Linkbuilding: 6 tips voor het verdienen van backlinks

backlinks

Linkbuilding werd in het verleden vaak gezien als trucje om hoger in de zoekresultaten te komen. Zoekmachines kunnen tegenwoordig echter steeds beter het verschil zien tussen links die zijn verdiend (door dat mensen naar je willen linken) en links die zijn verkregen door linkbuilding. Dit artikel gaat over het gevaar van oude linkbuilding trucs en de kunst van het nieuwe linkbuilden.

Wat is linkbuilding ook al weer?

Linkbuilding omvat alle methoden om links naar je website te krijgen. Voor zoekmachines zijn backlinks, de links die andere websites naar uw website maken, belangrijk voor de positie in de zoekresultaten. De hoeveelheid backlinks naar een pagina wordt gezien als graadmeter voor de relevantie van de pagina. Investeren in linkbuilding is dus belangrijk om hoger in de zoekresultaten te komen.

Google’s updates

De effectieve methoden van linkbuilding veranderen vaak. Dit is omdat Google wil dat websites hoog in de zoekresultaten komen doordat ze bezoekers relevante content bieden. Google vindt dat pagina’s met goede content geen linkbuildingcampagne nodig hebben. Als je content maar goed genoeg is, dan zullen mensen er vrijwillig naar linken.

Met updates wijzigt Google regelmatig de manier waarop de resultaten worden geordend. Deze updates luisteren naar namen zoals ‘Penguin’ en ‘Panda’. De manier waarop Google backlinks beoordeelt, is het afgelopen jaar flink op de schop gegaan.

linkbuilding google

Linkbuilding: oud versus nieuw

De oude methodes van linkbuilding werken niet of nauwelijks meer. Backlinks van artikel-directories of startpagina’s zijn namelijk ‘kunstmatig’ verkregen links. Webmasters kunnen immers hun eigen website aanmelden bij talloze directories. Heb je enkel van dit soort kunstmatige backlinks, dan kan Google je pagerank zelfs verlagen. Daarom is het belangrijk om je linkbuildingcampagne eens flink door te lichten.

Het idee is om voortaan backlinks niet meer te verkrijgen maar te ‘verdienen’. De basisgedachte is dat je website content heeft die zo interessant is, dat andere websites er graag naar willen linken.

De vorm moet worden aangepast

De tijd nemen voor het maken van leuke content en het verspreiden hiervan is nu belangrijk. Maar dit betekent niet dat de oude linkbuildingmethoden helemaal vergeten kunnen worden. De vorm moet alleen worden aangepast. SEOmoz, een gigant in de zoekmachineoptimalisatie-branche, heeft interessante suggesties over hoe linkbuilding nieuwe stijl eruit moet komen te zien. De onderstaande zes tips geven de belangrijkste veranderingen binnen linkbuilding weer.

1. Cross promotion

Het uitwisselen van links tussen websites was een populaire manier om snel meer links te verkrijgen. Google geeft nauwelijks meer om dit soort backlinks. Samenwerking met voor jouw bedrijf relevante websites en blogs is daarom veel waardevoller.

Een goede manier van samenwerking is een ‘cross promotion’. Dit is een promotiemethode waarbij aan elkaar verwante producten of diensten gezamenlijk worden gepromoot. Bijvoorbeeld de gezamenlijke promotie van een websitebouwer en een online marketingbureau. Dat zijn diensten die elkaar aanvullen. Een perfecte gelegenheid voor een samenwerking om relevante links naar je website te krijgen.

2. Goede content

Het kopen van links heeft misschien ooit gewerkt, maar dat is al heel lang verleden tijd. Het Webspam-team van Google is zeer goed geworden in het herkennen van links die gekocht zijn. Als je links koopt, neem je een flink risico. Het kan zelfs zo zijn dat Google je helemaal uit de zoekresultaten weert. Laat dit niet gebeuren!

Een alternatief voor het kopen van links is het verzorgen van kwalitatieve content waar mensen een link naar willen plaatsen. Naar goede content, die op de juiste manier is gepromoot, zal gelinkt worden.

3. De juiste directories

Vroeger was het aanmelden van de links bij webdirectories een belangrijke manier van linkbuilding. Toch moet je oppassen met het inzetten van deze strategie. Google zal je website negatief beoordelen als je teveel backlinks hebt vanuit slechte directories.

Daarom is het zaak om de juiste directories uit te kiezen. Dus niet directories die zonder controle je link posten. Directories die kieskeurig zijn met het plaatsen van links, worden door Google nog wel gewaardeerd.

4. Actief meedoen

Het reageren op blogs was een methode die veel linkbuilders in het verleden gebruikten om meer backlinks te genereren. De meeste webmasters hebben dit soort reactiemogelijkheden echter op ‘nofollow’ gezet. Links in reacties hebben op deze manier geen enkele waarde voor Google.

Wat wel zin heeft is om serieus mee te doen op forums en communities. Daar kun je namelijk links plaatsen in online discussies die verwant zijn met het thema van je site. Daarnaast is het neveneffect dat als je mensen helpt op dit soort communities, anderen je eerder een backlink naar je site zullen gunnen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

5. Content mining

Voorheen was het verstandig om te kijken naar alle backlinks die concurrenten hadden, ook wel ‘backlink mining’ genoemd. Om je concurrent te kunnen verslaan, kon je het beste zorgen voor backlinks vanaf dezelfde sites. Backlinks zijn nu minder relevant. Het gaat dus om content.

‘Content mining’ is een nieuwe manier om je concurrenten voorbij te streven. Je kijkt naar de content van de concurrentie en zorgt dat je het beter doet! Ondanks dat dit niet gemakkelijk is, kan de beloning groot zijn.

seo building

6. Sociale netwerken

Een webring of link netwerk was een manier om verschillende relevante sites met elkaar te verbinden. Dit heeft echter steeds minder waarde voor Google.

Een alternatief voor linknetwerken is het opbouwen van sociale netwerken van mensen die een ‘invloedssfeer’ hebben op het web. Dit zijn mensen met websites, blogs en social media accounts met genoeg volgers en bezoekers. Deze kunnen op hun beurt naar je site linken en deze delen binnen hun (sociale) netwerk.

Google hecht steeds meer waarde aan links die gedeeld worden via social media. Als een site gedeeld wordt via social media, betekent dat voor zoekmachines dat deze pagina door mensen relevant gevonden wordt. Je content moet dus makkelijk te delen zijn. Ook moet je zelf actief je content promoten op social media.

Een nieuwe strategie

Nu je weet hoe linkbuilding nieuwe stijl werkt, kunt je ermee aan de slag. Het is zaak om links echt te gaan verdienen in plaats van te verkrijgen. Linkbuilding oude stijl kan er namelijk voor zorgen dat je website in de zoekresultaten daalt. Dat is het tegenovergestelde van wat je met linkbuilding probeert te bereiken.

De nieuwe manier van linkbuilding kost, door de nadruk op content en social media, extra tijd. Maar dit betekent ook dat veel van je concurrenten de moeite niet zullen nemen. Je hebt daardoor een grotere kans om de concurrentie voorbij te streven. Zorg dus dat je de kunst van het nieuwe linkbuilding onder de knie krijgt!

Uitgelicht: Webinar SEO voor tekstschrijvers: maak je teksten vindbaar

SEO-voor-tekstschrijvers-640x465

Je kunt nog zo’n mooie website maken, maar als niemand hem vindt levert hij niets op. Bij goede SEO-teksten komt veel meer kijken dan pagina’s volschrijven met veelgebruikte combinaties. Waar zoeken mensen op? Met welke intentie? En hoe houd je daar rekening mee in je teksten?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Heb je deze uitspraken gelezen op andere blogs of heb je ze ook daadwerkelijk zelf getest? Je stelt dat links kopen niet meer werkt: dat werk zeker wel, heel goed zelfs, de vraag is alleen of je op die manier wil linkbuilden. En het webspam team van Google ziet maar een klein gedeelte van alle spam, ja, ze herkennen spam prima, maar ze moeten het eerst wel vinden.

  En hoe zou Google waarde kunnen toekennen aan links die gedeeld worden op bijvoorbeeld Facebook en Twitter? De meeste van deze berichten kan Google niets eens ‘lezen’…

  Ik mijn ogen is je blog een ideaalbeeld van hoe het eigenlijk zou moeten zijn, maar staat hij ver van de werkelijkheid.

 2. Ik mis hier iedere referentie aan de ‘authorship’ discussie die welig tiert op internet. Omdat de links steeds moeilijker werken als de “currency’ by je positie in zoekmachines, is Google nu druk aan het experimenteren aan de shift van links naar authorship. Terwijl links ongetwijfeld deel zullen uitmaken van de 200+ elementen die een positie in de zoekmachines bepalen, is het produceren van orginele content, gelinkt aan echt bestaande auteurs, sleutel voor SOE in de komende jaren. Ook Microsoft doet iets vergelijkbaars met Bing, al is de informatie daarover nog schaarser.
  Door alleen te focusen op links zet je klanten op het foute been.

 3. Prima artikel. Klopt met wat ik lees op verschillende grote SEO websites. De toekomst is content.

  @AndreScholten: Je onderschat volgens mij de mogelijkheden die Google heeft nogal.

  “The Social Media Networking graph is one of the fastest growing signals the search engines are using for ranking local businesses. Having many followers connected to a business via social networks not only helps the search rankings, it can also improve the ability to up-sell and gain referrals and new leads. Ironically getting customers to join a social network is just like selling a product.” – http://ranujananagar.blogspot.nl/2013/04/social-media-networking-as-seo-tool.html

 4. @Noud: ik onderschat helemaal niets, zo moeilijk is het niet om te zien wat ze wel en niet kunnen. Wat je ergens anders leest is vaak toekomstmuziek of geschetste ideaalbeelden, maar de werkelijkheid ligt daar nog ver van af.

