Gespot

Daily: Eenvoudig en disciplinevrij uren registreren

0

Daily toont je dagelijkse werkzaamheden op een overzichtelijke wijze en maakt tijdregistratie een stuk eenvoudiger door op een niet-storende manier periodiek te vragen naar je werkzaamheden. Niels Mouthaan, initiatiefnemer van de Daily app, vertelt.

Wat is het?

"Daily is een tijdregistratie-oplossing die zich door de unieke werkwijze en gebruiksvriendelijkheid van andere oplossingen onderscheidt. Door op een niet-storende en slimme manier te vragen naar de huidige werkzaamheden van de gebruiker, is de app in staat om nauwkeurig en zonder gedoe urenstaten te generen. Deze urenstaten worden op een overzichtelijke wijze getoond in een dag-, week-, maand- of jaaroverzicht. Daarnaast geeft Daily aan wanneer je begonnen en geëindigd bent met werken en hoe lang je precies gewerkt hebt."

Waarom dit initiatief?

"Veel mensen zijn verplicht (door hun werkgever of als ZZP’er) hun werkzaamheden te registreren: het bekende urenschrijven. Meestal niet de leukste klus en dit wordt daarom vaak uitgesteld tot het einde van de werkweek. Echter, op vrijdagmiddag nagaan wat je op maandag gedaan hebt en hoe lang je dit gedaan hebt, is meestal lastig. Tijdregistratiesoftware kan hier bij helpen. Bestaande oplossingen vereisen echter veel discipline: je dient zelf aan te geven waar je aan werkt en hoe lang. Daily werkt anders. Doordat het op een niet-storende en slimme manier periodiek vraagt naar je werkzaamheden, is de app in staat nauwkeurig urenstaten te genereren, zonder discipline van de gebruiker te vereisen."

Hoe werkt het?

"Zoals eerder beschreven onderscheidt Daily zich voornamelijk door de unieke werkwijze: het vragen naar de huidige werkzaamheden in plaats van de gebruiker te verplichten zelf aan te geven wanneer hij start en stopt met specifieke werkzaamheden. Een mogelijke eerste reactie van potentiële gebruikers is dat deze werkwijze irritant zou kunnen zijn. Je wilt immers niet altijd gestoord worden. Daily beperkt deze irritatie tot een minimum op meerdere manieren. Zo is de pop-up die vraagt naar je werkzaamheden minimalistisch en slim. De meest recente werkzaamheden worden standaard geselecteerd en in de toekomst wordt de pop-up soms helemaal niet getoond wanneer overduidelijk is dat de gebruiker aan bepaalde werkzaamheden werkt. Pop-ups kunnen daarnaast automatisch na een bepaald aantal seconden toegepast worden of automatisch vooringestelde werkzaamheden registreren (bijvoorbeeld wanneer de gebruiker een presentatie geeft).

Slimme functies maken het gebruik van Daily makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan een tijdschema dat Daily automatisch activeert (bijvoorbeeld om 9.00, aan het begin van de werkdag) en deactiveert (bijvoorbeeld om 17.30, aan het einde van de werkdag). Ook vraagt Daily wat je gedaan hebt wanneer je een tijd inactief bent geweest."

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Twee maanden na de lancering zijn er in totaal 217 actieve gebruikers, 4 uitgebrachte versies en zijn er 2616 werkdagen (van 8 uur) geregistreerd. En wellicht het belangrijkste: de app kent een zeer hoog 'returning user-percentage'. Het verdienmodel limiteert zich op dit moment tot een eenmalige aankoop. Gezien het hoge aantal terugkerende gebruikers is een subscriptie-model aantrekkelijk, maar hier zijn nog geen plannen voor. Belangrijkste leermoment: snel uitbrengen, feedback afwachten en doorontwikkelen op basis van deze feedback. Gebruikers waarderen deze manier van werken enorm, doordat ze zich dan gehoord voelen."

Wie is er bij betrokken?

"Daily heeft een geschiedenis die enkele jaren oud is. De voorloper van het initiatief, genaamd Effecteev, was één van de twintig finalisten (van de 400 start-ups) bij Startupbootcamp, het acceleratorprogramma voor start-ups, in Amsterdam. Het ontbreken van technologie weerhield Effecteev echter van het daadwerkelijk doorbreken tot de laatste tien start-ups. Gedurende deze fase werd Effecteev geleid door mij, Niels Mouthaan, en Jesse Piscaer. Na deze periode heb ik het initiatief alleen uitgewerkt. Ik heb het toenmalige idee omgegooid en gekozen voor het huidige concept."