Hoe hoort het op social media? Volgen, contacten & ontvrienden

twittervervuiling

In verwarring zijn we. Als iemand je op Twitter volgt, behoor je dan terug te volgen? Kun je een LinkedIn-verzoek met goed fatsoen negeren? Hoe bont moet iemand het op Facebook maken, wil je hem met onbezwaard hart ontvrienden? Laten we het hebben over normen, online.

‘I’d like to add you to my professional network on LinkedIn’

Iemand nog nooit ontmoet hebben en via LinkedIn met de standaardmail contacten is raar. Geloof me, als beslisser in IT en blonde vrouw weet ik waar ik het over heb. Ontvangers doen er goed aan dergelijke vezoeken te negeren of ze zonder pardon aan te geven als spam. Een onbekende benaderen via LinkedIn doe je alleen als je daar verdomd goede redenen voor hebt en hier ook iets over kunt zeggen.

Na een ontmoeting kun je iemand een contactverzoek doen. Dat is wél normaal. Ontvangers zitten echter regelmatig in hun maag met zo’n verzoek. Je kent het wel: ‘Die vage dude van de borrel van gister wil ineens linken.’ Ik accepteer heel beleefd (en lafhartig) al zulke verzoeken. Echter, ééns in de zoveel tijd gooi ik de C-categorie uit mijn netwerk. Hoofden die me niks meer zeggen of waar ik onwel van word, mik ik er uit. Houdt het overzichtelijk en onder het mom van efficiënt zakendoen is het zeer geoorloofd. LinkedIn is gelukkig zo beschaafd dat het bij die actie geen berichten uitstuurt: “Mevrouw Battjes heeft u verwijderd uit haar zakelijk netwerk.”

ontvrienden

Twitter is vogelvrij

Op Twitter zijn er eigenlijk geen regels. Of het moet zijn ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. Het staat je vrij om wie dan ook te volgen. Of je zakelijk iets verwacht, gezellig wil kwetteren of iemand gewoon lekker vindt: maakt niet uit. Van minister-president tot de buurvrouw aan de overkant: ga je gang.

Op geen enkele manier ben je verplicht tot terugvolgen als iemand achter jou aan zit. Je bekijkt minzaam ava en bio en besluit of je er iets van te verwachten hebt. Als je er iets aan hebt, volg je terug en anders laat je het er lekker bij zitten. Ontvolgen van Twittervrienden die je zat bent, is geen enkel punt. Die hatseflats je uit je timeline. Wie protesteert, blaf je gewoon af. Keihard dat Twitter. That’s the game.

Grijs gebied op Facebook

Facebook is een heel ander verhaal. Dunne lijntjes, delicaat sociaal gebeuren. Bedenk goed wie je toelaat in je vriendenclub. Mag zo’n potentiële vriend jou zien als je bier drinkt in je bikini, bij de après ski te Val Thorens of terwijl je borstvoeding geeft? Van zakelijke contacten die willen vrienden op Facebook weet je meteen dat ze weinig van online mores begrijpen. Die negeer je gewoon, die wil je niet eens als klant of baas.

Er blijft echter op Facebook een stekelig grijs gebied over. Kun je het maken om je buurman die alleen maar hardloopresultaten facebookt te ontvrienden? Hoeveel geduld moet je hebben met domme seksgrapjes? Kun je oud-klasgenoten die je voor de derde keer uitnodigen voor Candy Crush uit je timeline gooien? Van die dingen word ik zenuwachtig. Soms hoop ik op heldere regelgeving. Het liefst vanuit Facebook zelf, die je aan moet klikken, zoals de algemene voorwaarden. Met harde – publiekelijke – sancties bij overtredingen.

Zo, dit vind ik ervan. Herkenbaar? Hoe doe jij het met verzoeken, volgers en ontvolgers? Suggesties, vooral voor het grijze Facebookgebied, zijn hieronder van harte welkom.

Foto intro met dank aan Fotolia.

Désirée Battjes blogt vanaf deze week op Frankwatching.com over online etiquette anno 2014. Want Facebook mag dit jaar dan tien jaar bestaan, weten wij allemaal inmiddels hoe het hoort op social media? Désirée’s columns zijn een aanzet voor discussie over een nieuwe online etiquette.

