Verdieping

6 voornemens waar je als online marketeer iets mee kan

0

Het nieuwe jaar is net begonnen, wellicht zijn er wat goede voornemens gemaakt. Ik daag je uit om eens iets nieuws te proberen en voornemens te maken op het zakelijke vlak. Hier zijn zes voornemens waar je als (online) marketeer echt iets mee kan.

1. Meer vrienden maken, maar niet op social media

Veel bedrijven opereren nog deels vanaf eilandje, als marketeer en bedrijf zijn er een hoop vrienden te maken. En daarmee bedoel ik niet in contact komen met meer potentiële klanten als fans en followers op social media. Denk hier aan de mogelijkheden voor reach-out buiten je doelgroep. Bijvoorbeeld door het uitnodigen van gastbloggers.

En wat dacht je van het aanhalen van PR-relaties of eens met een interessant persoon gaan lunchen, iemand die je nog helemaal niet kende. Naast dat het verfrissend is om nieuwe mensen te leren kennen, is het een introductie tot nieuwe kennis en dat kan leiden tot onverwachte mogelijkheden.

2. Efficiënter met tijd omgaan: doorrekenen

Vraag iemand hoe het er mee gaat, grote kans dat het antwoord “goed” of “druk-druk-druk” is. Ik moedig iedereen aan om de vaart erin te houden, maar de vraag is of deze drukte ook allemaal wel productief is. Jason Konopinski noemt het de “misvatting van het bezig zijn”. Hetzelfde geldt voor bedrijven en hun marketingactiviteiten.

Eyeopener alert! Druk zijn is voor een groot deel een persoonlijke keuze: Je kiest ervoor om effectief met je tijd (en geld) om te gaan of niet. Hou eens bij welke marketingactiviteiten de meeste tijd / geld kosten en wat ze opleveren (een andere omschrijving voor het berekenen van ROI). De tweede stap is om daar verbetering in te brengen. Automatiseer herhalende taken, besteed een van de realisatie uit en schrap ineffectieve acties.

3. Meer plezier (in je werk)

De enige golden rule: heb plezier (in je werk). Meer plezier in je werk kan op verschillende manier, ik schreef eerder wat voorbeelden voor e-mailmarketing. Je bent het grootste deel van de dag met je werk bezig, dus dan kun je er maar beter iets van maken. Iedereen merkt het wanneer je meer plezier hebt in je werk, volgens een studie van de university van Portsmouth, kun je het niet alleen horen als je glimlacht aan de telefoon, maar kun je zelfs horen welk type glimlach.

4. Geef iets om naar uit te kijken

Charles Dickens was een van de eersten die de cliffhanger als marketinginstrument gebruikte. Zelfs zo effectief dat ouders aangeraden werd hun kinderen de boeken niet te laten lezen. Ze waren te verslavend.

Als marketeers moeten we ook zorgen dat de boodschap aankomt en idealiter interesse en spanning (geld ook voor saaie merken) opbouwen. Denk in termen van ontwikkeling de relatie, in het groot en in het klein. Een mooi voorbeeld van die mechaniek zijn teaser campagnes rond nieuwe games, films en zelfs iPhones. Op het moment dat hij uitkomt, staan de mensen rond de hoek in de rij. Zie ook de klassieker van Vincent Evers die in de US de eerste iPhone gaat kopen en praat met de mensen in de rij.

5. Gezonder leven met verse data

Je kunt op verschillende manieren kijken naar het maken van een gezonde basis voor je bedrijf. Misschien toch het verdienmodel op de schop (als deze niet meer goed werkt)? Waar de klant het bestaansrecht is van een bedrijf, is klantcommunicatie de levensader. Een gezonde basis, is natuurlijk ook een gezonde database.

Hoe maak je je database gezonder? Kijk ten eerste welke gegevens er zijn of de data te centraliseren valt. Beantwoord vragen als: hoe actueel zijn de gegevens, welke moeten ververst worden? En ga dan aan de slag: her-activatie, gegevens verrijken, inactieve of oude records verwijderen. Bereken wel eerst even hoeveel tijd het gaat kosten en wat er uitkomt (ook hier geld punt 2). Maar go for it! Heb je hierbij marketingsoftware of een leverancier die je beperkt in je ambities: weg ermee, ook dat is opschonen.

6. Iets nieuws leren

Dit is niet zozeer een goed voornemen als wel een survivalstrategie in digitale marketing. De online wereld verandert stiekem niet zó snel, je bent er echter niet altijd bij. Iets nieuws bijleren is altijd goed. Je kunt bijvoorbeeld een inspirerend persoon langs laten komen voor een workshop of presentatie of je inschrijven voor een verfrissende opleiding of training. Ben je specialist op een bepaald gebied van online marketing, ga dan eens een keer naar een event dat juist over een ander specialisme of vakgebied gaat. Of misschien wel over meerdere disciplines tegelijkertijd!

Wat zijn jouw zakelijke goede voornemens voor 2013?