Foursquare rules! Maar waarom eigenlijk?

Location Based MarketingSamsung verloot nu 3D televisies onder Foursquare gebruikers bij de Beurs van Berlage. As we speak en ook vanavond tussen 22:30 en 01:00 uur. Het online vriendennetwerk Feest.je sloot zich gister aan bij Samsung en doet ook een 3D duit in het zakje. Als Foursquare mayor heb je het goed bij Samsung. Even verderop bij het Van Gogh Museum krijgt de mayor slechts een gratis kopje koffie. Maar alleen als het vrijdag is.. In de VS geven al veel kroegen gratis koffie aan de mayor als klantenbinding en voor goede PR. Foursquare maakt mogelijk wat Google en anderen al een tijdje willen: location based marketing!

Foursquare

Foursquare is een online dienst die mobiel gebruikt wordt. De gebruiker checkt in via een mobiele applicatie op de plaatsen waar hij komt. Als die locatie nog niet eerder door iemand is ingevoerd, dan kun je deze zelf invoeren. Wie het vaakst op eenzelfde locatie komt, wordt burgemeester – mayor – van die plek. Zo wordt een ware wedloop ontketend op populaire locaties, die kunnen variëren van kroegen, musea tot aan supermarkten. En dat alles voor een op zich loze titel, zou je zeggen… Maar het feit dat gelegenheden zich hiernaar schikken en 3D televisies of koffie gaan aanbieden, getuigt van de impact van Foursquare.

Foursquare op de iPhone

Foursquare op de iPhone

Het gaat echter niet alleen om invoeren en inchecken bij locaties maar ook om geven van tips en todo’s bij locatie en het uitvoeren of volgen daarvan. Zo kun je er precies zien wat anderen het beste gerecht vonden van het restaurant waar je op dat moment zit of kun je nèt naar een plekje verderop gaan waar het nòg mooier is. Een goede beschrijving is gegeven in de Volkskrant (lees “Locatiedient groeit snel”).

Ik gebruik Foursquare nog maar drie maanden, heb 15 badges (zie mijn profiel), maar weinig vrienden en ben mayor van 56 plekken waaronder AkzoNobel, de Hermitage en het kippenhok bij m’n ouders. Ik wil binnenkort een grondige studie naar location based services en location based marketing publiceren maar die is nog niet af. Omdat er deze week drie noemenswaardige voorvallen zijn geweest, wil ik toch alvast wat aandacht eraan geven. De drie voorvallen zijn:

 1. Samsung3Devent
 2. Feest.je
 3. MakeMyMap.org

1. Samsung3Devent

Op donderdag 20 mei 2010 introduceerde Samsung als eerste de grootste commerciële 3D-outdoorprojectie in Nederland, bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. Mensen konden vanaf dat moment 3 avonden van 21:00 tot 01:00 via Foursquare inchecken bij Samsung3Devent (op Twitter: @Samsung3Devent). Gisteren dus de eerste avond en nog twee avonden te gaan. Gaaf idee en supermooie uitwerking (goed gedaan @MUSE_Amsterdam en Startcom). Je moest wel bewijzen dat je er ook echt was, maar dan dong je wel mee de winnaar te worden van een echte 3D televisie. Toch geen geringe prijs, lijkt me.

http://www.youtube.com/watch?v=SicTWHx9TGA

2. Feest.je

Feest.je is een vriendennetwerk dat drie weken geleden op The Next Web Conferentie is gelanceerd. Het is een vriendennetwerk waarin je, net als Foursquare, kan aangeven waar je bent. Vrienden kunnen je dan snel opzoeken om samen fysiek verder te feesten. Handig. En de meestgestelde vraag aan de mobiel: “waar ben je?” hoef je dan ook niet meer te stellen. Feest.je heeft het Samsung3Devent aangegrepen om haar eerste campagne uit haar nog jonge leven te voeren.

location based vriendennetwerk feest.je

Location based vriendennetwerk feest.je

3. MakeMyMap.org

Deze week is de beta-lancering geweest van de website MakeMyMap.org. Op deze website kun je inloggen met je Facebook account om vervolgens je Mobypicture-, Foursquare- of Twittergegevens op een kaart te zetten. Vervolgens kun je je persoonlijke kaart embedden op je eigen blog. En het werkt ook met zogenaamde heatmaps, een hitte kaart die met kleuren aangeeft waar je meer en minder bent. De site slaat niets op en is dus puur een leuke(re) geografische visualisatie van je eigen activiteiten. De site is echter nog zeker in de beta-fase, het werkt nog niet super maar daar wordt nog aan gewerkt.

