Serious Gaming, Serious Bussiness?

0

serious_gaming.jpgDinsdag 8 mei was ik in de RAI aanwezig bij het seminar Serious Gaming voor trainingen en opleidingen. Dit middagseminar was bedoeld om te overtuigen dat computergames al lang niet meer alleen voor jongeren zijn om regenachtige middagen op te vullen, maar dat ze een veel breder bereik verdienen en hebben. Dat overtuigen lukte prima. Een bijdrage (met klikbare presentaties) van Sjors Timmer.

Martin de Ronde – One Big Game
De eerste spreker op het seminar Serious Gaming is Martin de Ronde, een ervaren game-ontwikkelaar die zijn bedrijf Guerillia Games uiteindelijk via Lost Boys bij Sony onderbracht. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met One Big Game waarbij hij probeert andere game-ontwikkelaars te overtuigen om op vrijwillige basis mini-games voor het goede doel te produceren. Deze games worden vervolgens verkocht aan jongeren die daarmee leeftijdsgenoten – die het minder hebben getroffen – helpen.

Leren en overtuigen
De Ronde verdeelt Serious Games in twee stromingen: persuasieve games en educatieve games. Persuasieve games zijn door bedrijven ontwikkeld om consumenten zoveel mogelijk met hun merk in aanraking te laten komen. Educatieve games helpen mensen om in een gesimuleerde omgeving te spelen met potentiële situaties uit de realiteit.

carmen_sandiego.jpgDe enige succesvolle persuasieve game die hij kent is Americans Army omdat daar het doel van het spel erg dicht bij de werkelijkheid ligt. Daar tegenover staat dat in de educatieve hoek al wel behoorlijke successen zijn geboekt. Bijvoorbeeld de game Where is Carmen SanDiego, een spel waarin spelers op subtiele wijze worden uitgedaagd verder te komen door topografische informatie buiten het spel om op te zoeken. De kracht van educatieve games zit volgens De Ronde vooral in de verstopte boodschap, het spel moet leuk zijn om te spelen, en leren is iets wat onderweg wordt opgepikt.

De presentatie van Martin de Ronde kun je downloaden (pdf).

Margreet van den Berg – ICT en onderwijs
Margreet van den Berg is de tweede spreker, zij is vanuit de onderwijshoek intensief betrokken bij het creëren van educatieve games voor een jonge doelgroep. Haar stelling is dat games en leren elkaar helemaal niet hoeven tegen te werken. Integendeel, games als lesmiddel passen prima bij de huidige belevingswereld van jongeren; multimediaal, emotioneel, zelf aan de knoppen en een flexibele moeilijkheidsgraad. Dingen die een game wel in zich (kan) herbergen maar in het reguliere onderwijs nog maar mondjesmaat zijn te vinden.

Games leren jongeren wellicht niet wanneer de slag bij Waterloo plaats vond, maar geeft ze wel de mogelijkheid om vele andere vaardigheden te ontwikkelen. Communiceren met andere, opgebouwde kennis direct aan de praktijk toetsen en een bepaalde mindset door ervaring ontwikkelen.

Zelf Games bouwen
Naast jongeren spellen te laten spelen, zijn er momenteel ook al voldoende tools aanwezig om jongeren zelf met het bouwen van een game aan de slag te laten gaan. Ook daar vallen vele vaardigheden te ontwikkelen. Voordat een spel gemaakt kan worden, moet de stof eerst compleet begrepen worden, het moet de jongeren zo eigen zijn, dat ze er mee kunnen spelen. Verder komen ook hier weer vaardigheden zoals samenwerken, plannen, reflecteren en presenteren om de hoek kijken. Dit alles om de o zo gewenste creativiteit in onze samenleving naar een hoger plan te tillen.

Victor Klos – TNO Triangler
triangler.jpgNa de pauze is het tijd voor de cases uit de praktijk, Victor Klos van TNO is uitgenodigd om te spreken over Triangler, een spel dat na het winnen van de International Mobile Gaming award uitgebreide bekendheid kreeg. Triangler wordt gespeeld in de buitenlucht, alle spelers worden voorzien van een PDA met GPRS en moeten al rennend en lopend driehoeken vormen waarbij ze spelers van de tegenpartij insluiten. Naast dat dit het bewegen in de buitenlucht stimuleert, is het ook zo dat spelers niet meer reëel in dezelfde ruimte hoeven te zijn. Zo speelde bij de uitreiken van de award in Madrid, een team in een park aldaar tegen een team dat zich in Nederland bevond. Internationaal georiënteerde bedrijven zouden zo prima hun personeel de broodnodige beweging kunnen geven, kennismaking kunnen stimuleren en een mooi aanknopingspunt voor een functioneringsgesprek hebben.

Jurriaan van Rijswijk
De laatste spreker van de middag is Jurriaan van Rijswijk, werkzaam bij Serious Games, een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van Serious Games. Zijn presentatie begint vlot. Niet alleen blijkt uit onderzoek dat hersenen maar weinig verschil ontwaren tussen de reële en een virtuele wereld, ook blijkt spelend leren de beste basis te bieden om dingen te laten onthouden. Bij ieder behaald doel geven de hersenen een klein beetje van het gelukshormoon Endorfine af, waardoor herkende patronen extra stevig worden opgeslagen.

Ook Van Rijswijk is, net als De Ronde, van mening dat Serious Gaming het beste aanslaat als het spel in de eerste plaats gewoon leuk is om te spelen. Hij noemt het voorbeeld van een intranet in een bejaardenhuis dat pas succesvol werd nadat er telebingo op werd geïnstalleerd, maar ook het succesvolle managementspel van Intel waarbij potentiële managers al voordat ze op sollicitatiegesprek komen gescreend kunnen worden.

enterprise_ondernemers.jpg

Enterprise – Het ondernemersspel

Momenteel is van Rijswijk bezig met het ontwikkelen van een spel voor het ROC West Brabant. In dit spel wordt leerlingen bijgebracht wat er allemaal bij komt kijken om eigen ondernemer te zijn. Het ontwikkelen van deze game heeft meer dan een jaar geduurd en de game beleeft zijn première waarschijnlijk in september.

Concluderend heeft dit seminar inderdaad gebracht wat het beloofde. Een snelle update op het gebied van Serious Gaming. Waarbij alle sprekers het er over eens waren dat gamen niet alleen leuk is, maar ook bijzonder leerzaam. En ondanks dat ik deze middag zonder game-console moest uitzitten, heb ik toch weer een hoop opgestoken. Alle presentaties zijn te downloaden op de website van Serious Gaming.

Sjors Timmer is onlangs afgestudeerd als Master in Europese Media en momenteel werkzaam als front-end designer bij een internet start-up.