Social media op de werkvloer [infographic]

interne

Het zakelijke gebruik van social media zit in de lift. Organisaties zetten platformen als Twitter, Facebook en YouTube veelvuldig in op het gebied van marketing, communicatie, human resources en sales. Maar laten zij het gebruik van sociale netwerken ook toe voor hun werknemers?

Wel of geen toegang?

Is het toelaten van social media op de werkvloer een verstandige keuze? Ja, zegt TNO. Uit hun onderzoek blijkt dat het gebruik van social media medewerkers innovatiever maakt en de creatieve geest stimuleert. Veel werknemers hebben de discussie over het wel of niet toegankelijk maken van sociale platformen achter zich gelaten. Uit de onderstaande infographic, ontwikkeld door Press Association in samenwerking met Unum, blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers hun werknemers toegang verschaft tot sociale netwerken. Eén op de vier bedrijven blokkeert actief de toegang tot deze platformen.

Richtlijnen

Verder blijkt uit de visualisatie dat bij bijna zeventig procent van de ondernemers een social mediabeleid van kracht is. Wellicht vraag je je af waarom organisatie regels, codes of richtlijnen op papier zou moeten vastleggen. Met het opstellen van richtlijnen vergroot je als organisatie het bewustzijn van je medewerkers en verkrijg je meer consistentie in het gebruik van social media door hen. Communiceer naar medewerkers dus richtlijnen om houvast te bieden in plaats van regels om te beperken.

Wil je alle cijfers lezen omtrent het gebruik van social media op de werkvloer? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Social media op de werkvloer [infographic]

En in Nederland?

Ik ben benieuwd hoe Nederlandse organisaties omgaan met het gebruik van social media op de werkvloer. Wat zijn jullie ervaringen? Is er (on)beperkte toegang tot sociale netwerken? En is er een social mediabeleid of zijn er richtlijnen voor medewerkers? Laat het weten in een reactie!

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Uitgelicht: Oproep: doe mee aan het Frankwatching-lezersonderzoek!

Lezersonderzoek 2014

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over Frankwatching. Waar ben je tevreden over? Wat zou je graag anders zien? Met jouw input en feedback kunnen we Frankwatching verder verbeteren. Zou je daarom mee willen werken aan ons lezersonderzoek? De enquête duurt ongeveer 10 minuten. Onder alle deelnemers verloten we 3 gratis webinars naar keuze!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Mijn man is vandaag ontslagen vanwege zijn blog over social enterprise en social media! Werkgevers staan zeker niet allemaal te juichen om hun werknemers deel te laten nemen aan de ontwikkelingen op dit gebied, zelfs niet als het bedrijf daar profijt van heeft. Het bedrijf waarvoor hij werkte verkoopt corporate social software. Om die activiteiten te promoten is hij een blog begonnen http://www.socialenterprisetimes.com met constante verwijzing naar de werkgever maar werd toch ontslagen vanwege het bloggen buiten werktijd. Tevens hebben ze hem gedreigd de site te sluiten anders volgt een hoge boete. Ik kan het zelf nog nauwelijks geloven in deze tijden…hij heeft er zelf een post aan gewijd en een reactie zal hem steunen!

  1. Bijna niet te geloven, dit verhaal. Bizar dat je anno 2013 ontslagen kunt worden omdat je buiten werktijd blogt. Mijn steun hebben jullie, Ryan en Roxanne!

   Zie ook retweets en reacties op Twitter: http://fw.nu/12p5

 2. Over dit onderwerp heb ik vorige maand een artikel geschreven voor de regionale kranten van De Persdienst. Ook uit onderzoek van SWOCC blijkt dat het gebruik van sociale media bedrijven niet zozeer reputatieschade alswel goede reclame oplevert.

  Lees het artikel hier: http://www.destentor.nl/2.2545/economie/geld-en-werk/twitteren-op-werk-rendeert-1.3679431

 3. Gerrit Jan Hendriks |

  Kijk, daarom ben ik kleine zelfstandige en blogger. Nee, serieus: dat zoiets gebeurt!

 4. Als goedgelovige burger zeg ik “wat belachelijk, laat je niet kisten. Zet ‘m op!
  Als professioneel storyteller zeg ik “wat een geweldige hoax,fake/reality concept. Zet ‘m op !” En aub maak überhaupt mooi artikel over de informatie die je hiermee verkrijgt over dit onderwerp. Alvast bedankt.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!