MakeMyMap.org: persoonlijke web 3.0 geo-visualisator

MakeMyMap.org: persoonlijke web 3.0 geo-visualisator

Deze drie voorvallen verduidelijken de trend die in de blogosphere al goed zichtbaar is. Foursquare lijkt een nieuw wonderkind; location based marketing gaat groot worden. Eind maart had Foursquare nog 22 miljoen checkins (lees op Mashable). Nu heeft het er inmiddels al 40 miljoen (ook op Mashable), bijna een verdubbeling in één maand. Foursquare laat daarmee Brightkite, Gowalla en Loopt achter zich. Dat zie je ook terug in de populariteit als zoekterm. Die is juist begin dit jaar enorm gestegen.

Google Trends: Gowalla, Loopt, Brightkite, Foursquare

Google Trends: Gowalla, Loopt, Brightkite, Foursquare

Nut?

Maar wat is nu precies het nut van Foursquare? Ik wist het niet en ben het daarom gaan proberen. Ik voel namelijk dat dit iets groots gaat worden. Ik merk dat het tijd en moeite kost, het wel leuk is en wat verslavend werkt, maar me nog niet iets oplevert.

Wat wel heel erg goed is aan Foursquare, is de manier waarop mensen worden gemotiveerd om mee te doen en mee te blijven doen. Een even simpel als ingenieus puntensysteem stimuleert tot meer en beter gedrag en zorgt voor competitie. Dit systeem bevat drie elementen:

1. Punten en bijbehorende ranglijstenmanagen van de competitie

Foursquare Mayor

Foursquare Super Mayor

Hoe meer je incheckt hoe meer punten. De eerste locatie op een dag is één punt. De tweede twee, enzovoorts. Daarbij komt dat het bezoeken van een nieuwe locatie bonuspunten oplevert en het invoeren van een nieuwe locatie ook. En hoe stom het misschien ook klinkt: dit werkt, het motiveert!

2. Mayorshipsmanagen van de social game
Kom jij het meest vaak op die ene plek, dan win je voor die plek de mayorstitel. Ieder ander die op die locatie daarna incheckt, maakt kennis met jou omdat jij vermeld wordt als mayor: you’re own 15 seconds of faim. Ik merkte dat ik toch echt mayor wilde worden van mijn favoriete locaties. Maar ja, ik ben altijd al competitief geweest.

3. Badgesmanagen van de verrassing
Op verschillende thema’s kun je badges verdienen.Dit zijn een soort virtuele medailles die je krijgt voor een bepaalde prestaties. Als je bijvoorbeeld vijf keer “birthday” hebt gebruikt, krijg je de badge “16 candles”. Na 3 checkins thuis ontvang je al de badge “local”. Kijk voor alle badges op 4squarebadges.com.

Foursquare Badges

Foursquare Badges

Ook dit badgessysteem is slim opgezet. Het speelt in op sociale ambities. De waarde van dit badgessysteem wordt ook gebruikt door sites als Huffington Post (lees dit artikel) en nieuwe services als hollrr.com.

Huffington Post Badges

Huffington Post Badges

Het puntensysteem is meer dan alleen dat, het is een methode om gebruikers tot meer en beter gebruik van de website te motiveren. Een methode die zonder meer ook op andere sites en online services te gebruiken is.

Dit is puntensysteem kan niet de reden voor Samsung zijn om Foursquare in te zetten. Waarom dan wel? Dat is gemakkelijker te beantwoorden dan de vraag over het nut van Foursquare. Net zoals het PR-wise handig was om als eerste in de hype van Second Life te klimmen, is het nu ook handig om als eerste in de hype van Foursquare te klimmen. En als je het dan ook nog mediageniek doet, namelijk met 3D televisie en veel kleur, vlakbij de dam, dan heb je de blogosphere goed gebruikt om iets zeer vernieuwends op de kaart te zetten wat opgepakt wordt door blogs en zelfs doorklinkt in het oude-media-nieuws.