Uitgelicht: Leer in 1 uur de belangrijkste aspecten van Instagram marketing

Instagram-voor-bedrijven-640x465

Ken jij alle mogelijkheden van Instagram al? Dé Nederlandse Instagram-expert Kirsten Jassies praat je in 1 uur bij over de zakelijke kansen van Instagram. Doe je meteen inspiratie op voor je eigen account!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. hmm .. wat betreft facebook : ooit gestart voor werkdoeleinden, intss verwaterd tot huis tuin en keuken gossip en dus .. ben ik in het kiezen van vrienden al iets kieskeuriger dan in 2007. Sommige “grijze mensen” genre ‘die ontvriend ik maar beter niet’ heb ik gewoon uit m’n timeline geweerd en op niveau van game zever blokkeer ik de meeste toepassingen (dan kunnen ze mij niet eens lastigvallen met uitnodigingen 😉

 2. Op Facebook hanteer ik dat ik onbekenden niet accepteer en alle anderen rubriceer naar verschillende categorieën. Ik gebruik uiteraard de standaard categorieën ‘goede vrienden’, ‘vrienden’, ‘kennissen’. Maar daarnaast maak ik ook zelf categorieën aan zoals ‘zakelijk’, ‘netwerk’, etc.

  Zo kan ik bij het posten van een foto in de kroeg of van een interessant artikel eenvoudig aangeven welke categorieën het mogen lezen.

  Zo kun je op Facebook toch de verzoeken accepteren. Op onbekenden na dan, want voor je het weet krijg je dan een huwelijksaanzoek uit ‘Verweggistan’

  1. Precies zo doe ik het ook: apps blokkeren zodat die je geen verzoeken meer sturen en mensen ieder in hun eigen categorie. Het blijft even opletten wat je met wie deelt (iedereen, behalve pietje, vrienden, zonder kennissen etc), maar dat went.

  2. Precies! Zo doe ik het ook. Spelletjesverzoeken gelijk per game blokkeren. En categoriën aanmaken. Heel handig! Zo heb ik o.a. een ‘paardenadviesraad’ (zelf samengestelde lijst van vrienden) gevraagd voor mijn hulp- en discussiepunten over paarden waar de rest niets aan heeft en niet op zit te wachten. Maar ik voeg alleen mensen toe die ik ken.

 3. Als je op FB iemand ‘ontvriend’ wordt daar geen bericht gestuurd. Dat helpt, nietwaar.
  Bovendien kan je ook aangeven of je wel of niet berichten van die ander wilt ontvangen. Dat voorkomt dat he gek wordt van de leuk bedoelde, maar inmiddels flauwe, moppen.

 4. Grootheidswaanzin. Wat doen mensen hier toch moeilijk over. Ik gooi de hele tijd mensen van LinkedIn en Facebook. Het is waarschijnlijk vaak een wederzijdse actie en de ander mist mij volgens mij niet eens.

  Ik ben er ook wel eens uitgeknikkerd, maar daar heb ik nou nog geen moment wakker van gelegen. Behalve misschien als het een vaag iemand is waar ik stiekem in het leven meegluurde terwijl ik wist dat het me geen bal aanging. Daarnaast trek ik niet zo’n scherpe lijn tussen wie mij wel en niet in bikini mag zien. Ook als ik in mantelpak aan mijn bureau zit weet iedereen toch wel dat ik in mijn vrije tijd ook wel eens dronken ben. Who cares. Get a life.

 5. Leuke blog, maar in je alinea ben ik het op een aantal punten niet met je eens. Waarom laat je de kans lopen om contact te houden met je zakelijke relaties als deze je met een Facebook verzoek benaderen? Zet ze gewoon op de lijst ‘zakenrelaties’ en sluit deze lijst bij jouw ‘prive’ berichten uit. Zien ze nooit jouw bikinifoto maar je wel de zakelijke posts. Lijkt me zakelijk gezien slimmer dan ze te negeren.

  En de uitnodigingen van Candy Crush Saga kun je toch gewoon na het eerste keer blokkeren? Wordt je in ieder geval niet 3 keer benaderd.

  Ben benieuwd hoe anderen omgaan met de verzoeken van zakelijke relaties! Laat het weten!

 6. Hallo,
  Ja en het wordt allemaal nog wat leuker als je een paar pages en groups hebt lopen op FB.
  Mijn persoonlijke FB is een beetje een algemene hutsepot van contacten en posting. Maar 1 regel uitnodigingen voor spelletjes en je gaat eruit. En zelden accepteer ik nog iemand.
  Op de pages en groups regeer ik met harde hand. Want er is niets erger dan uit de hand lopende oeverloze discussies. Aangezien deze over dieren gaan, kun je de ergste foto’s verwachten, die gaan er resoluut af..Daar zijn andere groepen voor.
  Denk dat ik behoorde tot een van de eerste bij Linkedin, maar dat is zo’n ontzettende bende geworden, veel spam en verzoeken van zowat iedere idioot in de wereld dat dit op een erg laag pitje staat en je mij er eigenlijk aan herinnerd dit eens danig op te kuisen…-:)
  Ja en Twitter is schieten met grove hagel of zoiets… het is er wel, maar wat moet je er nu mee ?
  Have Fun, Mike

 7. Graag zou ik dit leuke artikel willen delen op mijn website.
  http://www.vooralledag.nl/content/volgen-contacten-en-ontvrienden-op-social-media
  Met op het einde een verwijzing naar jullie www.
  Is dit geoorloofd?

