Gespot

De Social Media Top 50: Meest besproken schrijvers

0

De Social Media Top 50 is een lijst met de meest ‘trending’ auteurs op social media. Marc Rouffaer van Call for Action vertelt over deze dynamische lijst.

Wat is de Social Media Top 50?

“De social media top 50 is een online ranking van de meest besproken 50 schrijvers uit het Nederlands taalgebied. De lijst is dynamisch: het wisselt dagelijks en er staan live twitterstreams op.”

Waarom dit initiatief?

“De aanleiding voor de Social Media Top 50 is de trend dat schrijvers zich steeds meer online manifesteren en dat er over schrijvers geschreven wordt n.a.v. radio- en tv-optredens of stukken in de krant en optredens in het land. Er bestaan vele bestsellerlijsten van boeken, waarvan de bekendste de bestelseller60. Deze lijsten zijn statisch, de Social Media Top 50 is dynamisch en up-to-date, de lijst wordt dagelijks ververst.”

Hoe werkt de Social Media Top 50?

“Alle schrijvers van oorspronkelijk Nederlands werk, dat leverbaar is via het Centraal Boekhuis, kunnen zich aanmelden via de site. Iedere donderdag staat de Top 10 van de afgelopen week op de mediapagina van het Parool. De dagelijkse lijst staat ook op de website van Het Parool.”

 

Wat zijn de facts?

De site is 30 november live gegaan. Er is aardig wat publiciteit geweest in kranten, op de radio en online. De eerste dagen is het aantal bezoekers verdubbeld. We zitten nu op zo’n 5000 bezoekers per dag. Dagelijks wordt er getwitterd over de lijst en melden schrijvers zich aan.”

Wie is er betrokken bij de Social Media Top 50?

“Het concept is bedacht en gerealiseerd in een samenwerking van drie partijen, waaronder Manon Burger van Bertram + de Leeuw Uitgevers. Zij is initiatiefnemer & coördinator van het project. Bertram + de Leeuw is een jonge zelfstandige uitgeverij die zich richt op kwalitatieve uitgaven van fictie en non-fictie. De uitgeverij heeft een vernieuwend business model waarbij kosten en opbrengsten 50/50 worden gedeeld met de auteur. Michiel van Gaalen van Finchline monitort voor de Social Media Top 50 doorlopend alle sites waar over schrijvers en boeken wordt gesproken. En tot slot ikzelf, Marc Rouffaer van Call for Action. Call for Action is een bureau voor online business. Het bedenkt en realiseert o.a. social mediatoepassingen voor bedrijven, die daar rendementseisen aan stellen.”