How to, Inspiratie

Web 2.0: trends in toepassingen

0

Web 2.0Marketing goeroe en blogger Seth Godin heeft eind december weer een nieuwe versie van zijn Web 2.0 Traffic Watch List uitgebracht. Zijn definitie van Web 2.0 toepassingen is dat ze “mensen op een nieuwe manier online laten laten samenwerken en informatie laten delen”. De blog Read/WriteWeb heeft uit deze Top 1000 van services de belangrijkste trends gedestilleerd. Wordt online video populairder? En breekt social bookmarking nou echt door?

Uitgangspunt voor de analyse vormt het overzicht van Seth Godin (zie ook mijn eerdere artikel De Web 2.0 hitparade).Web 2.0 Traffic Watch ListWeb 2.0 Traffic Watch List

Als eerste stap heeft men elke toepassing in een categorie ingedeeld, dus bijvoorbeeld video of social bookmarking. Daarna heeft men voor elke toepassing berekend met welk percentage de ranking gewijzigd is. Hiermee kon de dimensie groei worden toegevoegd. Op basis daarvan ontstond een nieuwe lijst, waarvan dit de top 10 is.

Top 10 Stijgers en dalers Web 2.0 tools

Top 10 stijgers en dalers

Vervolgens heeft men per categorie de scores vastgesteld.. Dat leidde tot de Trends voor de Top 100 van toepassingen.

Trends Web 2.0 Toepassingen

Trends Web 2.0 Toepassingen

Legenda: Groen = groei, rood = afname; hoe lager de score bij rank, des te populairder de toepassing

Op basis van het aantal toepassingen per categorie valt te zeggen dat Social Networking de meest populaire categorie is, op de voet gevolgd door Video, Photo en Search. Overigens moet hierbij bedacht worden dat marktleiders Google en Yahoo! niet bij Search zijn meegerekend (deze ontbreken in de lijst van Seth Godin).

Uit de kolom Average Rank valt per categorie de gemiddelde score per toepassing af te lezen. Hoe lager de score, des te populairder de categorie. Music en Photo staan aan de kop, gevolgd door Blogging en File Sharing. Als slechtste scoren Wiki, Search en Video. Voor Wiki geldt dat Wikipedia wel erg populair is, maar dat andere Wikis ver te zoeken zijn. Bij Search speelt natuurlijk wederom een rol dat Google en Yahoo! een sterke grip hebben op deze categorie, maar in de telling van Seth Godin niet meedoen. Bij Video speelt eigenlijk iets vergelijkbaars met wat we bij Wiki zagen: in dit geval staan, met uitzondering van YouTube en DailyMotion, vrijwel alle spelers in de staart van de lijst.

De meest interessante kolom is de laatste. Daarin vind je het gemiddelde van alle wijzigingen voor de toepassingen in een bepaalde categorie. Ook hier geldt dat hoe lager de score is, hoe hoger de groei. Verrassenderwijs staat Social Bookmarking op de eerste plaats, daar heeft in de afgelopen maanden de meest substantiële groei plaatsgevonden. Social bookmarking begint dus meer en meer gewoon te worden. De groei bij Video was te verwachten, maar Communications is weer interessant omdat daar Meebo zij aan zij met Skype sterk bijdraagt aan de groei.

Search valt terug, hetgeen eigenlijk alleen maar zegt dat de concurrenten van Google (en Yahoo!) het zwaar hebben. Blogging valt het sterkst terug, misschien omdat mensen meer op hun Social Networking sites bloggen, maar in elk geval omdat Xanga, Livejournal en SixApart allemaal hun populariteit zagen afnemen. Het kan er ook mee samenhangen dat steeds meer mensen WordPress gebruiken, een tool die sterk aan populariteit wint, maar buiten de Top 100 valt.

Hier nogmaals diezelfde lijst, maar dan gesorteerd op de populariteit van de categorieën en aangevuld met een opsomming van de verschillende toepassingen per categorie (link naar Alexa website traffic graphs met daaronder weer link naar betreffende site)..

Top 13 Trends in Web 2.0 toepassingen

1. Social Bookmarking: del.icio.us, stumbleupon.com, squidoo.com, furl.net, blinklist.com, clipmarks.com
2. Video: youtube.com, dailymotion.com, veoh.com, vsocial.com, zippyvideos.com, crazyegg.com, revver.com, grouper.com, vidilife.com, stickam.com
3. Communication: skype.com, meebo.com, fon.com
4. Music: last.fm, pandora.com
5. File Sharing: sendspace.com, 4shared.com, yousendit.com, box.net
6. RSS: feedburner.com, bloglines.com, tt-rss.spb.ru, netvibes.com,
newsgator.com, feedblitz.com
7. Photo: fotolog.com, flickr.com, photobucket.com, picpix.com, istockphoto.com, fotki.com, slide.com, shutterfly.com, smugmug.com, fotolia.com
8. News: digg.com, reddit.com, topix.net, newsvine.com
9. Social Networking: myspace.com, orkut.com, facebook.com, friendster.com, linkedin.com, piczo.com, multiply.com, bolt.com, mybloglog.com, buzznet.com, esnips.com, imeem.com, tagworld.com
10. Marketplace: ebay.com, cafepress.com, woot.com, lulu.com, etsy.com, zazzle.com
11. Wiki: en.wikipedia.org, pbwiki.com, wikitravel.org
12. Search: technorati.com, zillow.com, kayak.com, zoominfo.com, indeed.com, openbc.com/xing.com, copyscape.com, odeo.com, icerocket.com
13. Blogging: xanga.com, livejournal.com, drupal.org, sixapart.com

De overige categorieën zijn:

De Excel-sheet met alle achterliggende data is te downloaden (xls). Voor degenen die hun eigen analyse van de cijfers willen maken…

Via: Read/WriteWeb