Social media

20 jaar social media: de hoogtepunten op een rij [infographic]

0

Herinner jij je nog waarover jouw eerste Twitterbericht ging? Of wanneer je je Facebookaccount hebt aangemaakt? Of wie jouw eerste online vriend op Instagram was? Het lijkt nog zo kort geleden, maar ondertussen zijn we al jaren actief op verschillende social media. Sterker nog, het is al bijna 20 jaar geleden dat de eerste sociale netwerken gelanceerd werden! We blikken terug op de ontwikkelingen.

De geschiedenis van social media

Misschien heb je niet zo scherp wat het eerste échte social mediaplatform was of wanneer je actief bent geworden op social media. De ontwikkelingen speelden al in de jaren 90, maar kwam aan het begin van deze eeuw in een sneltreinvaart terecht. Nu, bijna 20 jaar verder, vond Oktopost het een mooi moment om eens terug te blikken op lanceringen en ontwikkelingen van populairste sociale netwerken in de afgelopen jaren. Dit hebben ze gevisualiseerd in de onderstaande infographic.

De opkomst van Myspace, LinkedIn, Facebook en meer

De tijdlijn begint in 2003. Toen werd het platform Myspace ontwikkeld en gelanceerd. Dat was niet de enige site, want ook het zakelijke platform LinkedIn zag in dit jaar het levenslicht. Een jaar later bracht Mark Zuckerberg ‘zijn’ Facebook uit voor het grote publiek en kon de concurrentie met andere platformen beginnen. In 2006 kwam Twitter uit, waar het publiek even moest wennen aan de manier van het gebruik. Het duurde toen nog 4 jaar voordat we aan de slag konden op onze mobiele telefoon met het platform Instagram (stiekem verwacht je niet dat Instagram al 12 jaar oud is!). De verschillende platformen strijden met elkaar om de gebruikers en lanceren verschillende functies en opties om de populariteit niet te verliezen. Ook apps als Snapchat en TikTok mengen zich in de strijd met andere opties.

Nieuwsgierig naar alle details van bijna 20 jaar social media? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.

Foto header door Brooke Lark op Unsplash.