En is Foursquare dan, net als Second Life van voorbijgaande aard? Ik weet het nog niet. Location based marketing in ieder geval niet. Second Life is wel compleet uit, maar 3D chat niet. En Twitter als term verdwijnt wellicht over niet al te lange tijd maar statusupdates geven aan volgers, blijft nog zeker bestaan.

Location Based Services

Location Based Services

Kortom: Foursquare is een service die voor het eerst een echte en succesvolle initiator is van een lang verwachte grote ontwikkeling, de location based services en location based marketing.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Koen Schunselaar |

  Goed artikel! De meeste aandacht krijgt Samsung vanwege de locatie (hartje Amsterdam) en uitvoering (grootse 3D videoprojectie). Niet zo zeer vanwege Foursquare of feit dat ze de eerste zijn. Dat zal ook niet de reden zijn. Die moet je – lijkt mij – vooral zoeken in het feit dat location based marketing heel erg relevant is (het speelt direct, op dat moment en op die locatie) en vanwege het verrassende wow effect niet als te indringend wordt ervaren. Zeker niet als er zo’n mooie prijs mee te winnen valt, zoals terecht wordt opgemerkt.

 2. Mooi overzichtelijk artikel! Het zal overigens (net als bij Augmented Reality) nog wel meerdere jaren gaan duren voordat de technologie ‘echt’ door het grote deel van de bevolking gebruikt wordt. Zij moeten eerst de beschikking hebben over de juiste mobiele apparaten en mobiel internet. Daarnaast moeten mensen de meerwaarde gaan inzien van verschillende location based apps of sites, wat normaal gesproken ook altijd veel tijd nodig heeft. Ten slotte moeten ook de ontwikkelaars nog wennen en hun ideeën gaan doorontwikkelen. Ben erg benieuwd hoe snel dit zal gaan en hoe veel mensen (in mijn omgeving) dit gaan gebruiken.

 3. Leuk artikel Martijn! Maar ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld :)

  Voor wie de medaille (want zo heet de badge in Feest.je) wil zien voor Samsung, die staat hier http://twitter.com/Samsung3Devent/status/14451044551

  Echt hulde aan de mannen van Feest.je die het supersnel en goed voor ons hebben opgezet. Ik hoop dat ze snel groeien met gebruikers, want volgens mij kun je hier veel meer mooie campagnes voeren, die echt relevant voor consumenten kunnen zijn. Ik vind het een prachtige manier van reclame: je weet dat iemand bij je is, je leuk vindt en daarmee beloon je hem. Een hele logische relatie die tussen mensen ook kan bestaan, en nu dus ook tussen mensen en merken.

  @Stephan ik denk dat Feest.je ineens en enorme sprong kan maken. Ik vind het toegankelijk gedaan (Hyves-like) en aangezien het ook via mobiel web te gebruiken is (naast alle andere platformen) voor iedereen toegankelijk. Als straks bijna iedereen mobiel internet heeft, kan het volgens mij ineens een enorme sprong maken. Mensen zijn al zo gewend aan sociale netwerken, dat dit niet ineens heel erg wennen is. Dat zou nog wel eens heel snel kunnen gaan.

 4. Location Based Marketing of Geo Location Marketing gaat groot worden. Hier geloof ik ook heilig in. Waarom? Omdat eindelijk de lokale adverteerder een prachtig kanaal heeft om heel specifiek en met veel context te kunnen adverteren.

  Ik woon in een dorp. Hier hebben we een lokale TV-zender. Niet veel meer dan wat nieuwsberichten. Maar ik vind de advertenties wel reuze interessant. Ow… een kratje Heineken is in de aanbieding bij de Plus Supermarkt. Snel even langs. Volgende week gaat het buitenzwembad, kaartjes helft van de prijs…je kent het wel.

  Door Foursquare of Gowalla heeft de lokale middenstand ineens een prachtig kanaal om lokaal te kunnen adverteren. Dan moeten deze netwerken nog wel wat meer gebruikers krijgen. Dit is nu nog niet veel. In ieder geval bij mij in het dorp.