  Simpel voorbeeld: stel een Google Alert in op je naam, zodra Google dit dan ergens tegenkomt zul je een mail krijgen. Hoe vaak zitten daar vermeldingen van FB of Twitter bij? Bijna nooit. Hoe kunnen ze dan die sociale zaken mee laten wegen…

  En het artikel dat jij linkt is een salespraatje van een SEO bureau uit India volgestopt met links naar hun andere diensten. Niet echt een betrouwbare bron.

  1. @André. Jouw bewijs is anekdotisch. Jij ziet niet vaak dingen uit Twitter en Facebook voorbijkomen op Google Alert, dus Google zal het wel niet kunnen zien? Dat is vrij onlogisch. Twitter en Facebook berichten zijn tekst gebaseerd, dus er is geen reden waarom Google het niet kan zien. Er is al lang bewezen dat Google social media gebruikt als rankingfactor. Zijn legio artikelen over, zie bijvoorbeeld: http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/33662/A-Crystal-Clear-Explanation-of-How-Social-Media-Influences-SEO.aspx

   1. Noud: het is niet anekdotisch, het is 1 simpel voorbeeld dat aantoont hoe Google die netwerken indexeert. Het feit dat ze beide text-based zijn wil niet zeggen dat Google ze dan ook maar simpel kan indexeren, waar baseer jij het op dat dat wel zo zou zijn? (zie ook dit artikel over het effect van het feit dat Google geen Twitter-API licentie meer afnam: http://searchengineland.com/google-realtime-search-the-aftermath-of-the-google-twitter-split-84794)

    Het artikel wat jij linkt gaat over Google+, niet FB en Twitter. En ik haal er nergens bewijs uit, het is geen onderzoek, maar een stelling welke geponeerd wordt.

    Dat blogs over dit zogenaamde feit schrijven is leuk, maar bewijs is er vaak niet. Sociaal gesproken is er alleen nog maar een indirect effect dat je veel mensen bereikt die eventueel een link zouden kunnen plaatsen (afgezien van Google+ waar Google wel iets mee doet, al is dat effect in NL nog nihil).

   2. @Noud waar zijn die bewijzen dan te vinden? Ik kan ze niet vinden namelijk!

    Vooralsnog neemt Google sociale signalen niet mee in de rankingalgoritmes, simpelweg omdat ze de data niet hebben, laat staan kunnen interpreteren. Grootste gedeelte van de huidige patent aanvragen van Google hebben als insteek social data interpretation and analysis.

 5. Dit komt bij mij een beetje over als een van-horen-zeggen-artikel. Veel van de tips en opmerkingen zijn inderdaad regelmatig terug te vinden op diverse blogs, maar dat wil nog niet zeggen dat deze ook waar zijn. Overigens zouden sommige tips in een ideale wereld zeker waar moeten zijn, maar vooralsnog domineren betaalde linkprofielen nog steeds veel competitieve SERPs, zijn backlinks nog steeds relevant en wordt social nog steeds als signaal gezien ipv een beinvloedende factor. Meer ideologie dan werkelijkheid dus.

  Daarnaast geef je aan dat “het zaak is om links echt te gaan verdienen in plaats van te verkrijgen”, maar van de 5 tips die je aandraagt (2 en 5 zijn min of meer hetzelfde) zijn 3 toch weer gericht op het ‘verkrijgen’; directories, reacties op forums en links delen via social media. Of zie ik dat verkeerd?

  1. Wiep,

   Met het schrijven van artikelen, het posten van posts, het meedoen aan dialogen e.d. noem ik verdienen. Je moet er iets voor doen en dan kun je daarmee links opbouwen.

 6. Linkbuilding is dood. Er wordt zoveel mee geknoeit dat Google de waarde ervan onderaan de ladder heeft gezet. Authorship, daar draait het om. Wie ben je, wat doe je allemaal op het internet en wie heeft het over je.

  Bijvoorbeeld , zit je op Twitter. Wat doe je daar, wie volg je en door wie wordt je gevolgd. Zijn die mensen/bedrijven in de niche waar je zelf in zit. Zit je op Facebook(opengraph), waar heb je het over, worden jouw posts geshared en door hoeveel. Post je regelmatig? Zit je op Linkedin, wat doe je daar, met wie ben je connected . Zit je op Google+ , etc etc. Al die social factoren worden steeds hoger gewaardeerd door mr Google en zorgen dus voor Authorship. Met de social ranking kan nauwelijks mee geknoeit worden en dat is dus een meerwaarde.
  Voor webshops worden de reviews ook steeds belangrijk in SEO.

  Natuurlijk blijft de oude onpage factoren( Juiste opmaak van je code, gebruik snippets, interne links, xml sitemaps, H1, titel & description en verifieer via webmastertools. Image alt, hoogte en breedte, gebruik image sitemap etc etc.) ook belangrijk voor SEO, want als die niet goed zijn, dan heeft de Authorship ook geen hoge waarde.

  1. Wim Bellicher |

   Dit artikel mist nogal een aantal punten inderdaad. Linkbuilding is echter absoluut niet dood en Google hecht er nog steeds enorm veel waarde aan. Het is alleen belangrijk dat je echt een specialist inschakelt die verstand heeft van de ins and outs van linkbuilden. Een goede link vanaf een relevante website met hoge PR en authority heeft direct invloed op de posities in Google. Het is alleen zaak dat je blijft kijken naar je gehele linkprofiel.

   Mijn linkbuilding tip: schrijf websites, blogs en startpagina’s aan die echt relevant zijn voor het onderwerp en investeer desnoods een aantal euro om een link op de pagina te krijgen. Deze manier van links inkopen werkt gewoon en zorgt bovendien dat veel webmasters eerder bereid zijn om links te plaatsen. Dus richt je op kwaliteit, niet op kwantiteit. Verder gewoon zorgen voor ijzersterke content, zorg voor artikelen met toegevoegde waarde waar mensen echt iets aan hebben. En tot slot inderdaad authorship, laat zien wie je bent en bemoei je met anderen in de branche waarin je actief bent.

   1. Robert-Jan van der Houwen |

    Ik sluit mij volledig bij Wim Bellicher aan.

   2. Hilbert Hj Horn |

    Wim, ga jij is snel een artikel schrijven over link building! Ikzelf ben al een tijdje bezig om de juiste link building tactieken toe te passen, alleen ik loop vast in de prakijk. Als ik een webmaster vraag om een kwalitatieve link wordt er al gauw 25 euro per half jaar gevraagd en als het een beetje meezit eenmalig 20 euro+, besteed je daadwerkelijk zoveel geld aan je links of heb je betere manieren? Ikzelf wil zoveel mogelijk het cross platform gebeuren(punt 1 in dit artikel) voorkomen. Wat er nu dus gebeurd is dat ik uren lang bezig ben voor 1 leuke link naar me website. Tips?

   3. Wim, e.e.a kan wellicht altijd weer dieper, bedankt voor je comment, we delen de visie.

   4. Ik Sluit me volledig aan bij Wim

 7. @Kees: dan ook aan jou de vraag: hoe moet Google dit allemaal weten als ze bij veel van de door jou genoemde zaken niet eens kunnen komen (zie ook bovenstaande comments)?

  Tot de tijd dat Google dit onder de knie krijgt (als de andere netwerken er überhaupt aan mee willen werken) zullen links altijd belangrijk zijn. En reken maar dat dat nog wel even gaat duren.

 8. @André Het is niet echt dat Google de links naar blog artikelen of pagina’s ziet als backlinks, maar het geeft wel meer autoriteitswaarde aan een artikel. Wat je zei over Google-meldingen klopt. Dit wilt niet zeggen dat Google Facebook en Twitterberichten met links naar een artikel niet ziet. Google ziet deze wel degelijk, anders kan geen enkele website een sociale autoriteit verkrijgen. Tevens werken er veel website eigenaren met Sociaal betalingsmethodes. Wanneer zij bijvoorbeeld een E-book aanbieden en er ruim 1.000 mensen het downloaden door middel van sociaal betalen is dit echter wel een meerwaarde. Je bouwt de website autoriteit op en door bijvoorbeeld twitter berichten met een link naar bijvoorbeeld een e-book wordt de indexering van de Google-bots verbeterd. Waarom zou bijvoorbeeld een Tonny Loorbach werken met Social Media?

  1. Wesley, ik kan het nog wel een keer uitleggen zoals in bovenstaande reacties, maar nee, Google ziet die niet (zie ook de link over de Twitter licentie). Het enige effect dat er op dit moment is, is dat veel bekendheid op de sociale kanalen kan leiden tot extra inkomende links vanaf andere sites wat weer goed is voor de ranking.
   Tonny is slim genoeg om te weten dat veel bekendheid op de sociale kanalen zorgt voor veel verkeer waar hij weer geld aan kan verdienen. Ook hij merkt dan het indirecte effect van een betere ranking.

   Google is lang niet zo goed in het bepalen van ‘sociale autoriteit’ als jij denkt, daar is absoluut 0,0 direct bewijs voor. Alleen maar causale verbanden en indirect bewijs.

 9. @Allen, Bedankt voor jullie reacties. Erg leuk om te lezen en voor mij een bevestiging dat dit een juist platform is om aan mee te werken. Google heeft vorig jaar 700 updates uitgevoerd, dat zijn er bijna 2 per dag. HEt is dus inderdaad heel moeilijk om te bepalen wat nu werkt, want straks werkt dat wellicht niet geheel meer.

  Onlangs heb ik SES London gevolgd en daar ben ik met heel veel specialisten in gesprek geweest. Linkbuilding was een belangrijk topic. Links kopen was echt een doodzonde. Ja het klopt dat je het nog steeds kan doen, maar dit zou je moeten willen doen. Je zou niet op zo’n manier aan je site willen werken. Dat was de strekking van mij in mijn blog.

  Verder is er veelvuldig gesproken over het zenden van informatie, zoals veel websites in het verleden deden, vs de dialoog die men nu juist verwacht van een website. Social media en bloggen zijn daar een mooi voorbeeld van.