 8. Mooi artikel, veel was al duidelijk maar zeker goed uitgelegd!

 9. Bart Boskaljon |

  Sluit me helemaal aan bij Loes Bakker. Ik ben blij als mn baas af en toe eens foto’s ziet van dat ik dronken in de kroeg sta. Weet hij ook meteen dat ik naast mn werk nog een ander leven heb. En als je iemand zat ben, kan je diegene er toch prima uitgooien? Je hoeft je daar aan de hemelpoort echt niet voor te verantwoorden hoor.

  En wat als je diegene dan nog eens in het echte leven tegenkomt? Nou, wat houdt je tegen om gewoon eerlijk te zijn? Kom op, maak het jezelf niet ingewikkelder dan nodig :)

 10. Ronny van Dooren | |

  Ik begrijp al die MKB-ers en zelfstandig professionals niet. Met een persoonlijk social media account business willen binnenhalen? Dat beperkt je (groei-)mogelijkheden enorm. Het zet veel meer zoden aan de dijk om social media met 100% zakelijke accounts te benaderen. Moet je wel een aanpak voor bedenken, maar als je kunt uitleggen wat je zakelijk doet moet dat geen probleem zijn, lijkt mij.

  Ben nu precies twee jaar bezig met social media (autodidact), met als resultaat:
  – Twitter: 0 prive-volgers, 11.966 zakelijke volgers.
  – Facebook: 1 vriend (fake account), 451 likes op zakelijke pagina.
  – LinkedIn: 398 connecties, eigenaar van 3 groepen met in totaal 13.946 leden.
  – Google+: 27 contacten en 75 likes op bedrijfspagina. 2 weken geleden mee begonnen.

  Mijn tips:
  1) Begin met Twitter. Geef twee- tot driemaal per week een tip op jouw vakgebied. Gewoon lekker tweetadder gebruiken om mensen te volgen. Minder geautomatiseerd dan vroeger, maar nog best interessant.
  2) Richt een LinkedIn-groep op over een bepaald onderwerp dat je potentiële klanten raakt. Geef ook hier tips. Zodra je meer dan 1.000 leden hebt, hoef je alleen nog maar te modereren en te activeren. Later kun je eventueel je bedrijfsnaam in de groepsnaam verwerken.
  3) Richt nog een nieuwe LinkedIn-groep op over een aanvullend onderwerp. Deze vul je in eerste instantie met leden uit je eerste groep. Heb je de eerste 500 leden binnen een maand binnen.
  4) Experimenteer met Google+. Nog een beetje lege hal, maar lijkt zich te gaan ontwikkelen als mengvorm van LinkedIn en twitter. Ik snap er nog weinig van, maar dat komt vanzelf.
  5) Laat facebook volkomen links liggen als je B2B opereert (95% MKB). Dat gezwoeg voor je 23e like is totaal zinloos. Staat ook zo armetierig.
  6) Deel je zakelijk social media account(s) met een collega (of eventueel je partner of een vriend), zodat die ook de honneurs kan waarnemen.
  7) Kijk naar goede voorbeelden binnen en buiten je vakgebied. Verspreid een beetje van jezelf en veel van anderen.
  8) Experimenteer. Pas je tactiek aan, als het niet lekker loopt. Gooi desnoods een account weg en begin opnieuw.
  9) Investeer 1 uur per dag, 1 jaar lang in social media. Dat komt geheid ten goede aan je business.
  10) Een zakelijk account is overdraagbaar, dit in tegenstelling tot een persoonlijk account. Wel zo handig voor de financiële waardering van je business.

  Als ik het kan, kan iedereen het. Succes :)

 11. Leuke blog en ga ik zeker delen met mijn netwerk. Ben het alleen niet met je eens wat betreft Facebook. Ik accepteer zakelijke contacten op Facebook en voeg ze inderdaad toe aan een aparte lijst. Ik stuur zelf ook verzoekjes naar klanten of potentiele klanten. Het netwerken in netwerkgroepen op Facebook gaat immers ook vanuit jouw privéprofiel. Dus als ik het iemand een klik heb, dan vind ik een connectie gewoon de volgende stap voor meer contact. Zo zijn er bij mij al heel wat leuke ‘relaties’ ontstaan.