  Voor een leuke Geo Location Marketing Case uit de VS: http://roeldelange.posterous.com/18356925

 5. Leuk artikel, temeer daar ik zelf niet zo gauw in beweging kom voor dit soort initiatieven, en dit dus heel verduidelijkend vind. Ik vraag me wel eens af waarom mensen twitteren, mobiele wallpapers downloaden, vrienden op Hyves verzamelen enzovoorts.
  Niet om het te (dis)kwalificeren, ik ben daar gewoon nieuwsgierig naar.

  Ik zie in ieder geval een competetief element: de meeste vrienden verzamelen of de koning van je eigen kippenhok zijn. Anderzijds is er natuurlijk de behoefte van mensen om zich te differentieren, waardoor je in je eigen competitie speelt en niet in een globale.

  Daar is niets mis mee. Ik moest onwillekeurig denken aan een toepassing van badges voor bijvoorbeeld studieweb. Scholieren die niet alleen geacht worden cijfers na te jagen, maar ook hun 15 seconds of fame kunnen verdienen met badges voor op tijd aanwezig zijn of andere constructieve activiteiten.

  Lokale marketing lijkt me een heel logische succesfactor in zich te hebben, want je staat daarmee midden in de persoonlijke levenssfeer van mensen. In dit soort marketing ben je niet onderdeel van de massa, maar onderdeel van je omgeving. Ik kan me best voorstellen dat dat meer aanspreekt, en dat het ook meer mogelijkheden biedt om je te differentieren, zodat je ook niet tegen de hele massa in competitie bent.

 6. Nieuwe platformen zoals forusquare zijn ‘ready to abuse’ online campagnes aan het worden. Ze zorgen voor piekmomenten maar zullen allemaal aan hun succes ten onder gaan.
  The digital grasshoppers (mooi titel voor een nieuw boek). Toch een boek schrijven?

 7. Tnx allemaal voor jullie reacties! En dat oip deze zonnige vrije dagen!

  Leuk om te melden is een praktisch nut dat de Wall Street Journal nuttig gebruik heeft gemaakt van Foursquare om mensen op times square te melden dat er een verdacht (bom?) pakketje was gevondebn. Het was vals alarm maar interessant is het we dat een krant mensen waarshuwt via een location based service.

  http://thenextweb.com/location/2010/05/07/wsj-uses-foursquare-to-alert-users-about-times-square-evacuation/

  @Kristian, idd een mooie titel. Ga ik dat schrijven of ga jij dat doen? :-)

  @blogdog goed idee voor studieweb, gewoon bellen lijkt me. Juist jongeren zijn wel gevoelig voor een social game en competitie. En is dat niet hetzelfde als cijfers geven voor je schoolopdracht? Dat had namelijk natuurlijk een formele beoordeling in zich maar gaf je tevens de mogelijkheid om jezelf te vergelijken met je schoolvrienden. En nog iets vroeger in school kon je bij de juf plakplaatjes krijgen. Een soort badges toch? :-)

  @Roel de Lange, goed punt dat je de regionalisering en localisering van alle diensten ter sprake brengt. De consument van binnenkort (of nu al) switcht net zo gemakkelijk van brede maatschappelijke communicatie en ethiek naar zeer locale en persoonlijke. De ene keer zal ie luisteren naar zijn buurvrouw wat te halen in de locale supermarkt en het volgende moment naar een merk-belofte die in Amerika is gebrouwen. Switctend gedrag waar de traditionele marketeers geen raad mee weten. Een ook de regionalisering is voor grote bedrijven lastig. Supermarktketens moeten weer op hun verstigingsmanagers vertrouwen als het gaat om locale gewoontes en hypes, maar zonder de herkenbaarheid van de keten te ondermijnen… Lastig maar do-able met de juiste kennis.
  PSD: posterous is een erg mooie service!

  @Karlijn van den Berg. De Samsung campagne was cool. Heb je nog wat resultaten voor ons die je kan melden? Zoals het aantal publieke vermeldingen e.d. Zou super zijn!

