Content

Zo bedenk je originele socialmedia-video’s met AI [3 stappen]

0

Even geen idee waar je jouw volgende social video over moet maken? Geen zin om uren video’s te scrollen voor inspiratie? Of weet je niet zo goed hoe je een bepaald onderwerp in een videovorm giet? Voor het bedenken van socialmedia-video’s kan AI een hele fijne sidekick zijn.

Ik neem je in dit artikel mee in 3 praktische stappen voor het bedenken van socialmedia-video’s met behulp van AI. Jij geeft de human touch mee in het plan. Dit blijft essentieel voor het creëren van boeiende en authentieke content.

Dat je nooit volkomen wilt leunen op AI, laat ik je ook uitgebreid zien in mijn boek ‘Dus jij denkt je geen video’s kunt maken?’ (affiliate). Want natuurlijk kan AI veel, maar AI is zeker niet perfect.

Doodt AI Creativiteit? Uit het boek 'Dus jij denkt dat je geen video's kunt maken?'

Doodt AI Creativiteit? Uit het boek ‘Dus jij denkt dat je geen video’s kunt maken?’

Doodt AI jouw creativiteit?

Nee hoor, AI doodt niet jouw creativiteit. Dat kan natuurlijk wel, als je te veel op AI leunt. Maar, als jij AI op de juiste manier weet te benutten, kan het je juist helpen om anders te denken en meer ruimte geven aan jouw creatieve ideeën. Het belangrijkste is dan ook dat je jouw eigen sausje, de human touch, niet vergeet mee te nemen. Bij het bedenken van socialmedia-video’s met behulp van AI werk ik zelf meestal in 3 stappen:

  1. Onderzoek trends en bestaande concurrentie met Gemini of Perplexity
  2. Gebruik ChatGPT voor het onderzoeken van een creatieve invalshoek & het schrijven van jouw videoplan
  3. Maak het script af met de human check: dubbelcheck feiten & pas woorden/toon aan
3 stappen voor het bedenken van socialmedia-video's met AI

In 3 stappen videoconcepten bedenken met AI

Voordat je met deze 3 stappen aan de slag kan, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  1. Wie is eigenlijk je doelgroep? Denk niet alleen aan demografische gegevens, maar denk na over wat je doelgroep belangrijk vindt. Welke vragen hebben ze en hoe kan jij daarbij helpen?
  2. Daaropvolgend komt de vraag: weet je waar jouw doelgroep online te vinden is? Als je hier een beeld van hebt, is het belangrijk om het platform ook te benoemen tijdens jouw brainstorm met AI.
  3. De laatste vraag die je jezelf moet stellen voordat je aan je videoplan begint: waarom? Waarom steek je tijd en moeite in het maken van video’s? Wat wil je ermee bereiken? Misschien wil je mensen aan het denken zetten. Of dat ze zich abonneren op je kanaal. Wat je ook wil, probeer duidelijk voor ogen te hebben wat je wil dat de kijker doet, denkt of voelt.

Deze vragen horen bij de 3P’s (people, platform, purpose) oftewel, de basis van je videostrategie. Met deze basis kun je aan de slag met focus. Met behulp van AI-tools gebruik je deze basis voor nieuwe, frisse video-ideeën. 

In 3 stappen naar originele socialmedia-video’s met AI

Stap 1. Onderzoek trends & concurrentie met Gemini of Perplexity

Nadat je hebt bepaald wie jouw doelgroep is, kun je een gedetailleerde beschrijving geven aan Gemini en/of Perplexity. Benoem populaire onderwerpen, brandende vragen of uitdagingen die je doelgroep bezighoudt.

Ik gebruik Gemini omdat het op de hoogte is van de laatste trends op Google en YouTube. En Perplexity vind ik fijn om mee te werken, omdat deze tool ook de bronnen van de informatie laat zien. Je kunt deze tools dus vragen om een lijst te creëren van onderwerpen die momenteel trending zijn en die je kijkers interessant zullen vinden.

Vervolgens kun je in gesprek met Gemini en Perplexity. Vraag bijvoorbeeld op welke onderwerpen vaak wordt gezocht, welke zoektermen worden gebruikt, en welke contentmakers of kanalen soortgelijke content maken. Zo krijg je ook relevante informatie over wat jouw concurrentie doet.

Resultaat van AI-tool bij onderzoek voor socialmedia-video's met AI

Doe onderzoek met Gemini of Perplexity

Heb je genoeg informatie? En een goed onderwerp gevonden om een video(serie) over te maken? Dan ga je vervolgens naar ChatGPT.

Stap 2. Schrijf je videoplan met ChatGPT

Voor stap 2 gebruik ik zelf meestal ChatGPT, omdat ik van mening ben dat ChatGPT mijn scripts op een fijne, menselijkere manier schrijft. Maar je kunt hier uiteraard ook verdergaan in Gemini, Perplexity of een andere tool die je zelf fijn vindt.

Ook hier is het belangrijk om in gesprek te gaan met ChatGPT. Vertel eerst welke video-ideeën je hebt. Hoe meer informatie je geeft, hoe effectiever jouw videoplan zal zijn. Wil je dat ChatGPT met je meedenkt? Sluit dan jouw prompt af met: ‘Voordat je antwoordt, stel me alsjeblieft vragen.’ Hierdoor krijg je een gesprek met ChatGPT. Je kan dan vragen krijgen als ‘Wil je er humor in verwerken?’ of ‘Hoe spreek je je publiek aan?’.

Nadat je voldoende informatie over en weer hebt gewisseld, vraag je ChatGPT om het videoplan in een tabel te zetten. Je kan eigenlijk alles vragen wat je nodig hebt voor je videoplan. Vraag bijvoorbeeld om verschillende kolommen voor audio en video. Vraag ook naar ideeën voor een interessant begin en een pakkend einde.

Je merkt het waarschijnlijk al, it’s all about the prompts. Als jij duidelijk bent in vragen stellen en antwoord geven, kan AI sneller en effectiever een passend videoplan maken dat aansluit bij jouw publiek en merk.

Voorbeeld van een videoplan voor een cursusvideo met behulp van ChatGPT

Plan voor een cursusvideo met behulp van ChatGPT

Stap 3. Human check: dubbelcheck feiten & pas woorden/toon aan

Dan is het tijd voor de laatste en belangrijkste stap. Hier zet je jouw human touch in! Jij bent de expert en stuurt de inhoud. Jij hebt gevoel, een stel hersenen en jij ként jouw doelgroep. Daardoor maak je een menselijke connectie met je doelgroep. Dat doet AI niet.

Dus; dubbelcheck de feiten. Vraag om de bronnen. Herschrijf de tekst waar dat nodig is. Voeg woorden toe die je doelgroep ook gebruikt. Mijn advies is om nooit zomaar te kopiëren/plakken wat een AI-tool jouw geeft. Jij bent de content-maker, de AI-tool niet. Blijf dus zelf aan het roer van je content staan. Deze laatste stap is echt cruciaal om een video te maken die aansluit en zal blijven hangen bij je doelgroep.

Met deze 3 stappen kun je met AI als brainstorm-maatje toffe socialmedia-video’s bedenken en maken die aansluiten bij jouw doelgroep. Gebruik jij al AI-tools om videoconcepten te bedenken? En zo ja, welke? Laat een reactie achter!