  Ondanks dat men het niet kon onderbouwen doordat er onvoldoende relevante data beschikbaar was, was de gemeenschappelijke mening dat het hebben van Facebook likes bij droeg aan de PR van je site. Ergo. Er zijn testen uitgevoerd door Engelse SEO bedrijven om te kijken of een Google+ artikel meer waarde had dan een Facebook artikel. Google+ werd binnen 24 geïndexeerd en Facebook daarin tegen tussen de 36-48 uur. Maar goed dat wijkt wat af van het artikel.

  Linkbuilding is zeker niet dood. Het is anders. De Pagerank van Google is volledig gebouwd op het hebben van links, dat is meen ik algemeen bekend.

 10. @Erik, er zit (helaas) een groot verschil in wat Google propageert (en wat anderen over Google propageren) en wat Google daadwerkelijk kan. Daarbij blijf ik het idee hebben dat de Nederlandse markt niet zo belangrijk is voor Google. Voorbeelden hiervan zijn:
  – de eeuwige discussie over Exact match domeinen en dat die steeds minder werken (heb ik nog nooit bewijs van gezien).
  – de focus op kwalitatieve links, geen links kopen, etc. Ik denk dat we genoeg bewijs hebben van goed rankende partijen die een betaald linkprofiel hebben.
  – social signalen, ik heb nog een enkele causale studie gezien die zegt dat een social share directe invloed heeft op ranking. Wel heel veel correlatie studies, maar dat zegt dus heel weinig.

 11. Ervaring leert dat ook bij linkbuilding Googles uitgangspunt “Does this help my users? Would I do this if search engines didn’t exist?” heel helder is. :-)

 12. Prachtige theorien, maar laten we de praktijk erbij pakken. Google eens op “geld lenen” en zie de top 10: de helft staat vol met rommel.

  Bekijk het linkprofiel van de rommel helft eens: nog meer rommel!

  En wat doet Google? Slaapt echt al jaren.

  Ook interessant, Google eens op wat bedrijfsnamen i.c.m. ervaring of kortingscode. Hoeveel rommel er zonder codes en ervaringen naar boven komt; dramatisch.

  Draag zelf wel mijn steentje bij, alle commerciele partijen van bovengenoemde voorbeelden meld ik braaf.

 13. Mijn ervaring is dat linkbuilden nog steeds werkt en verre van dood is. Kan me dan ook niet vinden in bovenstaand verhaal, hoe mooi het ook is geschreven…

  Ik heb de afgelopen maanden een aantal medische websites in de top 10 resultaten gekregen, enkel en alleen door te linkbuilden op relevante zoektermen (gedurende deze periode werden er geen on-page aanpassingen doorgevoerd). Zonder linkbuild activiteiten kwamen we niet eens in de eerste 10 pagina’s voor… Enkel door een natuurlijk linkprofiel aan te maken door startpagina’s, partnerpagina’s, blogs, in content links etc. aan te schrijven :-)

  1. @Mark, mag ik vragen welke vorm van Linkbuilden je hebt gebruikt? Linkbuilding is inderdaad verre van dood. De manier van linkbuilding is echter veranderd. Ik denk dat iedereen interesse heeft in de gebruikte vorm, die je hebt toegepast.

  2. @Mark

   Welke websites heb je in de top resultaten gekregen en waar heb je je backlinks gehaald?

   Groeten,

   Jasper

   https://www.prosmile.be

 14. Diederik Posthuma |

  Ik denk dat het volgende van toegevoegde waarde is. Een collectie van 100 link building technieken. Geinspireerd op een post van PointBlank. http://www.drijfveermedia.nl/linkbuilding/
  (Onderaan de pagina)

 15. Linkbuilding werkt nog steeds prima, zelfs startpagina links, maar de impact neemt steeds meer af.

  Wat ik vaak merk dat dat er kleine veranderingen zijn qua SEO dat mensen dat dan gelijk gaan doortrekken naar: in de toekomst zal het HELEMAAL niet meer werken. Daar maken internet marketeers wel vol gebruik van dan.

  Links is alleen overgewaardeerd geweest in de laatste jaren en is makkelijke te manipuleren en dat heeft Google ook door. Ik denk zelf dat het altijd een signaal zal blijven.

  Overigens moet je ook nooit je SEO strategie gaan aanpassen als Google weer iets veranderd. Dat is de verkeerde mindset.

  Bij voorbaat zal je ook geen onnatuurlijk linkprofiel moeten hebben, dit is gewoon logisch nadenken.

  Als jij denkt Google te manipuleren, trek je altijd aan het kortste eind.

  Overigens ben ik van overtuigd dat ‘nofollow’ links ook meetellen in je rankings. Als jij een link hebt op wikipedia, zegt dat genoeg over de autoriteit en geloofwaardigheid van je website.

 16. Eric Bakker, mag ik vragen wat je onder ‘links kopen’ verstaat en hoe Google erachter komt of een link gekocht is?

  Even een voorbeeld:
  Als ik een blog aanschrijf met de vraag of ik een artikel + backlink erin mag schrijven en ik betaal daarvoor. Dan heb je in principe als ik ‘links kopen’ letterlijk mag nemen, een betaalde link. Hoe komt Google erachter of deze link gekocht is of echt een authentieke link is van de blogger zelf?

  Ik vind ook dat ‘links kopen’ een sterk negatieve connotatie in deze discussie heeft. Ik ben van mening dat er met links kopen niks mis is, alleen als je een link op een relevante site hebt gekocht, die toegevoegde waarde heeft voor de websurfer. Ik ben zelf van mening dat Google hier nooit achter zal komen, gezien de miljarden websites in het www. En het lijkt me ook geen prioriteit omdat het dus zoals in mijn voorbeeld relevante links zijn die bijdragen aan de gebruikerservaring van de surfer.

  Een ander verhaal is links kopen op directories die totaal geen relevantie hebben mbt je business. Die links worden afgestraft. Je kan er nog mee wegkomen, maar risico is er voor een ban.

 17. Erg interessante discussie! Het zegt me in ieder geval dat het niet helemaal duidelijk is wat wel of niet werkt. Ik geloof niet dat linkbuilding dood is, maar ik merk meer en meer dat Google waarde hecht aan waardevolle relevante links en minder aan kwantiteit. Ik heb ook gemerkt dat sommige bedrijven hun linkprofiel drastisch aan het verminderen zijn. En ik geloof dat de rede daar is dat er teveel irrelevante links naar de website gaan.

  @Simon, dat vroeg ik me nu dus ook af. Hoe kan Google nu weten of een link betaald is ofniet? Of kan Google ook onze bankrekeningen met transacties zien? Lijkt me niet 😉

  1. @Simon en Frank, Bankrekeningen doorzoeken doet Google (nog) niet 😉 Wel heeft Google in kaart gebracht welke bedrijven de belangrijkste leveranciers zijn van betaalde links. Op basis daarvan sturen ze je al of niet een bericht over gebruik van dergelijke links naar je Google Webmastertools box.

 18. Allen, Nogmaals bedankt voor jullie reacties. Gezien de reacties wil ik graag e.e.a. rechtzetten. Ik reageer met name op de laatste reactie over links kopen. Mijn blog behoeft hierop enige extra uitleg.

  Er is wel degelijk een verschil in links kopen. Kopen kan op verschillende manieren. De gekochte links die ik hier naar voren wilde halen, zijn die linkpakketten die je kan kopen bij diverse “linkbuilders”. Voor 35 euro koop je daar bijvoorbeeld 100 links. Ook ik heb dit gedaan om te kijken wat ik daarvoor zou krijgen. Ergo ik heb ( voor informatie doeleinden) heel veel links gekocht van veel verschillende partijen. ook bij organisaties waar ik uiteindelijk inzicht kreeg in de aangekochte links.

  Resultaat: Vele links, maar de meesten zijn links naar nietszeggende sites. Ik kwam er zo achter wat een bagger er op de markt is. Ongelooflijk. Ja sommige pakketten zijn beter dan de ander, maar allemaal zijn ze niet goed voor je site, punt.

  Wat je nu wel veel ziet, daar Linkbuilding absoluut niet dood is dat mensen een link aanbieden aan een gerelateerde site en daar geld voor over hebben. Dat sommige directories geld vragen voor het plaatsen van een link voor een jaar. Ook dit zijn links kopen. Het grote verschil is dat je hier elke keer betaald voor maar één link.

  Linksharing heeft hiermee een nieuwe demensie gekregen. Eén van onze sites: http://www.AntillenVacatures.nl heeft een goede positie, PR en is een niche site. Wekelijks krijg ik verzoeken om links te delen, veelal van beginnende ondernemers met een matige site. Inmiddels beginnen ook ondernemers te bieden of ze vragen wat een link zou kosten.

  Deze vorm van links kopen is mijn inziens geheel onschuldig en geheel legaal.

 19. Het gaat vooral om het gebruiken van de juiste trefwoorden. Alleen een kale backlink is niet genoeg. Een backlink die verwijst vanuit een tekst met het juiste trefwoord scoort veel beter. Heb zelf een en ander uitbesteed aan WebTon. Zeer tevreden over.

 20. Je moet ook goed opletten dat je niet vaak zoekwoorden gebruikt, dan krijg je namelijk een Penguin penalty en dan ga je helemaal niet meer scoren.

 21. Linkbuilding werkt nog steeds en is ook nog steeds effectief. Uiteraard werken de echte Spam links niet meer en worden nu afgestraft.

 22. Er is wel een verschil tussen theorie en de praktijk van Google.
  Heb al ondervonden dat er een verschil is tussen toekomstplannen van Google en de realiteit.
  Met andere woorden, Google gaat nooit alles prijs geven hoe de vork juist in de steel zit.
  Voorbeeld : Vroeger beweerde Google aan de buitenwereld altijd dat je relevante backlinks moest zoeken om hoger te komen in hun lijsten te komen.
  Wat blijkt nu, dat Google veel relevante backlinks op een website verdacht vind.
  Ik vind dat veel artikelen die over SEO gaan er altijd vanuit gaan dat alles wat Google beweert klopt. Google is een bedrijf dat winst moet maken, en als ze meer geld kunnen verdienen door bijvoorbeeld niet alles te zeggen of zaken te verzwegen zullen ze dat zeker doen.
  Google is niet GOD!!!!!