 12. Het is allemaal niet zo moeilijk met FB. Je kunt iedereen bevrienden. Vervolgens stop je iedereen waar je niks mee wil delen, in de lijst ‘Restricted’. Dit betekent dat ze alleen je openbare berichten zien. Hierbij ga ik er dan natuurlijk wel van uit dat je berichten over het algemeen alleen zichtbaar maakt voor vrienden.
  Vervolgens ga je naar het profiel van je nieuwe fb-buddy en klik je de optie ‘following’ uit. Nu zie je de berichten van deze persoon ook niet meer in jouw timeline.
  Je nieuwe fb-buddy denkt nu dat jullie vrienden zijn, maar gewoon niet zoveel berichten plaatst, of geen tijd hebt om te reageren op zijn/haar berichten. Hij/zij kan je nog wel privéberichten sturen, maar dat kan nu ook al als jullie geen vrienden zijn. Dus ook op fb kun je een vriendschap faken!

 13. Het kan nog gemakkelijker dan @frederique1 voorstelt. Zet je echte vrienden, die waarmee je privéberichten wil delen, in de lijst ‘Goede vrienden’. Dan kan je andere berichten echt openbaar posten, zonder uitsluitingen. Andersom hoef je alleen de tijdlijn met deze Goede vrienden te lezen.
  Oh ja, je kan af en toe eens de algemene tijdlijn (Startpagina) lezen om te zien of je bekenden, collega’s en zo ook eens wat leuks plaatsen tussen de grote brij.

  1. Jouw suggestie kan ook, maar heeft een paar nadelen. 1) op de mobile app is het veel makkelijker om je algemene timeline te bekijken dan een specifieke lijst, omdat deze standaard opent op je algemene timeline. 2) als je mensen in je ‘goede vrienden’-lijst zet, krijg je standaard bij elke actie die zij op FB uitvoeren een melding. Dus ook als ze reageren op iets, of een bericht liken. 3) Je moet bij het posten altijd goed opletten dat je het publiek op ‘goede vrienden’ hebt staan. ‘Alles openbaar, tenzij’ is meestal een goede strategie, maar ik denk dat veel mensen het op FB liever andersom regelen: ‘Alles gesloten, tenzij’.

   1. Mijn mobile opent Facebook waar dat het laatst gebruikt is. In dat opzicht zal het voor veel apparaten, browsers en zo verschillend liggen. Op desktop, Windows, Chrome gebruikt Facebook voor privacy-instellingen standaard de laatst gebruikte. In het geval dat je alleen met vrienden deelt, zal dat de volgende keer ook automatisch met vrienden zijn. Automatische meldingen per email vanaf je Beste-vrienden-lijst kan je ook uitzetten. In Google+ is het veel duidelijker met wie je nieuwe posts zal delen en ook gemakkelijker aan te passen, maar ja, daar koop je niets voor als het gebruik van social media zo simpel mogelijk wil houden en persé op Facebook moet van je beste vrienden. Intussen hebben we teveel instructies voor iemand die echt geen tijd aan Facebook wil besteden, maar als je zo iemand wil helpen wellicht nuttig om het voor hem of haar in te stellen.

 14. Persoonlijk ben ik gestopt met FB, een verademing! Ik ben van dat hee herkenbaar beschreven grijze gebied af. het account heb ik nog ivm de zakelijke pagina’s die ik (mede) beheer. Twitter is zoals je zegt: vogelvrij, toch zijn wij selectief in wie we terugvlogen als bedrijf. Privé heb ik geen twitter.
  LinkedIn, ik erger me rot aan dat LION gedoe, dat schijnt een vrijbrief te zijn om alle onbekende mensen toe te voegen. Toegevoegde waarde? Nihil.
  Net als jij schoon ik af en toe op, dan kieper ik alles wat inactief is er uit.

  Maar de grootste ergernis voor mij op al die sociale media is dat men slecht leest, heel makkelijk liked en retweet zonder echt te begrijpen wat er staat en de oppervlakkigheid. Content marketing en dat soort termen, wij doen er aan: IRL als ik een praatje maak met een klant. En dan gaat het niet om ontvrienden of toevoegen, dan gaat het gewoon om de persoon.

  Mooi blog BTW. :-)

 15. Ik ben gestopt met LinkedIn.
  Daar ik af en toe nog wel eens een column schrijf en dat niet altijd door iedereen in dank wordt afgenomen ging men mij via mijn werkgever benaderen om mij hierop aan te spreken.
  Ik neem aan dat iedereen begrijpt dat dit voor mij een ongewenste situatie was.

 16. Redenen zoals Ger Heijmans weerhoudt velen ervan om actief op de social media te worden. Tegenwoordig kunnen berichten wel privé gedeeld worden. Ook zou men kunnen aangeven of een column al of niet op verantwoordelijkheid van een organisatie geschreven wordt. En contactmogelijkheden opnemen kan helpen dat men niet via de werkgever contact zoekt. Overigens is opzeggen van Linkedin geen garantie dat niemand nog iets aan je werkgever rapporteert.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!