  @Stephan, het zal idd wel ff duren. De meeste nieuwe ontwikkelingen starten niet zo handig en meer nerdy omdat veel developers er geen echte nieuwe marketingideeen bij hebben. Dat volgt daarna als ook anderen het nut inzien er er nieuwe services of een nieuw gebruik bij bedenken. Maar die worden dan wel geholpen doordat mensen aan de nieuwe technologie minofmeer gewend zijn. Niet meer de wet van de remmende voorsprong, maar als er 1 schaap over de dam is…

  @Koen Schunselaar, Het effect is idd het meest in het oog springende maar zonder de location based service was het niet gebuzzt in de blogosphere denk ik. Dan was het ‘gewoon’ een mooie projectie (maar wel de eerste 3D ervaring). Het foursquare randje maakte het interessant voor voorlopers die zelf veel bloggen en die zelf trendsetter en trendreporter zijn. Zij creeren daarmee automatisch een buzz. Een potje “kietel de trendsetter” en dat bedoel ik niet kritisch naar de Samsung actie. In tegendeel, dat durven is goed! Want je weet dat je genadeloos onderuitgehaald wordt als het niet bijzonder is.

 8. @Kristian Ik ben voor. Moeten we ff meeten. Maar ik ben ook wel benieuwd of er een mogelijkheid is om op de wikipedia wijze een boek te schrijven… Is dat nieuw of weet iemand al een voorbeeld online? Van een boek dat collectief geschreven is?
  PS: leuke commercial op je site :-)

 9. @Martijn,
  Dank :) meeten lijkt me in ieder geval altijd wel leuk, Collectief een boek schrijven lijkt me een goed plan. Zal ongetwijfeld al zijn gebeurd maar toch leuk.
  Laten we afspreken om het op te zetten.

 10. @ Martijn en Kristian: Hier worden leuke plannen gesmeed 😉 Als Frankwatching op de een of andere manier kan bijdragen, dan hoor ik het nog wel 😉

 11. Ik vind het een heel interessant artikel. Foursquare heeft inderdaad veel potentie. Het is voor mij de reden geweest om het te gaan gebruiken, want je moet het toch ervaren hebben wil je er over meepraten. Na een paar maanden heb ik een 2 tal observaties.

  1. Nog steeds als ik incheck heb ik het gevoel dat ik een complete dwaas ben. Waarom in godsnaam check ik in? Die badges die zijn het niet, want die kunnen me gestolen worden en verder levert het niets op alleen extra werk.
  Vrienden (rond de 50) beginnen naar me te wijzen en maken zelfs foto’s van me, als ik op een locatie in wil checken en vinden me vervolgens a-sociaal.

  2. Het is nogal een warboel aan locaties en veel locaties bestaan meerdere malen onder andere namen. Foursquare is niet altijd in staat de locatie waar je bent te lokaliseren, zodat de nijging hebt bestaande locaties opnieuw aan te maken. Op dat punt valt er nog wel wat te winnen voor Foursquare in Nederland.
  Natuurlijk zie ik ook wel de voordelen. Zo zou je je in een vreemde stad kunnen laten leiden door wat je ‘vrienden’ vinden en je van winkel, naar hotel en restaurant kunnen laten leiden. Zo creëer je een soort van virtuele laag in de fysieke werkelijkheid.
  Maar voorlopig knaagt het nog bij me als ik me weer ergens incheck en denk ik ‘Malle Pietje’ is weer bezig.

 12. @Frank
  Doen we zeker.

 13. haha dat de ‘echte fysieke vrienden’ (ja die bestaan echt) om me heen me weer aso vinden omdat ik in mijn telefoon duik om in te checken herken ik wel 😉

 14. Erg handig dat inchecken!
  Zo kan een zogenaamde vriend zo zien waar je bent om vervolgens bij je thuis in te breken.

  Go Foursquare

 15. Nathalie De Backer |

  Interessante en duidelijke uiteenzetting!

  iets wat we blijkbaar in de gaten moeten houden.
  Succes met je studie!

 16. @Nathalie, dank je wel. Leuk detail is dat gister of eergister Facebook Gowalla heeft over genomen. Na eerst Facebook Places te hebben geprobeerd en weer gestopt te zijn is dit de volgende stap. Gowalla was een ‘concurrent’ van Foursquare.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!