  1. @wesp333, Google is niet God, maar in Nederland domineert Google de zoekmachinemarkt met zo’n 96%. Dit in verhouding tot de VS, waar Google een beduidend minder marktaandeel heeft. Vlgs mij zelfs rond de 70%.

   Daarmee is Google geen god, maar alles wat we doen aan online marketing is wel om Google te helpen. Dus alles wat Google zegt adviseer ik wel om te doen. De volledige formule zullen ze niet prijsgeven, maar in 2012 is de formule 700 keer aangepast. Is me verteld op SES London begin dit jaar. 700 keer!!

   Wij zien met onze manier van Linkbuilden goede resultaten. @Alex ook wij zien nog steeds dat het aanmelden van links (soms kopen van links) bij dit soort startpagina’s nog werkt. Hoe lang dat weet ik niet.

   Maar niemand weet het precies. Dat is nu juist de kracht van een blog, een forum als deze, we delen met elkaar en komen zo tot nieuwe inzichten.

 23. Is linkbuilding mogelijk zonder dat men een link terug plaatst?

 24. Je kan je backlinks ook checken via een speciale sites zo kun je ongeveer al een idee hebben hoeveel backlinks je al hebt en hoeveel je er nog nodig hebt om op de eerste pagina van googel te komen.

 25. Is het kopen van SEO Pakketten op bijvoorbeeld Fiverr aan te bevelen?
  Ik lees er vaak, SEO this will boost your site met wel 600 commentaren.
  Dit kan toch niet goed zijn?

 26. Je moet zorgen dat je natuurlijke backlinks krijgt. Geen linkfarms en relevante zoekwoorden zijn nog steeds wel degelijk belangrijk. SEO is het aller belangrijkst voor je site.

 27. Producten doorlinken naar diverse social media. Is dit ook backlinken?

 28. Het wordt steeds moeilijker om op deze manier backlinks te verdienen. Van adere kant tellen backlinks steeds minder mee wat ook wel weer goed is.

  1. Ton,

   Ik deel je mening geheel niet. Backlinks zijn nog steeds mega belangrijk. Ook nu, ik zat vanmorgen nog bij Google in Dublin en daar werd het nogmaals bevestigd. De kwaliteit van backlinks is wel heel belangrijk.

 29. Interessant artikel, waar ik me goed in kan vinden. De tijd dat Google louter het aantal backlinks telt is gelukkig voorbij. Ik merk zelf ook dat de kwaliteit van je content veel belangrijker is dan het aantal verwijzingen naar je site. Dat laatste speelt, zoals de auteur ook al aangeeft, zeker een rol, maar is – volgens mij – ondergeschikt aan de content.

  Het viel me op dat ik met mijn (relatief) nieuwe website, in zeer korte tijd een aantal ‘joekels’ met veel backlinks heb ingehaald. Simpelweg omdat zij zich niet zozeer focussen op het verstrekken van goede informatie. Volgens mij vergeten veel webmasters tegenwoordig voor wie ze een website maken. Dat is nog steeds de bezoeker – niet Google.

 30. We behalen nog steeds goed resultaten met linkbuilding. Het is wel frapant dat dit artikel zo hoog rankt voor zoekwoord “linkbuilding” terwijl het maar 4 referring domains heeft naar dit artikel. Heeft toch te maken met de domain authority, relevantie, interactie en andere factoren zoals click through rate en time-on-site.

 31. Ik probeer onze website al 3 maanden hoger in google te krijgen met goede links maar het lijkt wel of het een eeuw duurt zeg dit ging vroeger zeker sneller!!

 32. @Maik Stuc: Dit is wel een hele goedkope manier om een linkje te krijgen he ;-). Hard werken loont…ook met linkbuilding.

 33. @Maik Stuc: Ik neem aan dat je hier komt om advies te krijgen. Wat voor backlinks heb je aangemaakt en met welke anchors?

 34. Top! Bedankt voor je uitleg!

 35. Interessant artikel ! Bedankt.

 36. Dank. Ik gebruik Google+ voor likes, deze zorgen uiteindelijk voor geïnteresseerde bezoekers en de kwalitatief goede links komen dan vanzelf. Heb al 121 Google plus likes gekregen binnen 2 dagen. Ik heb de website niet gepromoot maar mee gepraat met anderen over HUN problemen.

 37. op advies van een ‘expert’ ook maar eens op zoek gegaan naar het gevaar van het kopen van links. Dat gaan we dus maar niet doen! Dank voor het artikel!

  1. Links kopen is per definitie niet verkeerd, maar link pakketjes wel. Men vergeet dat linkbuilding een uren proces is. Er dienen manuren gemaakt te worden om de links te vinden en de links te maken.

   Ook al is het maken van deze vorm van links, links met sites die gemaakt zijn om te linken, omstreden, wij ondervinden nog zeer veel succes met deze vorm van linkbuilding. Dit is de goedkoopste vorm.

   Linkbuilding via artikelen en de ware engagement op zoeken kost meer tijd en expertise. Daarom is dit ook duurder. Linkbuilding kost manuren en bijbehorend loon.

 38. @Doetinchems CV bedrijf: Niet alle links die je kunt kopen zijn idd goed. Daar kan je “expert” je ook ook in adviseren. Uiteraard is het beter om een link te verdienen maar dat is niet voor veel bedrijven weggelegd. Zo zal dit ook moeilijk zijn voor een CV bedrijf.

 39. Maar betekent dat dan ook dat als ik hier mijn website post, zoals dit: http://www.shortsightedarchitecture.com, en deze comment wordt geplaatst, dat dat dan helpt bij de ranklijst van google?

  1. Hi Max,

   In theorie heb je nu een link geplaatst, maar deze link heeft minimale waarde. Wanneer je op deze manier aan linkbuilding doet, ga je geheel voorbij aan de geachtengang achter linkbuilding.

   Maak kwalitatief goede links!

   Waarschijnlijk is het doel van linkbuilding voor jouw site dat je beter gevonden wilt worden in Google, dat is het namelijk voor de meeste mensen. Om het maximale uit linkbuilding te halen, dient je website ook optimaal te zijn ingericht.

   Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je links bouwt, je dit doet met relevante pagina’s en niet altijd en alleen op de homepage. Vaak zie je dat een website met een hele hoge pagerank (pr) dit vaak alleen op de homepage heeft en dat de achterliggende pagina’s een relatief lage pr hebben. Linkbuilding doe je dan ook per voorkeur op verschillende pagina’s.

   Kijk je naar onze eigen site http://www.iq-leads.com zal je zien dat we op veel pagina’s een pr 3 hebben, daar waar we eerst een hogere pr op alleen de homepage hadden, hebben we nu een solide basis gebouwd.

   Kijkend naar je eigen site (zonder daar heel diep op in te zijn gegaan) zal Google je site nimmer vinden. Op welke relevante zoekwoorden zou je gevonden willen worden? Google heeft content nodig om te bepalen waar je site overgaat.

   Eerst dien je dus je site goed in te richten om vervolgens middels linkbuilding je site authoriteit te geven. En dan niet alleen met linkbuilding, dat is allang niet meer voldoende. linkbuilding is echter 70% van het algoritme van Google. Al zal dit vermoedelijk zeer snel worden aangepast. Steeds meer zie je dat engagement belangrijker wordt. Linkbuilding en engagement kunnen heel goed samen gaan, mits dit wordt gedaan op de juiste kanalen.

   Quick wins: doe eerst zoekwoorden onderzoek, voeg relevante content op je site toe, maak veel meer gebruik van SEO, koppel eea met Google +.

   En als je bovenstaande wilt overlaten aan specialisten, dan weet je me te vinden.

   1. Hoi Max en Eric, nog even een aanvulling: alle links in comments op Frankwatching (en dat geldt ook vaak op andere blogs), krijgen een No Follow tag mee, waardoor Google ze niet meeneemt. Het werkt dus niet voor je linkbuilding. ^Saskia

 40. Linkbuilding is net zo belangrijk als content schrijven. Wie kan mij goeie SEO Tools adviseren?
  By the way top blog.

 41. Al een aantal jaar lees ik dat startpagina’s geen waarde meer hebben voor linkbuilding en een hgere positie. En nog lukt het me in de meeste gevallen om pagina 1 te bereiken met alleen maar startpagina linkjes. Ik zeg niet dat het ideaal is om alleen maar startpaginalinks te hebben, beste is natuurlijk om een goede mix van allerlei links te hebben. Maar wat ik ermee wil zeggen is dat er op internet veel geschreven staat over wat wel en niet meer werkt. Maar de enige manier om daar echt achter te komen is door zelf veel te testen.

  Niemand weet exact hoe Google werkt, dus niemand kan je ook werkelijk vertellen wat niet meer werkt. En of we alles moeten geloven wat matt cutts zegt blijft ook een grote vraag.

  Mijn advies: Gewoon blijven linkbuilden, maar probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden. Gebruik dus niet steeds dezelfde ankerteksten, dezelfde artikelen of alleen maar follow links. Maar de meeste weten dit uiteraard al.

  Wel linkbuilden blijft sowieso altijd beter dan niet linkbuilden en ondertussen hopen dat mensen jouw website verspreiden over het internet.

 42. Die startpagina achtige links kunnen nog wel werken maar meestal pakt het resultaat negatief uit is onze ervaring. Het meestal ook spam pagina´s zonder toegevoegde waarde. De waarde van die link neemt steeds verder af en de werking is vaak negatief. De echte startpagina.nl site is wel nog waardevol volgens onze testen/resultaten.

 43. LINKBUILDING; de waarheid

  Al geruime tijd wilde ik weer wat informatie toevoegen aan deze levendige blog. Bedankt @Wouter voor de onbewuste trigger.

  Let op dat niet alle blogs, niet al het nieuws over Internet Marketing en dus ook over Linkbuilding direct ook in Nederland van toepassing zijn. Wat in de USA werkt of niet meer werkt is zeker niet 1 op 1 in Nederland van toepassing.

