How to

BloggersBox

0

[[image:bloggersbox.jpg::right:1]]De BloggersBox van Frankwatching staat open voor nieuwe en interessante initiatieven. Ook dit maal weer genoeg e-mails en  persberichten om uit te citeren. Deze week berichten van Ondergrond.org (Folksonomy toegepast op cultuur), Cross Media Café (a.s. woensdag over Narrowcasting), OnlineRSS.nl (nieuwe RSS-dienst heeft vliegende start), Hyves (nu ook met gratis en onbeperkt video sharing), Hotspot.nl (aankondiging Hotspot Event 2006 op 23 maart a.s.) en Promootjestad.nl (een nieuwe portalpagina voor webcams).

Ondergrond.org: over Folksonomy en cultuur

11 februari 2006

"Een zestal studenten van de European Media Master of Arts van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben in opdracht van en in samenwerking met het Telematica instituut een demonstratie van een folksonomy of web 2.0 applicatie binnen een Nederlands cultureel domein gemaakt. Ze hebben hierbij de keuze gemaakt om een platform te maken voor Nederlandse straatkunst in de vorm van een folksonomie systeem. De toepassing, Ondergrond.org, demonstreert hoe partijen de gebruikers meer kunnen laten participeren in een dienst. Hoe een brede schat van informatie en kennis gedeeld kan worden en per persoon heel specifiek en persoonlijk kan worden aangeboden. Gebruikers kunnen foto’s van de straatkunst in hun omgeving uploaden en deze annoteren met gegevens over de plaats van het werk, emoties, genre, het medium (graffiti, sticker, e.d.) etc.

[[image:ondergrond.jpg::center:1]] 

Doordat de gebruiker actief betrokken is bij het organiseren van de data, is het systeem in staat op persoonlijke informatie te registreren en persoonlijk naar de gebruiker terug te koppelen. Zo kan het systeem op basis van het gebruikersgedrag suggesties doen en specifieke informatie aanbieden. Gebruikers kunnen eveneens hun eigen exposities samenstellen op basis van bijvoorbeeld de kleur van de objecten, thema’s als politiek of het medium. De kunstenaar krijgt de mogelijkheid om zijn werk te exposeren voor een zichtbaar publiek. Bovendien krijgt de straatkunstenaar nu reacties op zijn werk, doordat de overige gebruikers er metadata aan toe kunnen voegen. Voor deze doelgroep was het van belang dat er een sterke sociaal karakter aan werd meegegeven. Er is zijn daarom features zoals een forum, agenda en een hall of fame aan het systeem toegevoegd. Ondergrond.org is tot stand gekomen door een samenwerking van het Telematica Instituut en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en gefinancieerd via de RAAK regeling van het Ministerie van OCW."

15 februari 2006: Cross Media Café over Narrowcasting

10 februari 2006

"Op woensdag 15 februari a.s. zal het eerste Cross Media Cafe van dit jaar plaatsvinden van 15.00 tot 18.00, in Studio 3 op het Mediapark in Hilversum. Onderwerp is ‘Narrowcasting’ ofwel TV op locatie.TV op locatie is een groeiende sector. Bij de Albert Heijn in Heemskerk, bij de NS op het station maar ook in de trein tussen Haarlem en Maastricht, bij de McDonald’s restaurants in heel Nederland, in taxi’s, in de Amsterdamse trams, op benzinestations en in garages, bij tabakszaken en gewoon buiten, op steeds meer plekken zijn televisieschermen aanwezig. Meestal gevuld met reclame en service info, steeds vaker ook voorzien van nieuws en entertainment.

[[image:immovator.jpg::center:0]]

Mike Gibbons, Project Manager BBC Big Screens zal iets vertellen over de grote stads-TV projecten die hij heeft opgezet, Ledvertising vertelt over soortgelijke schermen in Nederland. Ook de kanalen in de Mediamarkt, de McDonald’s restaurants, de Albert Heijn en het nieuwe kanaal van Heineken en Sony in clubs en discotheken komen aan bod. Wie exploiteert deze kanalen? Wat zijn de modellen? Welke kansen biedt dit nieuwe kanaal TV en multi-media producenten? Wat vinden adverteerders ervan?  Op de site van iMMovator vind je het volledige programma en kun je je registreren voor dit gratis event."

OnlineRSS.nl: nieuwe RSS-dienst heeft vliegende start

9 februari 2006

"Via OnlineRSS.nl kun je direct, zonder installatie of registratie, beginnen met het lezen en toevoegen van je favoriete RSS feeds. Met deze handige online RSS-lezer is het nog gemakkelijker om op de hoogte te blijven van de laatste aanpassingen en updates van jouw favoriete websites. Het is eenvoudig om handmatig feeds toe te voegen met deze geavanceerde RSS-lezer. Standaard staan er zes feeds met verschillende thema’s klaar, zodat je direct het gebruikersgemak kunt ervaren. De online RSS-lezer heeft vrijwel alle mogelijkheden die je ook vindt bij een desktop RSS-lezer. Zo is het onder andere mogelijk om feeds toe te voegen, te verwijderen, te sorteren en te exporteren. Het grote voordeel is dat je direct, zonder enige installatie, kunt beginnen met het samenstellen van jouw eigen online RSS-lezer met je favoriete feeds.

