Apps & Tools

Top 5 redenen om RSS te gebruiken

0

[[image:basketbal.jpg::left:0]]Over bloggen heeft elke marketeer onderhand wel eens gehoord. Voor sommigen is ook al duidelijk dat bloggen ook business kan zijn en dat we begippen als weblogmarketing en blogmarketing aan het vakjargon zullen moeten toevoegen. Maar een eveneens erg nuttig instrument dat RSS heet, roept nog steeds veel vragen op. Dit terwijl RSS inmiddels de snelst groeiende traffic driver is.

Voor veel  weblogs is RSS, naast zoekmachines en (voor zover aanwezig) een e-mailnieuwsbrief, uiterst belangrijk traffic driver. Voor een weblog als Frankwatching is RSS zelfs de belangrijkste traffic driver. Om te illustreren hoe  belangrijk RSS voor een weblog kan zijn, eerst wat cijfers. Inmiddels hebben meer dan 300 mensen via RSS een abonnement op de erichtenstroom van deze weblog. Op 14 februari jl. was dat nog maar 150, dat betekent dus het aantal RSS-abonnees in precies twee maanden tijd verdubbeld is.

Dat zijn groeicijfers waar menig marketeer alleen maar van kan dromen. Zeker als we ons realiseren dat RSS nog maar aan het begin van de adoptiecurve staat. Als het gaat om groeipercentages laat RSS op dit moment alle andere andere traffic drivers achter zich. Ook cijfers van FeedBurner onderstrepen de ontwikkeling die gaande is. FeedBurner is een service waarmee websites en weblogs hun RSS-verkeer kunnen meten en inzicht kunnen krijgen in het klikgedrag van de bezoekers van hun site. FeedBurner heeft in het afgelopen half jaar een explosieve groei doorgemaakt en wordt momenteel al ingezet voor 40.000 actieve RSS-feeds.

Maar RSS heeft meer voordelen. Marketingprofs.com heeft een Top 5 van redenen samengesteld om RSS te gebruiken:

1. Avoid spam filters (het grote verschil met e-mail: geen spam)
2. Make journalists happy (RSS brengt het nieuws bij info junkies)
3. Improve your Web traffic
4. Monitor your online reputation (volg wat er over je bedrijf geschreven wordt)
5. It�s easy (even for a non-techie)

Buzz Marketing with Blogs voegt daar nog een zesde reden aan toe:

6. If you want to get better search engine rankings, have an RSS feed (zoekmachines houden van RSS)

Eerder schreef ik op Emerce de column Waarom RSS doorbreekt, gaf ik Tien redenen om RSS te gebruiken en ook Tien manieren om RSS-feeds te lezen. Natuurlijk, er is ook nog steeds twijfel. Maar de recente bewegingen van Yahoo! en MSN richting RSS zijn niet onopgemerkt gebleven. Opvallend verder ook het gevecht van de grote web brands om de blogosphere markt en de interesse van uitgevers voor branded RSS-readers (artikel via Marketingfacts, zie ook Bloggers Blog).

Nee, ik maak me zeker geen zorgen om RSS.