  Het plaatsen van links op de zogenaamde link directories werkt bij ons inderdaad ook nog steeds. Maar, inderdaad een maar! Wanneer nieuwe klanten bij ons helemaal geen links hebben opgebouwd, ( let op de meeste ondernemers houden zich daar niet mee bezig, zij hebben gewoon een website, en veel bureaus houden zich daar niet mee bezig, zij bouwen alleen de site), wanneer deze klanten dus geen links hebben is het hebben van links al dus een hele verbetering. Beter iets dan niets! Wanneer je dan ook nog een website hebt, waarmee je ook nog een niche hebt, dan gaan deze links absoluut werken.

  Maar linkbuilding is meer dan het hebben van een paar links. Er zijn gewoonweg niet voldoende link directories om een zwaar genoeg link profiel op te bouwen. Daarbij is het linkbuilden enkel en alleen via Linkdirectories voor een landelijk orienterende website simpelweg onvoldoende. Er dient veel meer gedaan te worden.

  Wanneer jij jouw concurrentie goed analyseert weet je waar je aan moet werken. Hoe zit het met de zoekwoorden, hoe zit het met linkbuilding, hoe zit het met snelheid, hoeveel doen ze aan Social Media. En zo zijn er nog veel meer zaken.

  Voor linkbuilding maken we graag gebruik van Majestic SEO. We kunnen hiermee zien welke en hoeveel links de concurrent heeft. We kunnen dat voor elke klant en prospect zien. Daarop kunnen we een analyse draaien en de strategie voor die klant bepalen.

  Yoast heeft het ook mooi verwoord (https://yoast.com/link-building-seo-branding/) elke marketeer is dagelijks op zoek om Google te volgen en soms om Google te slim af te zijn. Er komen zeer creatieve manieren voor bij. Sommige ook goed bedoeld, maar door anderen weer te ver doorgevoerd. Gastbloggen, of artikel bloggen, wat een afgeleide daarvan is werkt nog steeds ook hier in Nederland. Het zorgt voor links! Maar je doel moet niet zijn dat je content plaatst enkel en alleen voor het verkrijgen van een link.

  Wanneer je serieuze informatie plaatst, tips geeft, onderzoek toont, zaken plaatst die mensen willen lezen dan willen ze je volgen, dan willen ze met je linken. Dan wordt er over je blog gepraat, er wordt over je geschreven, dat is wat Google wil.

  Eric

 44. Google wil inderdaad het gastbloggen minder belangrijk maken maar ze laten nog niet weten hoe ze dat precies gaan doen. Artikel linkbuilding is inderdaad nog steeds iets wat zeer goed werkt op dit moment. Het zou natuurlijk goed kunnen dat Google dit soort artikelen minder populair gaat maken maar ik ben zeer benieuwd hoe want was het niet juist de lijn van Google om links in content beter te waarderen en bloggers als zeer waardevol te zien. Handmatig kun je natuurlijk nooit alles aanpakken en dan zal het algoritme bloggers minder moeten gaan waarderen dat lijkt mij een vreemde zaak. Het zou goed kunnen dat het iets wordt aangepast maar voorlopig werken tools als http://www.artikellinkbuilding.nl nog zeer goed.

 45. Als eigenaar van een bedrijf en bijbehorende site (zeefdruk in groningen) ben ik ook bezig met content en seo mbt mijn site. Ik scoor goed in google maar ben ook erg actief er mee.
  Pas heb ik een LINKS pagina op de site gezet omdat andere bedrijven links met me willen delen. Google kan natuurlijk nagaan dat dit alleen voor linkbuilding bedoeld is Zou een LINKS pagina dan niet averechts werken, en zou het niet veel beter werken als de links ergens in de tekst staan?
  Daarnaast: werkt het wel als je naar elkaar linkt? Volgens mijn scoor je beter als je niet terug linkt. (dus toch een beetje geld betalen..)
  gr Arjan

 46. Nou je leert meer van de discussies, dan van het artikel zelf erg interessant

 47. @arjan
  Een recipriocal link is een ander word voor een linkruil. Bij een linkruil plaatst een andere website jouw link op zijn website, maar dan wilt hij/zij ook dat jij een link plaatst op jouw website naar zijn website.

  Een linkruil is niet effectief en zal geen waarde toevoegen aan de website. Kies daarom altijd voor een A-B-C linkruil, waarbij jij en de persoon met wie je een link ruilt allebei een one way backlink verkrijgen.

  ————————————————-

  Drie vuistregels waar je vandaag de dag echt aan moet houden als je gaat linkbuilden.

  Kwaliteit van de links: Ga liever voor kwaliteit in plaats voor kwantiteit. Met een paar kwalitatieve links bereik je veel meer dan heel veel links zonder autoriteit.

  Anchortekst variatie: Zorg ervoor dat minimaal 70% van de backlinks bestaat uit de bedrijfsnaam, dit is vandaag de dag echt een must! De andere 30% kan je gebruiken voor andere type anchorteksten, doe dit wel zo natuurlijk mogelijk. Plaats links met de intentie om je Merk op te bouwen en de posities in Google zullen stijgen en voor langere tijd blijven staan.

  Zorg voor een divers linkprofiel: plaats links van verschillende type websites, zodat je zo’n natuurlijk mogelijk linkprofiel hebt. De verschillende types websites zijn in dit document besproken.

  Als je je aan de drie bovenstaande vuistregels houdt, dan zal je website top posities in Google bereiken en behouden voor de lange termijn.

 48. Ik deel de mening van Wouter dat er maar zeer weinig kwalitatief goede startpagina’s zijn. Zelfs aan startpagina.nl twijfel ik wel eens. Zie ook: http://marketingmed.nl/waarde-creatie-met-een-startpagina/ en mijn analyse op http://blognl.zomdir.com/2014/04/stomme-startpaginas.html

 49. Blijft een discussie punt dit.

 50. Je leest de artikel en leert van de analyse van de mensen die hier reageren :)

 51. Het lijkt mij dat je goede content maakt zodat mensen naar je gaan linken en dat je daardoor weer gaat stijgen. Heb ik het fout? Of resulteert dit dus alsnog in linkbuilding, maar dan via content mining?

 52. Ik heb laatst nog een analyse gedaan van mijn collega’s/concurrenten in de hangmat business. Daaruit blijkt dat degene die op nummer 1 staat voor alle backlinks maar 3 verschillende linkteksten gebruikt en allemaal naar de hoofdpagina. Bovendien veel backlinks van directories.

  Volgens alle berichten zou dit door Google afgestraft worden maar volgens mij is wat Google zegt meer het beleid dat ze langzamerhand implementeren. Moet ook wel anders zou het volgens mij een chaos worden.

  Wellicht dat voor heel grote sites c.q. grote wangebruikers wel specifieke acties door Google worden gedaan.

  Ik zou dus niet alle oude technieken zomaar over boord gooien.

  1. Het blijft een lastige materie. Ik ben zelf 3 jaar terug begonnen met een informatieve website over verzekeringen en stond al snel op pagina 1 met een paar back-links. Sinds een half jaar heb ik er een financiële site bij die op pagina 1 staat, op positie 7,8. Toch zie ik dat mijn concurrenten met véél minder back-links hoger staan dan mij. Heeft dit dan toch te maken met de leeftijd en domeinnaam misschien? Leuke discussie overigens.

   1. Hoi John,

    backlinks zijn maar een (belangijk) onderdeel van je positie in Google. Er zijn wel 200 factoren die de positie in meer of mindere mate mee bepalen.

    En je hebt natuurlijke waardevolle en minder waardevolle backlinks. Ik heb een concurrent in Italië (voor mijn Italiaanse site). Die heeft een (1) link van een overheidsorganisatie met PR 7 en heeft daardoor zelf pagerank 6.

    Scoort hiermee hoog in de zoekresultaten natuurlijk maar staat toch niet bovenaan. Dus gewoon gezond verstand doorgaan zou ik zeggen.

 53. Wij zijn druk bezig met linkbuilding. Dit artikel geeft weer een beetje richting. Hartelijk dank!

 54. Heb alles rustig zitten lezen en is interessant, des temeer omdat wij zitten te denken aan of wel linkbuilding, of wel veel content te publiceren, het eerste is misschien makkelijk, maar als je door Google wordt afgeremd misschien niet raadzaam, het tweede is tijdrovend maar ook wel leuk om te doen, alleen het probleem bij veel content schrijven is dat je wel regelmatig en zeer interessante content moet creëren!

  Misschien heeft iemand een tip voor ons? Wij houden ons aanbevolen hiervoor!

 55. Sinds het plaatsen van deze blog op 16 April 2013 zijn er vele comments bij gekomen en heeft de blog en de comments geleid tot een beter inzicht in Linkbuilding.

  In de afgelopen tijd is er qua Linbuilding niet veel veranderd en gelden bovenstaande punten nog steeds. Door de toenemende mate van websites en webshops en hoe Google omgaat met het ranken van sites, blijft Linkbuilding enorm belangrijk.

  Kijken we naar de top 10 rankingsfactoren van Searchmetrics op http://www.searchmetrics.com/knowledge-base/ranking-factors-infographic/ dan zie je dat Social de top beslaat, maar dat er één vreemde eend in de vijver zit en dat zijn je backlinks.

  Of je nu lokaal, regionaal of internationaal actief bent of wilt zijn, linkbuilding hoort bij je werkzaamheden te zitten. Het maximale effect uit linkbuilding behaal je door een goede site en een goede SEO te hebben. Wanneer je site niet goed in elkaar zit (hierarchie, broncode, duplicate content, keywords e.d. ) heeft dat effect op linkbuilding. Je wilt immers niet alleen links bouwen op je homepage.

  Linkbuilding bestaat niet alleen uit het verkrijgen van backlinks, wanneer je het huidige aantal links niet beheert en optimaliseert zal je site nog steeds niet gaan ranken.

  Kijk naar je eigen opbouw. Ik maak graag gebruik van Majestic SEO en van Sreaming Frog. Met de laaste kan ik makkelijk gebroken links op mijn site opsporen. Correct dit zijn internal links en of uitgaande links, maar behoren mijn inziens ook bij linkbuilding.

