HTC Touch Diamond werkelijk een diamantje

0

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje waarin stond dat één van de eerste Windows Mobile 6.1-telefoons de HTC Touch Diamond zou zijn. Twee dagen later weet ik dat ik hem mag testen. Een gemiddelde gebruiker ben ik allang niet meer. Ik gebruik mijn mobiel véél en niet alleen om te bellen. Internetten, filmen, fotograferen en nu ook nog eens eenvoudig muziek luisteren én de weg vinden. Ik was nog aan het twijfelen of ik zou wachten op de iPhone, maar ik twijfel niet meer.

De HTC Touch Diamond wordt gebracht door een koerier. Het doosje is een cadeautje op zich! Het lijkt alsof  ze goed naar de parfumeriewereld hebben gekeken. Een afgetopte piramide waar de telefoon als een juweel in ligt te schitteren.

Als ik het toestel aan zet, krijg ik een prachtig 2,8-inch scherm te zien. De uiterlijkheden komen overeen met de iPod Touch. Zo gaat de klok prachtig naar de huidige tijd en als ik met mijn hand over het scherm beweeg dan dansen de icoontjes onder mijn vingers. Wow!

Bij een nieuwe telefoon krijg ik altijd de neiging alles tegelijk te willen. En de gebruiksaanwijzing probeer ik daarbij zo ver mogelijk te laten. ‘Zelluf doen’ is bij mij een belangrijk begrip. Ik hoef niet te kiezen wat ik ga doen want mijn dochter komt binnen en vraagt of ze met dit toestel ook foto’s kan maken.

Foto en video

3,2 Megapixels is voor mij een verademing. Ik maak nogal wat foto’s en als ik mijn camera niet in de buurt heb, dan is de telefoon altijd een second best. Ik heb de camera direct aan de praat en even later wordt er heel wat afgeschoten en gefilmd. Inzoomen doe je via het schermpje. Je moet wel even door hebben dat de foto pas na 2 seconden wordt genomen, omdat het toestel tijd nodig heeft om scherp te stellen. Maar dan is de kwaliteit ook erg goed!

Als ik even later de foto’s wil laten zien aan een vriendin, krijg ik een prachtig overzicht met mini-foto’s. Zo is het gemakkelijk bladeren door de vele foto’s. Ik kan ook kiezen voor een bepaald album en de foto’s als een diavoorstelling langs laten komen. Het is duidelijk dat dit voortaan mijn digitale fotoalbum wordt.

Accepteer cookies

Contacten en bellen
Nadat ik de HTC met mijn Outlook heb gesynchroniseerd, heb ik al mijn contacten in het toestel. Er zit een apart tabje met ‘Mensen’. Met één simpele beweging over het scherm kan ik één van mijn 15 favoriete contacten zoeken en bellen. Bij hen en alle andere contacten kan ik tevens eenvoudig een foto toevoegen zodat als zij bellen ik direct zie, wie mij belt.

Navigatie
Een dag later. Met het gezin vertrekken we weer eens te laat. En natuurlijk vergeten we ook nog eens ons navigatiesysteem. Na een paar minuten dwalen, bedenk ik me opeens dat ik gisteren Google Maps op de Diamond heb gezien. Even later weet het toestel waar we zijn, kan ik intoetsen waar we heen moeten en volgen we de genoemde route. Weer een vinkje erbij en ik word nog enthousiaster.



Radio en muziek

Als ik op de fiets onderweg ben, luister ik vaak muziek. Tot op heden via mijn iPod. Maar dat lijkt nu verleden tijd. Op de HTC Touch Diamond zit 4 GB aan geheugen. Dus verbind ik de Diamond met mijn laptop en zet er mijn favoriete muziek op. De muziek kan ik per album maar ook gewoon per liedje uploaden. Via de bibliotheek kan ik net als bij mijn iPod zoeken in albums, artiesten, afspeellijsten, genres en componisten. Zo hoef ik niet door een paar 100 nummers heen te gaan. Weer een apparaat minder onderweg!

Al fietsend zoek ik de radio op. Eens even kijken hoe de kwaliteit is als ik door de stad heen fiets. Simpel en zonder dat ik ongelukken maak, zoekt de radio de sterkste zenders op en net zo gemakkelijk plaats je die onder je favoriete zenders. Op een enkele storing na, bijvoorbeeld bij de trambaan, heb ik een prima ontvangst. Mijn iPod had geen radio. Nu kan ik dus perfect afwisselen tussen mijn favoriete muziek en de radio.

Internet
Bij het gebruiken van internet kan ik kiezen uit IE en Opera-mini. Met die laatste was ik nog niet bekend. Maar met beide op mijn mobiel kan ik het snel testen. Bij Opera vind ik de tabjes wel mooi! Snel schakelen tussen een paar sites. Echter met de HSDPA-snelheid van deze Diamond merk ik haast geen verschil meer bij het inladen en daarnaast zijn de pagina’s over het algemeen mooier van opmaak in IE. Standaard opent een link in Opera en al doende gebruik ik toch vaak Opera-mini.

Accu

Een dagje intensief gebruik (vooral van het scherm) vraagt wel veel van de accu. Dan redt hij het met moeite tot ’s middags vijf uur. Maar bij gemiddeld gebruik is een hele dag geen probleem. De HTC Touch Diamond laat tijdens het synchroniseren ook op. Dit gaat simpel met een standaard usb via je pc. Dus over het algemeen is de accu niet vaak leeg.

Twee weken gebruik
De afgelopen week was er een waar offensief voor de iPhone 3G. Abri’s, folders, persberichten etc. Was ik hier 2 weken geleden nog gevoelig voor, nu lijk ik wel immuun. Ik blijf lekker bij mijn HTC Touch Diamond. Ik heb bijna alles wat mijn hartje begeert met dit toestel!

Eerdere reviews op Frankwatching
Nokia N95, Palm Treo 680 Smartphone, Blackberry 8800