Cross Media Café: Radio 6 wordt blogradio

0

Cross Media CaféDe laatste twee sessies van deze editie Radio van het Cross Media Café werden verzorgd door vertegenwoordigers van de Publieke Omroep. Florent Luyckx van 3FM belicht het 3FM Serious Request initiatief van dit radiostation. Aad van Nieuwkerk van VPRO radio kondigt de lancering van Radio 6 aan: een concertzender die wordt omgevormd tot een blogradiostation.

3FM Serious Request 2006

Florent Luyckx is zendercoördinator bij 3FM en de drijvende kracht achter cross mediale concepten als 3FM Serious Request. Dit is de 3FM actie die van 19 tot 24 december 2006 is gehouden en waarbij drie dj’s zich in een glazen huis op de Neude in Utrectht lieten opsluiten om geld op te halen voor de slachtofers van landmijnen. Luycks vertelt over hoe 3FM gebruik maakt van events en andere media en welke resultaten daarmee bereikt worden.

Florent Luyckx

Hij opent met het statement dat de publieke omroepradio nieuwe uitdagingen heeft door de vele nieuwe distributievormen die ontstaan. Uitdagend is om te bedenken welke eisen nieuwe distributievormen stellen aan de content die een radiostation maakt. Op digitale tv kun je radio selecteren, maar je zit dan naar een blauw beeldscherm te kijken. Dat kan uiteraard anders.

Bij 3FM is gezocht naar een project waarmee men naar alle redelijkheid een groot publiek kon verwachten en wat bovendien cross mediaal moest zijn. Dat werd 3FM Serious Request. Dit is natuurlijk een radioprogramma, live vanaf locatie, 24 uur per dag enkele dagen lang. maar het concept is breder. Allereerst is het een evenement, radio vanuit een huis in Utrecht gebouwd waarin drie maar aj’s van 3FM opgelsoten zijn. Maar het is ook televisie, eveneens vier dagen lang 13 uur per dag op Nederland 1 en via speciale kabelkanalen zelfs 24 uur per dag.

Maar het is ook internet, via audio- en videostreams, 24 uur per dag. Met nieuws, informatie en een forum (i.s.m. Fok), met een donatiemodule voor requests en een veiling (i.s.m. eBay). En mobile/telefonie, met een call-centre, SMS-modules en verslaglegging via mobile video.

Deze crossmediale aanpak heeft de zender geen windeieren gelegd. Wat heeft dat alles in cijfers opgeleverd?

  • Een naamsbekendheid van 78%. Met alleen radio was dat nooit gelukt. Benchmark was Top 2000, de naamsbekendheid daarvan (eveneens in december) was lager dan Serious Request.
  • Het totaalbereik op radio: 4 miljoen luisteraars, dat was in 2005 nog 3,2 miljoen luisteraars.
  • Televisie liep terug, van 6 naar 5,3 miljoen. Deze terugval was direct te herleiden naar het kleinere aantal tv-uren i.v.m. het NK schaatsen.
  • Internet leverde een explosieve groei van het aantal unieke bezoekers op, van 120.000 naar 440.000.
  • Al met al betekende dat 8,1 miljoen Nederlanders die het programma hebben gevolgd.
  • Radio kreeg als rapportcijfer een 7,7, een waardering voor een radioprogramma die heel erg hoog is.
  • Waardering via tv gaf t.o.v. een jaar eerder een toename in waardering te zien.
  • Tot slot de internetcijfers. www.3FM.nl trok gemiddeld 104.000 bezoekers per dag, een jaar eerder was dat nog maar 58.000. Er werden maar liefst 5,4 miljoen pageviews gerealiseerd, een ongelooflijke aantal en maar liefst twee maal zoveel als in 2005.

Tot slot heeft men geëvalueerd wat Serious Request voor de kernwaarden van 3FM heeft betekent.

kernwaarden 3FM

Geconcludeerd kan worden dat de actie bijzonder goed is geweest voor het image van 3FM. Er is een sterke positieve lading gegeven aan kernwaarden als positief, echt, liefde voor muziek, spraakmakend en maatschappelijk betrokken.

Vrijwel alle respondenten (98%) willen dat 3FM ook in 2007 weer een Serious Request organiseert.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site

Van Concertzender naar Radio 6

Aad van Nieuwkerk, eindredacteur bij Vpro Radio, verzorgt de laatste presentatie van deze editie van het Cross Media Café. Hij kondigt aan dat de Concertzender een nieuwe crossmediale toekomst gaat krijgen. “Web 2.0 meets radio!” oftewel Web 2.0 slaat nu nog meer toe bij de publieke omroep.

Aad van Nieuwkerk

Hij vertelt dat de concertzender nieuwe stijl 6 of Radio 6 gaat heten en laat het logo met een zwarte balk ervoor zien. De zender gaat jazz world & beyond programmeren, cultureel-informatief en avontuurllijke muziek. Het is dus een zender die de grens opzoekt, gericht op de tolerante wereldburger, beoogde doelgroep 35 tot 55 jaar, misschien zelfs wel 65 jaar.