  Verder zijn het aantal backlinks belangrijk, maar de verhouding tussen de backlinks en de unieke IP adressen evenzo belangrijk. Vaak genoeg zie ik dat een klant 1000-en links heeft, van maar een tiental andere sites. Vaak zijn die andere sites ook nog van hemzelf of van een club die ze sponsoren.

  Een ander probleem dat ik zie dat men spammy links heeft of links met de zgn Adult content. Kan zijn dat een concurrent je zit te sarren door middel van negatieve SEO. Voor jou de zaak om je linkprofiel continu te monitoren. Links die je niet wil hebben, ontdoe je met de Disavow tool van Google.

  Al met al is Linkbuilding niet iets voor een éénmalige actie, ook niet voor de leek. Linkbuilding vergt tijd en daardoor geld.

 56. Bedankt voor de tips!

 57. Dankje voor je toevoeging Eric, het is belangrijk dat je goede links vergaard. Conversie is daarna natuurlijk net zo belangrijk, want veel links, hoge positie in Google en veel bezoekers naar je website geeft nog verkoop.

  Zorg er dus voor dat je Content niet alleen goed is, maar ook goed is voor je verkoop. Uiteindelijk heeft iedereen een doel! Denk aan je doelen (verkoop/informeren) en de doelen van de bezoekers (kopen/geïnformeerd worden/vergelijken?). Combineer dat met de verkoopfunnel en je komt een heel eind.

 58. Lars Vermoolen |

  Beste Eric,

  Ik heb een vraag over cross promotion, in jouw blog heb je het over dat het uitwisselen van links geen zin heeft. Maar cross promotion is toch ook een vorm van het uitwisselen van links, waarom werkt het dan wel op die manier. Hoe weet Google dat die samenwerking echt is en relevant is.

  1. Uw reactie lijkt erg op forum spam.

  2. Hartelijk bedankt allemaal voor alle info! Veel gelezen over linkbuilding. Dit artikel is verreweg de beste. Komt vast en zeker ook doordat het bijna bovenaan in google staat. Goede tips en heel informatief. Ga er direct mee aan de slag.

 59. De een zegt zus de ander zo.Wie moet je nu geloven?

 60. Hoi M de Jager,

  Eerlijk? Behalve Google zelf, weet niemand echt wat slecht is voor je website. Natuurlijk zijn er indicaties en de lijn tussen zwart en wit is veelal duidelijk.

  Geen Link spamming op forums, websites en directories (startpagina’s in het Nederlands). Geen text-cloaking (wit op wit), geen keyword stuffing (meer dan 5% van de woorden zijn ‘linkbuilding’), Geen domeinnamen met één pagina met alleen maar links naar één website (moneysite) en Geen duplicaat content (copy-copy).

  Wat dan wel?
  Unieke teksten over een onderwerp op je website, altijd goed. Goede links binnen je eigen website, altijd goed. Leuk video’s (uniek), altijd goed. Leuk verzameling van afbeeldingen en daar een leuk verhaaltje bij, altijd goed. Links van bedrijven/leveranciers die hetzelfde doen (zonder te ruilen) is ook nog altijd goed.

  Grijsgebied?
  Dit is het moeilijke gebied. Google verandert elke ‘dag’ en heeft dus invloed. Sommige websites staan gisteren nog op 1 en nu op 99 en over een maand of 6 (zonder wijziging) weer op 1.
  De linkpagina Startpagina-nl en haar dochters als bedrijven., aanbieding. en rhenen.startpagina-nl hebben zeker nog wel waarde. We weten gewoon niet hoelang dit nog duurt. Of Google deze pagina’s gaat degraderen! Startpagina-nl is ondertussen een enorm bedrijf geworden en doet er ook veel aan om haar pagina’s kwalitatief te houden. Andere link pagina’s zoals expertpagina of frisbegin hebben mogelijk een heel andere waarde voor Google en hebben daarom ook sneller de SPAMscore te pakken.

  Partner pagina’s op de website van een bedrijf (waar alleen (ruil) links op staan) zullen naar verwachting anders geïndexeerd gaan worden door Google. Google kan in mijn ogen redelijk makkelijk linkspamming ontdekken, doordat er geen ondersteunende inhoud is en alleen maar links naar buiten.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Denk bij alles wat je doet of het de bezoeker van de website tegemoet komt. :)

 61. Inmiddels veel gelezen over link building. Deze vind ik echter de meeste realistische versie. De lezer dus niet op het verkeerde been zetten en dat is klantvriendelijk!

 62. Prachtig allemaal. Ik heb zelf een aantal boeken gelezen over html en heb mijn eigen taxi website gebouwd. Vervolgens heb ik veel artikelen gelezen over seo. Resultaat is dat ik nu op positie 4 in de zoekresultaten sta. Maar hij wil maar niet stijgen naar de top 3. Ik probeer ook meer aandacht te geven aan content. Zo plaats ik blogs en ander informatieve teksten op mijn website. Het is alleen zo lastig om de bezoekers een artikel te laten lezen. Want de zoekers zoeken gewoon “taxi Arnhem ” zijn dus totaal niet geïnteresseerd in het lezen van teksten. Ik vraag me dan ook echt af hoe ik mijn concurrent kan verslaan. Volgens mij is content niet zo belangrijk voor de taxibranche, of vergis ik me?

  1. Beste Johan,

   Klopt wanneer je een taxi nodig hebt zul je in eerste instantie direct bellen maar je moet wel gevonden worden anders zullen ze je nooit vinden. Ik zie dat je ook Adwords hebt ingezet en duidelijk in de header van je site je nummer hebt staan dus dit is prima. Wat ik niet kan zien is of je via google mijnbedrijf je organisatie hebt aangemeld voor lokale vindbaarheid. Maar om terug te komen om voor Google als Autoriteit te worden gezien voor een taxi bedrijf in Arnhem zul je dus wel moeten blijven werken aan je content. Dus “keep on” ziet er goed uit.
   Groet,
   Robert-Jan

   1. Vindbaarheid en Conversie. Twee verschillende dingen en specialiteiten. Bezoekers vinden je website, daarna moeten ze conversie (omzet) opleveren). Voor een taxi bedrijf is inderdaad telefoon nummer (ook direct op de mobiel aanklikbaar) of een boekingsknop handig. Zet deze dingen boven de browser “fold” (bovenkant en zichtbare deel van je website, voordat je moet scrollen). Succes uit Veenendaal. 😉

 63. De concurrentie wordt steeds hoger en linkbuilding is niet meer zo eenvoudig als vroeger. Ik heb nu voor 2 sites 8-10 maanden nodig gehad om op pagina 1 te komen en moet regelmatig echt links en artikelen plaatsen om op pagina 1 te blijven staan. Directory’s plaats ik bijna geen links meer, startpagina’s zijn volgens mij ook linke soep, ze hebben een heel erg grote spamfactor, dus denk ik kun je beter in je niche zoeken en gastblogs schrijven. Natuurlijk is en blijft content king.

  1. Zou je me daarover meer tips kunnen geven? Ik wil mijn website ook hoger laten ranken maar zie door alle bomen het bos niet meer! Aangezien het jou gelukt is om de top positie te halen (en te blijven) zou het voor mij heel waardevol zijn om even met je te spreken mocht je dit willen :).

 64. @Eric, bedankt voor het delen van dit artikel! Leuk en informatief stuk over linkbuilding. Mede door dit artikel en de comments ben ik tot nieuwe inzichten gekomen. Bedankt voor de tips!

 65. Bedankt voor deze informatieve Blog en vooral de zeer leerzame comments!

  Ik ben nieuw in online marketing en deze blog en met name de comments hebben mij een goed goed beeld gegeven over wat linkbuilding nou precies inhoudt. Als ik het goed heb begrepen (correct me if I’m wrong):

  – Kwaliteit boven kwantiteit. Probeer backlinks te krijgen van websites die gerelateerd zijn aan het onderwerp van jouw website en die een hoge autoriteit hebben.

  -Backlinks krijgen vanuit linkpagina’s als startpagina is wellicht nog bruikbaar voor nieuwe websites. Backlinks genereren op deze manier werkt nu misschien nog wel maar is geen garantie voor de toekomst aangezien Google probeert spam-link-websites te detecteren en negatief te waarderen.

  -Content is king! De ware en mooiste (ook moeilijkste) manier om backlinks te genereren is awesome content creëren die mensen oprecht graag delen en daarom naar jouw website zullen linken.

  -Cross promotion. Een goede manier om content te maken die direct een backlink genereert is het vinden van een partner die baat heeft bij het delen van jouw content en het promoten van jouw bedrijf. Een win-win situatie want jullie worden er beide beter van. Let op: heen-en-weer linken heeft geen effect op je ranking.

  -Niemand weet exact hoe Google werkt, het is dus lastig om achter de “echte” waarheid te komen. Dit verklaart de verhitte maar leuke discussies over dit onderwerp.

 66. Je bent nieuw op dit gebied dat internet marketing heet? Waarom post je deze content dan? Of is dit duplicate content. 😛 Zoals je dan zult weten dat Google kopiëren niet echt waardeert.

 67. Zojuist dit topic gelezen en wat research gedaan op het web mbt linkbuilding, maar er worden veel tegenstrijdige meningen gepubliceerd. Allereerst zou ik denken dat fora en social kanalen zoals LinkedIn (relevante groups) een goed middel zullen zijn voor backlinks, maar zoals ik het begrijp moet je er annu 2016 voor zorgen dat de content op jou eigen website zo goed is dat er ‘vanzelf’ gelinkt wordt naar jou website door andere spelers?

 68. In de praktijk is het voor een kleine onderneming bijna niet mogelijk om zomaar backlinks te krijgen van andere websites. Wel is goede content heel belangrijk voor goede ranking binnen je vakgebied.