[[image:onlinerss.jpg::center:1]]

Uit een onderzoek dat OnlineRSS.nl heeft gehouden, bleek dat minder dan 12% van de internetgebruikers wel eens heeft gehoord of iets heeft gedaan met RSS. Vandaar dat men in de communicatie eerst de voordelen van RSS proberen uit te leggen. De OnlineRSS demo is daarop een goede aanvulling. Het zelf toevoegen van feeds zal voor de meest onervaren RSS-gebruikers waarschijnlijk in het begin een stap te veel zijn, daarom heeft men ook een selectie ‘tips’ samengesteld waarbij de bezoeker/gebruiker direct een feed of onderwerp kan toevoegen in zijn of haar OnlineRSS reader. Deze selectie zal in de komende tijd uitgebreid worden met o.a. ook een aantal interessante zoekopties. Ook de combinatie met RSSfeeds.nl helpt de onervaren RSS gebruiker. Bij RSSfeeds.nl zijn bijna 1400 verschillende feeds geïndexeerd. Als de bezoeker een feed of nieuwsbericht naar keuze heeft gevonden, dan kan hij/zij deze direct toevoegen door de OnlineRSS knop naast het resultaat. Binnen enkele dagen zijn er al zo’n 2.500 gebruikers geweest waarvan zo’n 20% geregistreerd. Deze hebben samen al ruim 800 feeds toegevoegd."

Hyves: nu ook gratis en onbeperkt video sharing

8 februari 2006

"Hyves biedt haar leden vanaf vandaag de mogelijkheid video filmpjes op te slaan en te delen met vrienden. Met dagelijks 50.000 nieuwe foto’s en bijna 10 miljoen in totaal is Hyves uitgegroeid tot de populairste Nederlandse site voor het delen van foto’s, video is de logische volgende stap. ‘Video was een van de meest aangevraagde nieuwe onderdelen. We bieden het des Hyves aan: gratis een ongelimiteerd aantal video’s uploaden, bewaren en delen’, aldus Raymond Spanjar, mede-oprichter van Hyves. Hiertoe is de opslagcapaciteit deze week verdubbeld naar 16 terabyte, inclusief ruimte voor de complete backup, en eind deze maand zal ook de totale capaciteit van het serverpark worden verdubbeld.

[[image:hyves.jpg::center:1]]

Video’s kunnen via de site worden geupload, maar ook vanaf mobiele telefoons. Bovendien kunnen de video’s binnenkort ook mobiel worden gedownload en afgespeeld, een novum voor een Nederlandse community. Half december werd de dienst als test met stille trom live gezet, door het uploaden en afspelen van video’s onaangekondigd te ondersteunen. Raymond: ‘Er zijn nu al een kleine 3000 films geupload. Zoals tegenwoordig een internetsite betaamt blijft de dienst de komende maanden natuurlijk in beta zodat het kan worden gefinetuned met feedback van de leden.’"

23 maart 2006: Hotspot Event over Wi-Fi, VoIP en RFID

8 februari 2006

"In het Spant in Bussum vindt op donderdag 23 maart a.s. het vierde Hotspot Event plaats met wederom een interessant en aantrekkelijk programma. Topsprekers als Daan Velthausz van Freeband Communication, Frank Meijerhof van Digitenne en cases van de Nederlandse Spoorwegen, Wireless Campus Universiteit Twente en Supermarktketen REWE uit Duitsland tonen de allernieuwste toepasbare ontwikkelingen op draadloos gebied. Ook wordt een baanbrekende Nederlandse Wi-Fi dienst gelanceerd op het Hotspot Event 2006.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het Hotspot Event is ontstaan vanuit de weblog https://www.hotspot.nl/ die sinds 2002 de ontwikkelingen op het gebied van Wi-Fi, Voice over IP en RFID volgt en de draadloze gadgets ook niet onvermeld laat. Het blijft uniek dat een weblog-initiatief tot een hoog gewaardeerde bijeenkomst heeft geleid. De organisatie van het Hotspot Event is in handen van Broadcast Press uit Hilversum. De Hotspot.nl website wordt vergezeld van een e-mail nieuwsbrief die gemiddeld drie keer per week wordt verstuurd naar inmiddels 2500+ abonnees."

Promootjestad.nl: portalpagina voor webcams

6 februari 2006

"Ik heb een vergadering in Amsterdam, staan er files? Zal het druk zijn in de binnenstad van Groningen? Hoe gaat het met de zeeleeuwen in Dierenpark Emmen? Hoe staat het met mijn huis, is mijn woning te zien via een bouwplaats webcam? Promootjestad.nl is de website die je een kijkje laat nemen op verschillende plekken in Nederland. Op de website vind je vele live streaming webcams. Dit houdt in dat je ze zelf kunt besturen en dat ze 100% live beelden uitzenden. Op deze manier bepaal je dus zelf wat je precies wilt zien. Je kunt verschillende steden bezichtigen, toeristen kunnen alvast hun vakantiebestemming ontdekken en gemeenten kunnen hun stad gratis promoten in heel Nederland.

[[image:promootjestad.jpg::center:1]]

Iedereen die een webcam weet of er misschien zelf wel een in het bezit heeft, kan deze webcam aan de site laten toevoegen."