SEO

Server-side tracking: de volgende stap in verantwoorde gegevensverzameling 

0

De implementatie van Google Consent Mode V2 heeft een grote verandering teweeggebracht in de manier waarop marketeers gegevens kunnen verzamelen en gebruiken. Het legt de nadruk op transparantie en gebruikerscontrole, wat essentieel is in het huidige privacybewuste tijdperk. Maar er is nog een andere belangrijke technologie die samen met Consent Mode V2 kan werken om de dataverzameling nog effectiever en veiliger te maken: server-side tracking (SST).

Wat is server-side tracking?

Server-side tracking is een benadering van gegevensverzameling waarbij trackingcodes, of tags in het geval van server-side tagging, worden uitgevoerd op de server van een website of app in plaats van op de apparaten/browsers van gebruikers. Deze methode verplaatst de verwerking van gebruikersinteracties naar de server. Hierdoor:

  • wordt de belasting van de website verminderd
  • krijg je betere prestaties
  • en je zorgt voor een privacybewuste site

In een tijd waarin privacy steeds meer prioriteit krijgt, is dat absoluut geen overbodige luxe.

Uitdagende gegevensverzameling

Gegevensverzameling wordt steeds lastiger. Denk aan de komst van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming), het toenemende gebruik van trackingpreventie door browsers en grote partijen als Apple (Safari & iOS 17-update). Het wordt hierdoor steeds uitdagender om nauwkeurige gegevens te verzamelen van jouw websitegebruikers. Nu ook Google bezig is met het uitfaseren van third-party cookies is het tijd om actie te ondernemen. Maar hoe doe je dit?

Een oplossing die veel wordt gebruikt is server-side tagging met Google Tag Manager. Hiermee neem je afscheid van third-party cookies en stuur je gegevens direct door naar jouw eigen server. Het verschil tussen standaard tracking (client-side) of server-side tracking, is dat je in plaats van trackingpixels en cookies rechtstreeks in de browser van je bezoekers plaatst, gegevens eerst naar je eigen server stuurt.

webcrawler

Stel je voor: je bent een bedrijf dat elektronische apparaten verkoopt via een webshop. Een gebruiker die op zoek is naar een nieuwe smartwatch vind jouw bedrijf via een Google Ads-advertentie. Deze gebruiker heeft nog wat vragen, dus vult een contactformulier in. Waar bij client-side tracking de gegevens direct met Google Ads (en andere third-party cookies op jouw website) gedeeld worden, verstuur je het nu eerst naar je eigen server. Vanuit daar bepaal jij welke data je deelt met in dit geval Google Ads, maar ook andere platformen.

Waarom aan de slag met server-side tracking?

Server-side tracking biedt verschillende voordelen ten opzichte van client-side tracking. Waar kun je mee aan de slag gaan?

  1. Verbeterde gegevensverzameling: server-side tracking voorkomt dat gegevens worden beïnvloed door adblockers of client-side scripts die gebruikers mogelijk hebben geïnstalleerd. Daarnaast zorgt de verdwijning van third-party cookies ook voor een enorme impact op jouw gegevensverzameling. Met behulp van server-side tracking krijg je meer nauwkeurige en betrouwbare gegevens over het gedrag van je gebruikers.
  2. Privacy en beveiliging: met server-side tracking kun je de gegevens van jouw bezoekers veiliger verwerken, omdat deze gegevens niet direct worden blootgesteld aan de browser van de gebruiker. Dit helpt bij het voldoen aan de wetgeving, zoals de AVG.
  3. Schaalbaarheid: server-side tracking kan beter schaalbaar zijn dan client-side tracking, vooral bij het verwerken van grote hoeveelheden verkeer. Door tracking op de server uit te voeren, kun je beter omgaan met piekbelastingen en de algehele prestaties verbeteren.
  4. Flexibiliteit: je hebt meer controle over hoe en welke gegevens worden verzameld en verwerkt. Je kunt je eigen logica implementeren om te bepalen welke gebeurtenissen jij wil tracken. Daarnaast kun je ook bepalen met welke platformen je gegevens uitwisselt en hoe je dit doet.
  5. Compatibiliteit: server-side tracking kan gemakkelijk worden geïntegreerd met verschillende backend-systemen en -platforms, waardoor het eenvoudiger wordt om gegevens en de performance van jouw campagnes te monitoren.

De synergie tussen server-side tracking en Consent Mode V2

Google Consent Mode V2 stelt bedrijven in staat om gegevens te verzamelen op een manier die voldoet aan de voorkeuren van de gebruiker zoals vastgelegd in de cookiebanner. Dit betekent dat tracking-tags worden aangepast op basis van de toestemmingsstatus van de gebruiker. Server-side tracking kan deze functionaliteit aanvullen door een extra laag van gegevensbeveiliging en controle toe te voegen.

Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld geen toestemming geeft voor tracking, zorgt server-side tracking ervoor dat je alsnog minimale en noodzakelijke gegevens kunt verzamelen zonder dat deze direct aan derden worden blootgesteld. Dit betekent dat zelfs zonder volledige tracking-toestemming, er nog steeds waardevolle inzichten kunnen worden verkregen op een privacybewuste manier.

Een goede infrastructuur voor dataverzameling

Terwijl Consent Mode V2 de wettelijke naleving en gebruikerscontrole waarborgt, zorgt server-side tracking voor verbeterde gegevensbeveiliging en nauwkeurigheid. Samen creëren ze een infrastructuur voor dataverzameling die voldoet aan de eisen.