Innovatie

Interactieve video met YouTube Annotations

0

Sinds kort kunnen YouTube gebruikers zelf meer controle uitoefenen op hun videobestanden dankzij YouTube Annotations. Met deze functie is het mogelijk om vanuit de video zelf te verwijzen naar andere video’s op YouTube, een gebruikerskanaal of een zoekresultaat. Hoewel dus beperkt qua mogelijkheden, biedt het wel perspectieven voor creatief gebruik.

Bijna een jaar geleden deed YouTube al een pilot met overlay- of in-video advertising – in bepaalde video’s verscheen onder in het beeld een additionele laag met een uitnodiging om een andere video te bekijken (al dan niet commercieel van aard). Indien aangeklikt werd de video die op dat moment bekeken in de pauzestand geplaatst en werd in hetzelfde venster de andere video afgespeeld. Eenmaal afgekeken (of onderbroken door een muisklik) keerde de gebruiker weer terug naar de oorspronkelijke video, zodat deze kon worden afgekeken.

Vanuit het perspectief van de marketeer een interessante ontwikkeling omdat zo in-video advertising tot de nieuwe mogelijkheden gaat behoren. Partijen zoals Adjustables, Videostrip en Adrime bieden vergelijkbare oplossingen aan voor videoplayers op andere netwerken. Sinds deze pilot is het op YouTube vrij stil geworden op dit terrein, hoewel het schijnt dat in-video ads wel tot het arsenaal aan mogelijkheden van AdSense behoort. Volgens Forbes.com worden in-video ads inmiddels op het NBA channel ingezet, maar waarschijnlijk zijn die ads gericht op de USA, waardoor ze hier niet zichtbaar zijn.

Maar vooralsnog weinig activiteiten in Nederland. Over het waarom kunnen we slechts gissen, omdat Google niet scheutig is over het doen van mededelingen, anders dan via het eigen YouTube Blog. Leidde deze innovatie tot negatieve reacties van gebruikers en besloot Google daarom om de ontwikkeling voorlopig op een lager pitje te plaatsen? Of loopt de ontwikkeling door en zal Google binnenkort met een grootste aankondiging komen? Wie het weet, mag het zeggen.

Recentelijk introduceerde YouTube een nieuwe, zij het beperkte, variant van het principe van in-video advertising – maar nu gepositioneerd onder de noemer YouTube Annotations. Hiermee kunnen gebruikers zelf extra lagen toevoegen op bepaalde punten in de video. In de vorm van een tijdlijn zijn deze lagen te plaatsen en te bewerken. De functie is vooralsnog alleen beschikbaar in de internationale versie van de site (kies voor het wereldbolletje i.p.v. de Nederlandse vlag).

YouTube Annotations is beschikbaar in drie varianten:

  1. Tekstballon
    Mogelijkheid tot het toevoegen van een tekstballonetje (helaas slechts een kant op wijzend). De tekstballon komt met een lage transparantie (ca. 95-98%) over de videolaag heen te liggen.
  2. Tekstkader
    Plaatsing van een kader in de video waarin een tekst kan worden opgenomen. Ook hier is de onderliggende videolaag nauwelijks zichtbaar.
  3. Uitsparing met tekstkader
    Deze optie maakt het mogelijk om een specifiek segment van de video te omkaderen, met direct daaronder een tekstkader voor nadere uitleg. Zo kun je dus de kijker wijzen op een specifiek onderdeel in de video.

Alle functies zijn optioneel aanklikbaar te maken – het hoeft niet, maar kan wel. De verwijzingen zijn echter wel beperkt van aard: je kunt alleen linken naar een ander YouTube videobestand, een gebruikerskanaal (user, branded of partner channel) of een zoekresultaat op YouTube. Hoewel dit dus geen directe conversie richting eigen websites zal opleveren voor adverteerders, kan het wel op verschillende andere manieren worden ingezet:

