Gespot

DoToKnow: Samen werken aan online projectportfolio’s

0

DoToKnow is ontwikkeld voor het bijhouden en presenteren van projecten in dynamische portfolio’s. Onlangs is de beta-versie gelanceerd en kan iedereen een account aanmaken voor het opzetten van een portfolio. Wessel Reijers, mede-initiatiefnemer van DoToKnow, vertelt.

Wat is het?

“DoToKnow is een nieuwe manier van het werken aan online portfolio’s. In plaats van een persoonlijk portfolio waarin eindproducten worden gepresenteerd, is DoToKnow een community met dynamische projecten, waar iedereen samen aan kan werken. Door projectupdates te plaatsen, kun je de laatste ontwikkelingen van een project presenteren en delen. Zo ‘groeit’ een project richting zijn eindproduct en worden zowel het proces als de mensen die eraan meewerken zichtbaar.

DoToKnow is zo een ideale plek voor een hobbyist om zijn projecten bij te houden. Daarnaast is het de plek voor universiteiten om te laten zien waar hun studenten aan werken en voor bedrijven om de projecten van hun medewerkers te presenteren. Ook kunnen zo links worden gelegd tussen studenten, bedrijven en onderwijsinstellingen, zodat kennis werkelijk gedeeld kan worden.”

Waarom dit initiatief?

“Terwijl het internet ervoor zorgt dat we steeds meer kennis kunnen delen, blijven portfolio’s nog statisch en afgesloten. Vaak is vooral het eindproduct te zien, maar is niet duidelijk welke kennis ervoor is ingezet en welke stappen zijn genomen om het eindproduct te maken.”

Hoe werkt het?

“Iedereen kan projecten aanmaken binnen verschillende categorieën. Ook kun je projectupdates plaatsenover de nieuwste ontwikkelingen binnen een project. Anderen kunnen mede-auteurs worden van een project en feedback geven op de voortgang. Ieder project kan in een persoonlijk portfolio worden geplaatst, of in een portfolio van bijvoorbeeld een universiteit.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“DoToKnow is onlangs als  bèta gelanceerd en bevindt zich nog in de ontwikkelfase. We hebben momenteel enkele tientallen testers, maar richten ons nu ook op universiteiten voor het opzetten van studentportfolio’s.”

Wie is er bij betrokken?

“DoToKnow is een initiatief van vijf studenten van de Universiteit Twente met verschillende achtergronden, van filosofie tot informatica. Binnen het team richten verschillende mensen zich op het programmeren, ontwerpen en het in de markt zetten van de site.”