grote socialmedia-apps hebben recent e-commerce-functies gelanceerd. De grootste daarvan? TikTok, dat shopping heeft uitgerold in Amerika. Een uitgebreide publicatie van Hubspot laat bijvoorbeeld zien dat bijna 60% van de bedrijven in 2023 meer verkoop heeft behaald via social media.

Jouw social kanalen zijn een belangrijke spil

We kunnen dus concluderen dat 2024 een belangrijk jaar gaat worden voor social media. Wederom. Het kanaal zal zichzelf vanwege de ontwikkelingen in het digitale medialandschap, zoals geen cookies meer en het verdwijnen van thirdparty data, opnieuw gaan uitvinden. Hoewel de socialmediakanalen van jouw merk natuurlijk geen 100% owned data zijn, zijn ze wel een belangrijk onderdeel van het bereiken van jouw doelgroep binnen een digitaal ecosysteem waarin gerichte reclame-uiting steeds uitdagender wordt.

Begrippenlijst

Short form video: video van korte duur (bijvoorbeeld op TikTok of Instagram Reels)
Social commerce: winkelen via socialmediakanalen
Owned media: platformen die je volledig in eigen beheer hebt
Performance marketing: de inzet van activiteiten die direct leiden tot meetbare resultaten
Creator content: content gemaakt door mensen uit je doelgroep