Social media

‘Blij voor u’ als 1 van de AI-antwoorden op LinkedIn: slim of slap?

0

Een mailtje beantwoorden, je presentatie pimpen, een volledige outline van je marketingplan opstellen: AI has got you covered. In al onze dagelijkse kantoorapps zit inmiddels een AI-assistent die gevraagd of ongevraagd hulp aanbiedt. Maar wat vinden we van het antwoordapparaat op ‘s werelds grootste zakelijke netwerk? Handig? Of gaat het té ver?

Wat is er gebeurd op LinkedIn?

Digitaal klappen voor iemand die iets te vieren heeft, konden we al. Maar een persoonlijke gelukwens? Die moesten we toch echt zelf bedenken.

Helaas hebben we daar vaak geen tijd, motivatie of inspiratie voor. En beperken we ons cadeautje voor het feestvarken tot een groen icoontje met twee klappende handjes. Alsof je op een verjaardag aankomt met een onderweg geplukt bosje paardenbloemen. Goede intentie, matige uitvoering.

Dat moet LinkedIn ook gedacht hebben. Want met alleen emoji’s uitwisselen, valt het gesprek sneller stil dan een weerpraatje op een kringverjaardag.

Kick-starter voor een comment

Om de kans op een gesprek te vergroten, geeft LinkedIn met behulp van AI suggesties voor een comment. Hoe? Door de tekst van de post machinaal te scannen en te interpreteren. En vervolgens een aantal menselijke voorzetjes te geven voor een passende reactie.

In plaats van een simpel duimpje, kun je nu in één klik met ‘Goed perspectief’ reageren op een idee dat je interessant vindt.

En heeft je vriendin-van-vroeger een nieuwe baan, dan is ‘Blij voor u!’ een stuk leuker dan alleen een handklap. Al is het wel gek om ineens de u-vorm te gebruiken …

 

Blij voor u op LinkedIn

Het wordt onpersoonlijk

Met ‘Blij voor u!’ laat LinkedIn zien dat hun antwoordapparaat voor mij nog niet werkt. Ik zou deze zin namelijk nooit gebruiken.

Blij voor u - en andere AI-antwoorden op LinkedIn

Maar stel je even voor, dat de AI straks al mijn posts van het afgelopen jaar gebruikt als databron. Dat mijn eigenzinnige taalgebruik gebruikt wordt voor de comment-voorzet. Dan zou dit principe wél kunnen werken!

De waarde van een handgeschreven comment: denk win-win

Oké, terug naar de werkelijkheid van vandaag. Voorlopig raad ik je aan om te investeren in een handgeschreven reactie op LinkedIn. Het kost je misschien meer tijd dan een duimpje of een onpersoonlijk zinnetje, maar het levert ook meer op. En dan heb ik het niet over het ‘oppervlakkige’ voordeel voor het algoritme van LinkedIn.

Win voor de ander

Als je zelf regelmatig post, weet je waar je het écht voor doet. Bijvoorbeeld engagement, een goede discussie of een inhoudelijke reactie. Met als doel om een relatie met de ander op te bouwen, die uiteindelijk kan leiden tot samenwerking in welke vorm dan ook. Jouw handgeschreven comment is een cadeautje voor de ander.

Win voor jezelf

Als jij een cadeautje geeft, krijg jij een goed gevoel terug. Tegelijkertijd bekwaam je je in het beknopt onder woorden brengen van je gedachten: een krachtige vaardigheid die in allerlei situaties goed van pas komt.

Win-win

Het principe van wederkerigheid ken je misschien van overtuigings-goeroe Cialdini. Hij stelt letterlijk:

“If what you give is personalized, for their particular challenges, for their particular situation, their particular needs, the return on investment will be maximal.” *

Wat je geeft, krijg je terug. Geef je een duim, dan krijg je een duim terug. Investeer je in een gepersonaliseerde reactie, dan krijg je die terug. Hoe mooi is die gedachte als je straks een waardevolle post ziet?

Veel plezier met commenten!

* https://www.youtube.com/watch?v=5fH27li-Kq8