Door de herprofilering van Radio 4 en Radio 5 bleven er bepaalde segmenten en doelgroepen in de kou staan. In 6 participeren ook de KRO en Omroep Max en de Stichting Concertzender en die tot nu toe dit station met jazz, klassiek en wereldmuziek vulden.

programmering 6

De distributie van het kanaal gebeurt vooral via de kabel (nagenoeg 100% dekking in Nederland) en verder via DAB en (voor een enkeling) via satelliet. Een toenemend aantal mensen luistert rechtstreeks via internet (streaming en steeds meer programma’s ook on demand). De internet distributievormen winnen aan aandacht, ook in het buitenland, maar vooral ook in verband met het groeiende gemak om op die manier te luisteren.

“We zitten nog een beetje in de kast, maar we gaan er de komende weken uitkomen, met een nieuwe naam en publiciteitscampagne”, aldus Aad van Nieuwkerk. Hij vindt het interessant om iets te bedenken waarbij de de stap maakt van een ouderwets lineair radiostation naar iets wat rekening houdt met de nieuwe technologische mogelijkheden en wat het publiek nou echt wil. In het oude denken over radio stelt men het medium centraal. “Ik heb een radioprogramma, dat moet gemaakt worden en dan moet je inhoud hebben”. Een folder drukken, een radiogids, een website erbij en o ja, dan hebben we nog publiek.” Het (traditionele) basismodel is je hebt radio en die moet gevuld worden. Vervolgens ga je naar het publiek.

Het nieuwe denken is dat je de inhoud centraal stelt en wat kan je daar als programmamaker mee kan. Revolutionair anders denken: je hebt inhoud en wat ga je daarmee doen. Het publiek krijgt daarin ook een andere rol, niet alleen maar passieve ontvanger maar mede vormgever van wat inhoud betekent.

Nieuw bij dit project is bovendien dat een aantal activiteiten van de zender zijn uitbesteed aan partijen die voorheen alleen maar programmaleverancier waren. De studio exploitatie komt bij de NPS, internet wordt door de VPRO uitgevoerd.

Hoe gaat men dat proberen te doen:
– bediening op maat: on demand, themakanalen, pod- en vodcasts, rss-feeds en mobile
– doen, delen en communiceren: community, user generated content, tags en weblogs

Wat heeft men daarvoor bedacht? Aad van Nieuwkerk: “Daarvoor hebben we heel simpel bedacht: we moeten gaan bloggen!”. Men gaat een website bouwen voor deze zender, een site die bestaat uit een onbeperkt aantal websites die audio en video kunnen bevatten. Die blogs monden uit in een voorpagina, een cover, een portal met de meest recente posts van elk van die bloggers. De voorkant bevat verder natuurlijk servicelinks, webkanalen een EPG (elektronische programmagids). Ook staan er tags waarmee je heel gemakkelijk kunt zoeken. Maar op die pagina staan vooral de headlines en foto’s van de tien recentste blogpostings. Op het achterliggende niveau (niveau 2) is een indeling gemaakt naar categorieën, zoals jazz, documentaires, literatuur etc. Als je dan voor een van die gebieden kiest, dan kom je op niveau 3 bij blogsites.

Presentator Wim Brands, eindredacteur van het programma De Avonden, gaat dagelijks bloggen en schrijven over literatuur (zie hier zijn eerdere poging). Shouting jazz wordt de naam van de blog van Koen Schouten, de jazz coördinator van de Volkskrant. Leo Blokhuis, de pop professor, gaat bloggen. Als er dan ergens bijvoorbeeld tien interessante stukjes over verschenen zijn, is dat misschien een reden om daar een radioshow over te maken.

Het verschil met de ouderwetse radio is erg groot. Ouderwetse radio is een lineair proces, wat doe ik zo laat ‘s-ochtend. Nu moeten we denken in termen van hoe maak ik iets wat blijft, wat behalve geluid ook beeld kan bevatten. De verhouding tussen radio en de site wordt anders. Je hebt inhoud, maakt er iets over. Radio is een ideaal uithangbord om dat wat je in het archief hebt ook voortdurend uit te bouwen en in de etalage te zetten.

Wie gaat er bloggen? Dat zijn de radio(!)makers, erkende smaakmakers (zoals Blokhuis), professionals die ze inhuren om te bloggen over een bepaald thema en “jij!”.

Van Nieuwkerk besluit met twee ‘ideeetjes’:

  1. Bouw het Last.fm model (jouw favoriet + gerelateerd op baiss van feitelijk luistergedrag) uit met tips van erkende smaakmakers (role model, community boegbeeld).
  2. Microradio: Bij on site events, bijvoorbeeld Binnenhuis, gasten iets meegeven. Een stukje radio via mobiele telefoon meegeven van de locatie van een concertopname.

Een van de aanwezigen vraagt zich af hoe het met het budget voor dit initiatief zit. “Het geld dat voorheen gereserveerd was voor de programma’s die niet meer op Radio 4 en Radio 747 konden worden uitgezonden, kon worden vrijgemaakt en worden aangevuld met het budget van de voormalige concertzender,” aldus Van Nieuwkerk. Het gaat volgens hem om minder dan 10% van het budget dat voor Radio 1 beschikbaar is.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site