  Handig kan zijn om backlinks te vragen bij vakgenoten of startpagina’s. Als je bijvoorbeeld bureaustoelen of kantoormeubelen verkoopt dan kun zoek je startpagina’s zoals http://bureaustoelen.startpagina.nl, voor een schoonmaakbedrijf zou zeep.startpagina.nl zelfs nog kunnen. Gewoon vragen aan de beheerder (onderaan de pagina staat hiervoor een knop). Overigens vragen zij wel vaak ook een backlink terug.

  Pas op met zomaar je url op een blog zetten, vaak worden deze gezien als spam.

  Helpt dit een beetje?

 69. Inmiddels is er bijna niet meer gecomment op dit artikel, maar toch wil ik graag nog een vraag stellen. Na het lezen van de comment van Johan die zijn eigen website voor zijn taxibedrijf had gebouwd vroeg hij zich af of het schrijven van content op zijn site wel zin heeft. Ik herken mezelf daar heel erg in.

  Ik ben zelf eigenaar van een vertaalbureau en weet dat het belangrijk is om content te creëren om de interesse van Google te houden. Net als bij Johan zullen mijn (potentiële klanten) het over het algemeen echt niet interessant vinden waar ik over zou kunnen schrijven ( aan de website gerelateerde content ). Prima, dan lezen ze het niet, maar gemaakte content zou ook moeten zorgen voor backlinks. Maar wie gaat dat delen dan? Er zijn immers maar weinig mensen die het interessant vinden. Laat ik het zo zeggen; met een nieuwe iPhone heb je de interesse van meer mensen te pakken.

  Natuurlijk zijn er dan pagina’s als taalvoutjes. Had ik natuurlijk moeten bedenken, maar heb ik niet gedaan 😉 Op zo’n manier kan je aandacht krijgen voor je site en op die manier ook links. Maar ja…om nou ideeën te gaan kopiëren… niet mijn stijl.

  Wellicht dat iemand hier nog een leuke manier kan bedenken om voor een wat “saaier” onderwerp ook te kunnen linkbuilden?

 70. Goed artikel, ga ik zeker gebruiken voor mijn website.

 71. Krijgen vaak vragen om te gaan linken naar elkaars website, Google geeft m.i. wel degelijk waarde aan de weder link, echter de link van een Voegers bedrijf naar een Mode gerelateerd bedrijf heeft geen effect.
  Ook wordt de waarde op SEO gebied sterk verminderd als de link via een externe link pagina gaat, veelal zijn dit verzamel sites waar niet eens een koppeling bestaat.

  1. Beste Hans,

   Je hebt gelijk.Een link van een website waarvan het onderwerp gerelateerd is, is beter dan een link van een website met een compleet ander onderwerp. Of het helemaal geen effect heeft ben ik niet met je eens… het zal misschien een negatief effect hebben!

 72. Wat is jullie ervaring, mening over de link sites waar sommigen zich van bedienen, is er ergens iets van bekend hoe Google hierover denkt? Zelf hebben wij een interne linkpagina, veel anderen geven een wederi link vanuit een verzamel pagina?

 73. Hangt helemaal af van de inhoud/hoeveelheid links (naar binnen en naar buiten), pagina kwaliteit en domein kwaliteit.

  Ik neem aan dat link sites, zoiets als een startpagina is? En dat jullie interne pagina meer een losse pagina op jullie eigen site is die links van externe een plek geeft.

  De gedachten hierover.. Google heeft al aangekondigd dat startpaginaachtige websites sneller als spam gezien gaan worden. Je kunt je voorstellen dat Google slim genoeg is om link pagina’s op je eigen website ook als spam of niet waardevol te zien.

  Links zijn waardevol, maar niet op zichzelf staand.

  Links kopen hebben we wel gedaan, maar we hebben nog niet genoeg info om te zeggen of dit werkt, positief of negatief.

  Wel zijn er websites die links aanbieden, maar niet altijd even slim met de techniek omgaan, lees Google heeft ze snel door.

  Als je WordPress website hebt zou je je hier kunnen aanmelden, om geselecteerd te worden voor een privé netwerk van ook echte Google vriendelijke Links ook vanuit Nederland. http://www.wordpressseotool.com

 74. Zoals aangegeven werken wij met een interne link pagina. Heb het artikel even nagekeken, maar vindt het geheel te ondoorzichtig.
  Gr Hans

 75. Je leest bijna overal dat het belangrijk is dat je linkjes krijgt van relevante websites, maar hoe bepaald Google of websites relevant zijn aan elkaar?

  “Ze kijken of bepaalde onderwerpen gerelateerd zijn aan elkaar”… Heel leuk allemaal, maar waarom scoren bijvoorbeeld webdesignbureaus dan zo goed door in de footer van ieder door hun gemaakte website, een linkje naar hun eigen website te plaatsen? Hier is geen enkele website relevant aan die van hunzelf.

  Het is natuurlijk makkelijk te bepalen als de onderwerpen precies overeenkomen, maar hoe doen ze dat bij websites die in eerste instantie niks met elkaar te maken hebben, maar eigenlijk toch ook weer wel?

  Stel je hebt een website over iphones, dan zou een linkje naar bijvoorbeeld een internetbedrijf dus niet relevant zijn? Maar met een iphone kun je wel internetten, dus eigenlijk is het wel weer relevant aan elkaar. Misschien niet het beste voorbeeld, maar je snapt vast wat ik bedoel.

  Of de relevantie dus echt zo belangrijk is, ik betwijfel het! En wat kan dan wel door de beugel en wat niet? 30% Relevant en 70% niet relevant is nog toegestaan?

 76. Webdesign bureau’s hebben die website gemaakt, dus in dat opzicht is het misschien relevant te noemen.

  Linkbuilding gaat over natuurlijke (of menselijke) groei en logica. Het is logisch voor een hovenier om naar een buitenkachelspecialist te linken en andersom. Maar een link van een bakker naar een hovenier is minder logisch, terwijl het nog altijd natuurlijk gegroeid kan zijn, doordat de bakker zijn tuin door deze hovenier laat doen en hem daarvoor online bedankt.

  Relevantie is dus soms heel lastig te achterhalen, ook voor Google. Google ziet natuurlijk meer dan wij, en houdt daar rekening mee. Denk daarbij aan regio/land/link patroon/leeftijd van de website etc.

  We weten in ieder geval dat inhoud van de pagina en de website daar omheen veel invloed heeft, op het zoekwoord waarop je gevonden gaat worden door de specifieke link vanaf die website. De hovenier uit het voorbeeld zal nooit op brood gevonden worden, maar mogelijk wel op bedrijfstuin, tuinonderhoud of …

  Helpt dit een beetje?

  30% Relevante links? Probeer eerder 70% relevant te krijgen… Het gaat niet altijd om hoeveelheden namelijk.

  Bekende TIP: Hoe hoger de kwaliteit van de links (met relevantie) hoe beter je het zal doen op het zoekwoord(en).

 77. Heb hier erg veel aan gehad, wat @userflow al zegt.. het percentage van het aantal relevante links moet je echt wel tegen de 70% willen krijgen. Ook in deze geldt, kwaliteit boven kwantiteit (denk hierbij aan PR en relevantie),

  1. Hoi Osama,

   PR, ofwel pagerank, is iets waar Google niet zo zeer meer rekening mee houdt. Al blijft het een redelijk goede indicatie of een backlink waarde zal hebben.
   Beter is te kijken naar DA, domein autoriteit, en PA, pagina autoriteit, van de website en pagina.

   Tip: Download de Moz Bar voor in je browser om deze te kunnen zien. Er zijn ook andere SEO tools.

 78. Als aanvulling op de strategie voor backlinks is het natuurlijk belangrijk dat je goede content plaatst die dan vanzelf gedeeld zou kunnen worden. Maar dit is m.i. niet een vanzelfsprekendheid en dus is een “natuurlijke” backlinkstrategie nog steeds erg belangrijk. 70% relevant is dit echt natuurlijk? Ik denk dat een zo breed mogelijk linkprofiel met follow nofollow relevant en niet relevant icm diversiteit in anchor teksten nog steeds het beste werkt. Ook een combinatie van startpagina’s, bedrijfspagina’s, aetikel/blog sites, persberichten en social bookmark sites is belangrijk. Een natuurlijk backlink profiel is nooit over geoptimaliseerd probeer hier rekening mee te houden en KOOP NOOIT backlinks want dit zijn vaak na verloop van tijd tikkende tijdbommen voor je site.
  Groet,
  Robert-Jan

  1. Hoi Robert-Jan,

   Goede toevoeging, bedankt. Ik wilde even ingaan op de opmerking “KOOP NOOIT backlinks”.

   Helemaal juist, niet kopen in massa. Deze backlinks zullen veelal op langere termijn (>3 maanden) negatieve effecten geven. De reden van deze negatieve effecten is dat je links op websites geplaatst worden die geen echte eigenaar hebben en dus door Google als Spam gezien gaan worden. Nu en anders later!
   Kopen bij een Internet Marketing Specialist die transparant handelt en dus goede links voor je regelt is wel een goed idee. (Dat is ook een vorm van kopen namelijk) :)

 79. Hoi @userflow,

  Klopt veel bedrijven hebben onvoldoende kennis van linkbuilding en het inhuren als een dienst is natuurlijk verstandig. Maar alleen het kopen van links die of geautomatiseerd of via een PBN netwerk worden aangeboden wordt uiteindelijk gewoon afgestraft.

  Groet,
  Robert-Jan

  1. Linkbuilding via PBN netwerk (= Private Blog Network) is niet echt slim nee. Kwaliteit van dit soort websites is veelal laag, door slechte kwaliteit blogs/teksten die hierop gepost worden. Google houdt hier niet van!

