Communicatie

Woorden als wapens: de noodzaak van culturele sensitiviteit

0

Recent kreeg het internationale reisbureau TUI ernstige kritiek te verduren door hun weergave van Suriname in een reisadvertentie. Dit voorval dient niet alleen voor TUI, maar ook voor organisaties wereldwijd als een belangrijke waarschuwing. Het laat de noodzaak van culturele intelligentie en culturele sensitiviteit zien. Na de publieke ophef heeft TUI hun excuses aangeboden.

Het was echter overduidelijk dat er geen transparant plan was om met preventieve maatregelen herhaling te voorkomen.

Dit scenario is een waardevolle leerervaring voor alle stakeholders. Daarnaast onderstreept het ook het belang van het erkennen van fouten en het implementeren van concrete, proactieve stappen om herhaling te voorkomen.

TUI Blunder, Vivian Acquah, Suriname, TUI, Inclusieve communicatie, communicatie, culturele sensitiviteit, culturele intelligentie

Gemaakt in Canva – Vivian Acquah

De impact van woorden en afbeeldingen begrijpen

Woorden hebben grote invloed. Op het gebied van wereldwijde communicatie en representatie kan deze kracht verschillen overbruggen, of juist vergroten. Het weergeven van woorden kan een diepgaande invloed hebben op mensen en hun gemeenschap. Dat maakte TUI’s recente weergave van een reis naar Suriname duidelijk.

Het onderstreept de dringende noodzaak van gedegen training op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DGI), met nadruk op culturele sensitiviteit en culturele intelligentie. De wereld wordt zich steeds meer bewust van culturele diversiteit. Daarom is de vaardigheid om met respect en empathie te communiceren van het grootste belang.

De historische context is belangrijk

Erkenningen door verschillende overheidsinstellingen en zelfs de Nederlandse koning benadrukken het belang van erkenning van het koloniale verleden en de ingrijpende gevolgen daarvan voor Suriname, de Nederlandse Antillen en Afrikaanse landen.

Deze erkenningen dienen als aangrijpende herinneringen aan het historische onrecht en de complexiteit, die onze wereld vandaag de dag vormgeven.

Ze onderstrepen het gewicht van de verantwoordelijkheid die we dragen bij het bevorderen van effectieve communicatie en inclusieve vertegenwoordiging. Het begrijpen van de ingewikkelde historische context is enorm belangrijk. Vooral bij het navigeren door diverse culturen, met de eerbied en gevoeligheid die ze verdienen.

Gebruik maken van bronnen voor meer culturele intelligentie

Naarmate we verder in de toekomst navigeren, wordt het voor organisaties als TUI steeds belangrijker om actief bronnen te gebruiken die een beter begrip van culturele sensitiviteit bevorderen.

Zulke bronnen dienen als waardevolle educatieve instrumenten. Ze brengen niet alleen kennis over, maar wakkeren ook de passie van medewerkers aan om hun verantwoordelijkheden met een verhoogd niveau van culturele intelligentie te benaderen.

De reis gaat door

De reis naar het bereiken van echte culturele sensitiviteit en culturele intelligentie is geen eenvoudige taak. Het kan niet in één keer worden voltooid, het is eerder een doorlopend proces. Het vergt consistente toewijding van alle organisatieniveaus en een oprechte betrokkenheid.

Op de site van Pharos tref je de toelichting waarom culturele sensitiviteit op het werk belangrijk is. Over enkele jaren zal 30% tot 40% van de Nederlandse bevolking bestaan uit inwoners met een migratieachtergrond.

Een uitnodiging tot groei

De weg naar culturele sensitiviteit en culturele intelligentie is geplaveid met leren, begrijpen en actie. Door te leren van ons verleden en heden, kunnen we een toekomst creëren die de rijke schakering van wereldwijde culturen viert.

Hierbij nodig ik TUI en soortgelijke organisaties uit om dit te zien als een call-to-action. Een kans om het goede voorbeeld te geven, op weg naar een inclusievere en een cultureel intelligentere wereld.

Onthoud dat de reis naar culturele sensitiviteit en culturele intelligentie een gedeelde verantwoordelijkheid is. Laten we samen leren van onze misstappen. Laten we verder gaan met een toewijding aan het respecteren, begrijpen en vieren van de diverse wereld waarin we leven.