Foursquare rules! Maar waarom eigenlijk?

0

Samsung verloot nu 3D televisies onder Foursquare gebruikers bij de Beurs van Berlage. As we speak en ook vanavond tussen 22:30 en 01:00 uur. Het online vriendennetwerk Feest.je sloot zich gister aan bij Samsung en doet ook een 3D duit in het zakje. Als Foursquare mayor heb je het goed bij Samsung. Even verderop bij het Van Gogh Museum krijgt de mayor slechts een gratis kopje koffie. Maar alleen als het vrijdag is.. In de VS geven al veel kroegen gratis koffie aan de mayor als klantenbinding en voor goede PR. Foursquare maakt mogelijk wat Google en anderen al een tijdje willen: location based marketing!

Foursquare

Foursquare is een online dienst die mobiel gebruikt wordt. De gebruiker checkt in via een mobiele applicatie op de plaatsen waar hij komt. Als die locatie nog niet eerder door iemand is ingevoerd, dan kun je deze zelf invoeren. Wie het vaakst op eenzelfde locatie komt, wordt burgemeester – mayor – van die plek. Zo wordt een ware wedloop ontketend op populaire locaties, die kunnen variëren van kroegen, musea tot aan supermarkten. En dat alles voor een op zich loze titel, zou je zeggen… Maar het feit dat gelegenheden zich hiernaar schikken en 3D televisies of koffie gaan aanbieden, getuigt van de impact van Foursquare.

Foursquare op de iPhone

Foursquare op de iPhone

Het gaat echter niet alleen om invoeren en inchecken bij locaties maar ook om geven van tips en todo’s bij locatie en het uitvoeren of volgen daarvan. Zo kun je er precies zien wat anderen het beste gerecht vonden van het restaurant waar je op dat moment zit of kun je nèt naar een plekje verderop gaan waar het nòg mooier is. Een goede beschrijving is gegeven in de Volkskrant (lees “Locatiedient groeit snel”).

Ik gebruik Foursquare nog maar drie maanden, heb 15 badges (zie mijn profiel), maar weinig vrienden en ben mayor van 56 plekken waaronder AkzoNobel, de Hermitage en het kippenhok bij m’n ouders. Ik wil binnenkort een grondige studie naar location based services en location based marketing publiceren maar die is nog niet af. Omdat er deze week drie noemenswaardige voorvallen zijn geweest, wil ik toch alvast wat aandacht eraan geven. De drie voorvallen zijn:

  1. Samsung3Devent
  2. Feest.je
  3. MakeMyMap.org

1. Samsung3Devent

Op donderdag 20 mei 2010 introduceerde Samsung als eerste de grootste commerciële 3D-outdoorprojectie in Nederland, bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. Mensen konden vanaf dat moment 3 avonden van 21:00 tot 01:00 via Foursquare inchecken bij Samsung3Devent (op Twitter: @Samsung3Devent). Gisteren dus de eerste avond en nog twee avonden te gaan. Gaaf idee en supermooie uitwerking (goed gedaan @MUSE_Amsterdam en Startcom). Je moest wel bewijzen dat je er ook echt was, maar dan dong je wel mee de winnaar te worden van een echte 3D televisie. Toch geen geringe prijs, lijkt me.

https://www.youtube.com/watch?v=SicTWHx9TGA

2. Feest.je

Feest.je is een vriendennetwerk dat drie weken geleden op The Next Web Conferentie is gelanceerd. Het is een vriendennetwerk waarin je, net als Foursquare, kan aangeven waar je bent. Vrienden kunnen je dan snel opzoeken om samen fysiek verder te feesten. Handig. En de meestgestelde vraag aan de mobiel: “waar ben je?” hoef je dan ook niet meer te stellen. Feest.je heeft het Samsung3Devent aangegrepen om haar eerste campagne uit haar nog jonge leven te voeren.

location based vriendennetwerk feest.je

Location based vriendennetwerk feest.je

3. MakeMyMap.org

Deze week is de beta-lancering geweest van de website MakeMyMap.org. Op deze website kun je inloggen met je Facebook account om vervolgens je Mobypicture-, Foursquare- of Twittergegevens op een kaart te zetten. Vervolgens kun je je persoonlijke kaart embedden op je eigen blog. En het werkt ook met zogenaamde heatmaps, een hitte kaart die met kleuren aangeeft waar je meer en minder bent. De site slaat niets op en is dus puur een leuke(re) geografische visualisatie van je eigen activiteiten. De site is echter nog zeker in de beta-fase, het werkt nog niet super maar daar wordt nog aan gewerkt.