 80. Kreeg afgelopen week een aanvraag voor link ruilen.
  Desbetreffende webmaster gaf me de volgende waardevolle informatie, welke ik met jullie wil delen.
  Iedereen die zich ook maar een beetje bezighoudt met zoekmachine optimalisatie weet, dat van alle onderdelen binnen SEO, linkbuilding het meeste effect heeft op de rankings van je website in de zoekresultaten van Google. Niets is belangrijker dan linkbuilding en je moet er dan ook heel veel aandacht aan besteden. De gemiddelde webmaster kijkt niet verder dan zijn of haar neus lang is en denkt dat je niet meer kunt of hoeft te doen dan een enkele aanmelding bij bijvoorbeeld een startpagina. De wat meer ervaren webmaster verbreedt de visie en zoekt naar linkruilen met andere websites. Daarnaast probeert de webmaster een artikel geplaatst te krijgen op een relevante site of een vermelding op een bekende nieuwssite. Niets mis mee, dat gaat al de goede kant op. Het zijn echter louter de SEO-experts die de meest effectieve linkbuildingtactiek toepassen die er is: de ABC-linkruil.

  ABC-linkruil
  Wat is een ABC-linkruil? Bij een ABC-linkruil gaat het er vooral om dat twee websites niet naar elkaar linken. De ene partij heeft één website en de andere partij heeft er twee. Alle drie de sites gaan over hetzelfde onderwerp en zijn daarom relevant voor elkaar. Site A linkt naar site B, site B linkt naar site C en site C linkt weer naar site A. Het grote voordeel van deze vorm van linkruilen, is dat Google niet doorheeft dat het om een afgesproken uitwisseling gaat. Wanneer Google opmerkt dat het een georganiseerde ruil is, zoals bij een AB-linkruil het geval is, hecht Google direct minder waarde aan de backlink voor beide sites. Bij een ABC-linkruil denkt Google dat de link er volledig op initiatief van de webmaster staat en dat is een ontzettend waardevolle backlink.

  IP-adres
  De tactiek werkt het allerbest wanneer de drie sites van drie verschillende IP-adressen komen. Het kan namelijk gebeuren dat Google erachter komt dat twee van de drie sites van hetzelfde IP-adres komen. Als de zoekmachine dan de puzzelstukjes in elkaar legt hecht het even veel waarde aan de ruil als het zou doen bij een ABC-linkruil. Een ABC-linkruil is sowieso beter dan een AB-linkruil, maar bij verschillende IP-adressen is dat verschil een heel stuk groter.

  Eenzijdige backlink
  Denk alsjeblieft niet dat dit een volledige vervanging kan zijn voor de eenzijdige backlink. Een link die uit het niets wordt geplaatst, zonder dat jij daar ook maar iets voor hoeft te doen, is nog altijd de mooiste link die je je maar kunt voorstellen.

  1. De webmaster heeft een mooi stukje info aan je gegeven. Alleen of dit haalbaar is voor de gemiddelde persoon is de vraag.

   Je moet namelijk genoeg andere websites beheren om deze ABC ruil te kunnen doen. Daarom geeft hij ook aan dat een SEO expert dit het beste kan doen.

   Gewoon links ruilen -in jouw geval- met sites over gala’s en kleding zou dan je focus moeten zijn. Let wel dat er veel slechte websites tussen zitten die jouw website kunnen beschadigen. Het resultaat is dan niet Hoger in Google maar Lager in Google. :(

 81. Beste Hans,

  Geen ABC linkruil uitvoeren hoor google ziet dit zeker en straft het ook af. Hier vindt je meer info: http://www.frankwatching.com/archive/2012/02/10/top-5-seo-missers-dit-moet-je-vooral-niet-doen/

  Groet,
  Robert-Jan

  1. Robert Jan heeft een punt. Ik was iets te snel met mijn antwoord. Meestal gaat het om een AB link en een CD link. Dit betekend dat je een link maakt van Site A naar Site B, waarna je van Site C een link plaatst naar Site D. Dan heb je twee links bijna tot geen relatie met elkaar hebben en dus ook niet gestraft kunnen worden.

   Succes

   1. Vond het al een vreemd verhaal, waarbij mijn vraag aan deze webmaster was, waarom hij mij een link retour wilde doen van een soort startpagina. Met daarbij een lage PR.
    Zoek daarbij bewust naar sites met relevante informatie, welk matchen met elkaar..

 82. Allen,

  Allereerst hebben we het over een blog van inmiddels drie jaar oud, die nu nog steeds op de 4e/5e positie in Google staat en dat is best imposant. De blog voegt echt waarde toe, gezien alle reacties en daar is het allemaal om te doen.

  Ik wil graag als auteur nog wat toevoegen. We hebben te maken met ervaren en onervaren linkbuilders. We hebben te maken (nog steeds) met mensen die niet weten wat linkbuilding precies is.

  Steeds meer webeigenaren gaan zich inmiddels wel realiseren dat linkbuilding belangrijk is en die zie je ook in deze blog terugkomen. Er worden verschillende zaken onderuit gehaald qua technieken en daar wil ik graag nog wat aan toevoegen.

  Nog steeds en dit is voor nu enkel van toepassing in Nederland. Ik bemiddel veel klanten in het buitenland en per land is het verschillend, in Nederland zijn nog een heleboel technieken prima in zetbaar. Ok, het kan van korte duur zijn en je moet wel degelijk je aandacht er op ouden. Maar voor diegene die er op zitten zijn er nog steeds korte termijn successen te behalen.

  Ik maak veel gebruik van de softeware tool Majestic SEO. Mijn James Bond tool. Met die tool kan ik de linkbuilding waarde vergelijken van sites. Zo kan ik die van mijn klant vergelijken met die van een concurrent. Daaruit merk ik op dat het voor heel veel klanten nog prima mogelijk is om via startpagina’s voordeel te behalen, simpelweg omdat de concurrent dit niet heeft gedaan.

  UIteindelijk moet jouw linkbuilding profiel wel een gezonde mix hebben. Enerzijds in websites met een hoge authority waarde. Immers PR wordt niet meer geupdate. Anderzijds dient de verhouding van links en IP adressen wel in de juiste verhouding te zijn.

  Ook eerder is benoemd dat backlinks van verschillende IP adressen cruciaal is. Daar waar we tegenwoordig vaak in de Cloud zitten, zitten we vaak met een groep op één IP adres. Kijk maar eens met Reversed IP look up, wie er allemaal op jouw IP zit.

  Recent heb ik voor een klant in een niche met een paar backlinks grote sprongen gemaakt door gebruik te maken van start pagina’s.

  Ik heb eerder ook al gemeld dat links kopen alla 100 links voor 10 euro, dat dat echt zonde van je geld is. Linkruil is een optie, mits goed uitgevoerd en ja ook ik/wij krijgen genoeg van die pannekoeken met linkruil suggesties, die het proces niet snappen en denken dat ruilen per defintie het doel is.

  En om af te sluiten: Schrijf goede content en zorg daarmee voor goede linkbuilding. Een perfect voorbeeld hiervan is deze blog. Deze blog is al zoveel gedeeld, naar verwezen, gequote (en ik kan dat zien vanuit Majestic SEO, dat voegt echt waarde toe.

  1. Leuk dat je ook weer eens reageert. :)

 83. Heeft een van jullie een goed voorbeeld van Cross promotion zodat ik een goede indruk kan krijgen over wat het precies inhoudt?

  Als je het idee dat je website geregistreerd staat bij een slechte directory, is het handig om een keer je website door te lichten en je daar af te laten melden.
  een soort van een “apk” voor je website.

 84. Beste Hans,

  Natuurlijk heb je hier verschillende tools voor maar persoonlijk vindt ik voor de kwaliteit van je backlinks goed te beoordelen cognitiveseo.com een goede. Probeer het gewoon met de demo versie en analyseer van je website je “unatural links”. Een must have voor elke SEO specialist hoor naast MOZ of Ahrefs, Mejestic etc. :)

  Groet,
  Robert-Jan

 85. Bij Moz heb je bijvoorbeeld de “spam score” per website/link. Dit kan een indicatie zijn van een slechte website om een backlink van te ontvangen.

  ps. @Frankwatching Beheer, goed opgemerkt dat de vorige (nu verwijderde) post een backlink spammer was.

 86. Robert-Jan Thx voor de info, Deze jongens nemen wel behoorlijke prijzen. Ga er induiken, en op tijd weer afmelden. Gebruik Lipperhey al een aantal jaren, ook deze zijn qua prijs aardig gestegen, echter eenmaal betaald blijft de site wel staan,alsook dat hun gratis versie al behoorlijk uitgebreid is.Meen zelfs ergens gelezen te hebben dat ze nauw samenwerken met Google??

  1. Er zijn veel bedrijven die zeggen dat ze “samenwerken” met Google. Dtg zegt dit bijvoorbeeld ook, wat volgens mij gewoon een marketing verhaal is voor Google Partner wat heel wat bedrijven zijn. Het bedrijf waar ik voor wel is dat ook. Dinsdag moeten bij Google zelf komen praten hierover. Is dat interessant om te melden, ja, voor marketing doeleinden wel, maar voor jouw als potentiele klant is het geen bewijs voor sneller of beter hoger in Google te komen.

   Wel hebben Google partners kennis van Google Adwords bijvoorbeeld. Dit kan een teken zijn van goed beheer, genoeg klanten (lees: genoeg omzet voor Google door deze partner) en mogelijk ook de kennis van SEO en Linkbuilding. Maar dat bewijst het niet zo zeer. Twee aparte vakgebieden.

   Succes met de afwegingen.

 87. Je hebt gelijk wat betreft de “samenwerking” welk sommige bedrijven aangeven.
  Heb zelf een groot gedeelte van mijn leven destijds voor de Gouden Gids gewerkt. Op SEO gebied aardig wat opgestoken. De verschillende progjes welke je aangeeft zijn voor specialisten, ben zelf een 1 Pitter, daarbij beweeg ik me met mijn bedrijfje in een niche markt, verhuur Galakleding. De nieuwe site gaat volgende week on air.
  De door je aangegeven progjes zijn uiteraard geweldig goede tools, Voor mijzelf gaat mijn voorkeur naar Lipperhey, duidelijke handleidingen wat betreft de benodigde aanpassingen.
  En men neemt ook de analyse wat betreft de linking mee.
  Thx voor je reply. Gr Hans.

  1. Hoi Hans, duidelijk. Moz en andere grotere partijen zijn inderdaad voor bureau’s interessant. Als Lipperhey het voor jou doet dan heb ik daar weinig op aan te merken.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!