  • Verwijzingen naar gerelateerde video’s
    Slimme YouTube gebruikers besteden veel aandacht aan het op juiste wijze formuleren van de metadata bij hun video’s (zoals titel, omschrijving, tags, datum, opnamelocatie), omdat dit direct van invloed is op de vindbaarheid van de video. Hetzij in de vorm van een goede positie bij de zoekresultaten, danwel als gerelateerd item bij de video’s. Maar soms heeft je metadata zoveel concurrentie van andere video’s dat het simpelweg niet haalbaar is om hoog te eindigen op generieke zoekwoorden (vergelijk de resultaten van Rabo SportTV op de termen hockey versus paardensport). In dergelijke gevallen is het handig om direct vanuit je video door te kunnen verwijzen naar andere video’s. Een meer creatieve toepassing van deze functie zou bijvoorbeeld een quiz kunnen zijn, waarbij gebruikers worden gestimuleerd om meerdere video’s te bekijken. In dit voorbeeld van een kaartspel worden gebruikers al opgeroepen om deel te nemen.
  • Meer bekendheid genereren voor gebruikerskanalen
    Omdat je mag doorverwijzen naar een YouTube-kanaal, kun je vanuit elke video op je kanaal oproepen om een bezoek te brengen aan het kanaal. Vooral branded channels en partner channels kunnen van deze functionaliteit profiteren, hoewel er ook designmogelijkheden zijn voor een user channel. Je kunt natuurlijk ook verwijzen naar een kanaal (of video’s) van een vriend/vriendin.
  • Toevoegen van ondertitels in video’s
    Bij veel video’s in een andere taal dan Engels op YouTube wordt de functie van tekstreacties misbruikt om ondertiteling mogelijk te maken. Door deze in de tijdslijn als afzonderlijke tekstkaders op te nemen, kan de ondertiteling worden gesynchroniseerd met het beeld. Het is echter wel een bewerkelijke toepassing, vooral omdat import vanuit een SRT- of SUB-bestand (nog) niet mogelijk is.
  • Extra (tijdelijk) commentaar bij video’s
    De tekstballon en uitsparing met tekstkader kunnen goed ingezet worden om additionele informatie te bieden bij video’s. Omdat YouTube Annotations in een aparte laag van de video functioneren, hoeft de video zelf niet opnieuw te worden geplaatst als er extra commentaar aan toe wordt gevoegd.

Toch heeft YouTube Annotations ook wel een aantal nadelen:

  • Geen externe links mogelijk
    Het is niet mogelijk om naar een link te verwijzen buiten het YouTube domein. Wellicht dat dit door middel van een betaalde optie via Google Adwords op termijn wel mogelijk zou kunnen worden gemaakt.
  • Geen aanpasbaar design
    De verschillende opties zijn allen one-size-fits-all; hoewell de grootte van de boxen wel schaalbaar is, kunnen er geen kleuren en/of lettertypes worden aangepast. Je kunt een platte tekstboodschap met optionele link overbrengen – that’s it.
  • Beperkte uitingsvormen
    Zoals boven aangegeven is de tekstballon ook alleen in een enkele variant beschikbaar, terwijl het leuk kan zijn om deze functie te gebruiken om een hele conversatie tussen meerdere personen in de video middels deze functie weer te geven. Denk bijvoorbeeld aan een denk-ballonnetje, of bijvoorbeeld pijlen, sterretjes of zelfs emoticons. Maar wat niet is kan nog komen…
  • Functie is embedded niet zichtbaar
    Wanneer je de video insluit op een externe website verschijnen de Annotations niet in de player. Op zich vreemd, want het kan extra traffic voor YouTube opleveren. Kwestie van afwachten tot de ontwikkelaars het voor elkaar hebben, schat ik zo in.
  • Het is bewerkelijk
    Omdat het niet mogelijk is om gebruik te maken van basisfuncties als kopiëren en plakken (een link die je zowel aan het begin als aan het eind wilt laten terugkeren, is het toevoegen van deze functie bewerkelijk. Het kost je zo een paar uur.om Annotations toe te voegen.
  • Er zijn geen statistieken beschikbaar
    Omdat de kliks niet meetbaar zijn, weet je ook niet wat wel en niet heeft gewerkt. De enige verifieerbare eenheid die je hebt is de stijging in aantal videoviews en/of channelviews.

Rabobank heeft met een recente productie van BeleggersTV rondom Afrika al een eerste test uitgewerkt. De oorspronkelijke video is daarbij ook als vier afzonderlijke segmenten naar hetzelfde YouTube kanaal geupload. Vanuit elk afzonderlijk item wordt doorverwezen naar de andere items.

Conclusie
YouTube Annotations is een interessante toevoeging op de mogelijkheden die YouTube haar gebruikers al biedt. Voor commercieel gebruik zijn de mogelijkheden beperkt, hoewel een creatieve geest deze mogelijkheden wel zal weten uit te nutten.

—//—

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.