MakeMyMap.org: persoonlijke web 3.0 geo-visualisator

MakeMyMap.org: persoonlijke web 3.0 geo-visualisator

Deze drie voorvallen verduidelijken de trend die in de blogosphere al goed zichtbaar is. Foursquare lijkt een nieuw wonderkind; location based marketing gaat groot worden. Eind maart had Foursquare nog 22 miljoen checkins (lees op Mashable). Nu heeft het er inmiddels al 40 miljoen (ook op Mashable), bijna een verdubbeling in één maand. Foursquare laat daarmee Brightkite, Gowalla en Loopt achter zich. Dat zie je ook terug in de populariteit als zoekterm. Die is juist begin dit jaar enorm gestegen.

Google Trends: Gowalla, Loopt, Brightkite, Foursquare

Google Trends: Gowalla, Loopt, Brightkite, Foursquare

Nut?

Maar wat is nu precies het nut van Foursquare? Ik wist het niet en ben het daarom gaan proberen. Ik voel namelijk dat dit iets groots gaat worden. Ik merk dat het tijd en moeite kost, het wel leuk is en wat verslavend werkt, maar me nog niet iets oplevert.

Wat wel heel erg goed is aan Foursquare, is de manier waarop mensen worden gemotiveerd om mee te doen en mee te blijven doen. Een even simpel als ingenieus puntensysteem stimuleert tot meer en beter gedrag en zorgt voor competitie. Dit systeem bevat drie elementen:

1. Punten en bijbehorende ranglijstenmanagen van de competitie

Foursquare Mayor

Foursquare Super Mayor

Hoe meer je incheckt hoe meer punten. De eerste locatie op een dag is één punt. De tweede twee, enzovoorts. Daarbij komt dat het bezoeken van een nieuwe locatie bonuspunten oplevert en het invoeren van een nieuwe locatie ook. En hoe stom het misschien ook klinkt: dit werkt, het motiveert!

2. Mayorshipsmanagen van de social game
Kom jij het meest vaak op die ene plek, dan win je voor die plek de mayorstitel. Ieder ander die op die locatie daarna incheckt, maakt kennis met jou omdat jij vermeld wordt als mayor: you’re own 15 seconds of faim. Ik merkte dat ik toch echt mayor wilde worden van mijn favoriete locaties. Maar ja, ik ben altijd al competitief geweest.

3. Badgesmanagen van de verrassing
Op verschillende thema’s kun je badges verdienen.Dit zijn een soort virtuele medailles die je krijgt voor een bepaalde prestaties. Als je bijvoorbeeld vijf keer “birthday” hebt gebruikt, krijg je de badge “16 candles”. Na 3 checkins thuis ontvang je al de badge “local”. Kijk voor alle badges op 4squarebadges.com.

Foursquare Badges

Foursquare Badges

Ook dit badgessysteem is slim opgezet. Het speelt in op sociale ambities. De waarde van dit badgessysteem wordt ook gebruikt door sites als Huffington Post (lees dit artikel) en nieuwe services als hollrr.com.

Huffington Post Badges

Huffington Post Badges

Het puntensysteem is meer dan alleen dat, het is een methode om gebruikers tot meer en beter gebruik van de website te motiveren. Een methode die zonder meer ook op andere sites en online services te gebruiken is.

Dit is puntensysteem kan niet de reden voor Samsung zijn om Foursquare in te zetten. Waarom dan wel? Dat is gemakkelijker te beantwoorden dan de vraag over het nut van Foursquare. Net zoals het PR-wise handig was om als eerste in de hype van Second Life te klimmen, is het nu ook handig om als eerste in de hype van Foursquare te klimmen. En als je het dan ook nog mediageniek doet, namelijk met 3D televisie en veel kleur, vlakbij de dam, dan heb je de blogosphere goed gebruikt om iets zeer vernieuwends op de kaart te zetten wat opgepakt wordt door blogs en zelfs doorklinkt in het oude-media-nieuws.

En is Foursquare dan, net als Second Life van voorbijgaande aard? Ik weet het nog niet. Location based marketing in ieder geval niet. Second Life is wel compleet uit, maar 3D chat niet. En Twitter als term verdwijnt wellicht over niet al te lange tijd maar statusupdates geven aan volgers, blijft nog zeker bestaan.

Location Based Services

Location Based Services

Kortom: Foursquare is een service die voor het eerst een echte en succesvolle initiator is van een lang verwachte grote ontwikkeling, de location based services en location based marketing.