How to, Verdieping

Estafettecolumn: Wat doet Jan Hut met technologie?

0

estafettecolumnOp 19 mei schreef Jacqueline Fackeldey hier haar artikel over 10 types van technologie-gebruikers. Helemaal in de lijn van het sociale web deed ze een oproep aan de bezoekers van Frankwatching om hun digitale levensstijl hier te delen. ‘Wat doen jullie met welke technologie en waarom?’ Op die oproep reageerden zo’n twintig mensen en Jan Hut was daarvan de eerste. Hij heeft dan ook de primeur en doet vandaag hier zijn verhaal.

“Op 19 mei deed Jacqueline Fackeldey in haar column op Frankwatching een oproep voor een estafettecolumn: ‘Wat doen jullie wat met welke technologie en waarom?’. Toevallig las ik het verhaal als een van de eersten en bood me gelijk aan als vrijwilliger. Jacqueline heeft iets los gemaakt want er zijn na mij nog veel aanmeldingen gekomen.

Het lijkt me leuk om mijn verhaal chronologisch te vertellen. Hierdoor is in mijn geval de samenhang ook beter te doorgronden. Maar laten we bij het begin beginnen.

jan-hut-150p.jpgMijn naam is Jan Hut (50), getrouwd met Aukje en een zoon van 22 en een dochter van 19. We wonen in Zevenhuizen (provincie Groningen.) In dat dorp woon ik al mijn hele leven evenals al mijn voorouders die er sinds 1700 woonden. Een echter Grunninger. Ons huis staat 4 kilometer buiten het dorp dus best ver van de telefooncentrale en we hebben dus geen kabel TV maar wel een schotel en ook sinds kort Digitenne.

Mijn eerste automatiseringservaring stamt uit 1984. Ik werkte bij KPN als opleider en gaf les in datacommunicatie. Toen rommelde ik wat om computers met elkaar te verbinden, een MS Dos computer met een CP/M computer.

sinclair-400p.jpg

Thuis had ik een Sinclair Spectrum. Voor mijn werk kreeg ik ergens in 1985 een Kaypro laptop. Er volgden vele laptops. Op dit moment zit ik met een Dell Latitude D610 op schoot. Het zal ongeveer mijn 8e laptop zijn. De Dell heeft Wifi aan boord en ik maak sinds 2 maanden gebruik van een UMTS insteekkaart omdat ik me een nomadisch werker begin te voelen.

Mijn beide kinderen hebben ook een laptop en ergens anders in huis staan nog 2 desktops met een centrale printer. Natuurlijk hebben we Wifi en er staat thuis ook een FON router. We hebben de ontsluiting via KPN ADSL. We hebben lang met ISDN moeten werken en ik heb zelfs een half jaar via een particuliere WiFi provider gewerkt. Een geweldige ervaring om flat fee te hebben. Tot die tijd had ik nota’s van € 250,- (per maand). Maar dat is al weer 3 jaar geleden.

Mijn mobieltje is een Nokia 6021 en ik maak ook veel gebruik van de Samsung Z320i van Aukje om te kunnen mobloggen. Daarnaast heb ik een HP iPAQ 3750 PDA met Tom Tom en een losse GPS Blue Tooth muis.

OK dat zijn de spullen. En wat doe ik er mee en waarom?

Met mijn eerste computers was ik veel aan het werken met WP en dbase met als voornaamste toepassing een ledenadministratie en tekstverwerken. Toen Internet kwam was ik al snel aan het puzzelen met het maken van een site. Mijn eerste site ging over schapen. We hebben thuis een hoekje grond schapen en ik dacht dat er in het begin van internet vast wel weinig te vinden zou zijn over schapen. Een beetje dom want toen het bezoek tegenviel, ging ik pas op onderzoek uit en toen bleken er 240.000 pagina’s te zijn over Sheep.

Vrij snel daarna begon ik met een site over het dorp waar ik woon, Digitaal Dorp 7huizen, eerst in gewoon html. Sinds een jaar werkt de site op basis van Joomla, een open source CMS. Ik verbaasde m over het gemak waarmee de installatie ging. Ik ben geen echte ICT-er maar de eenvoud en de hoeveelheid functies….. fantastisch!!

burgemeesteer-100p.jpgIn mijn functie als voorzitter van het ICT platform Noord (ICT burgemeester van Groningen 🙂 ) ben ik sinds 3 jaar aan het webloggen. Het ontstond tijdens een studiereis naar Sillicon Valley. Op de Digitale Stad Groningen (DSG) was een aantal raadslieden aan het webloggen en de DSG vond dat de voorzitter van het ICT Platform dat ook maar moest doen. De eerste 2,5 jaar stond mijn weblog bij het DSG maar sinds begin van dit jaar heb ik het op mijn eigen omgeving www.janhut.nl. Deze omgeving is gemaakt met WordPress. Zo mogelijk nog gebruiksvriendelijker dan Joomla. Ik schrijf wekelijks een stuk en soms vaker. Dagelijks bezoeken rond de 170 mensen mijn weblog en dat levert ruim 2000 unieke bezoekers per maand op. Zo nu en dan maak ik een post met de Samsung. Soms maak ik wat videofragmenten die ik dan post op YouTube. Ook staan er her en der wat geluidsbestanden die ontsloten worden met een WordPress plugin.

kleuren.jpgHet ICT Platform maakt gebruik van een voorloper van Joomla, Mambo. In deze omgeving hebben we een online enquête tooltje genaamd Clipboard. Dit gebruiken we voor de aanmelding van bijeenkomsten. De presentaties worden online gezet. Een aantal bijeenkomsten is uitgezonden via een webcast en achteraf zijn de beelden op te vragen via streaming video. Een voorbeeld was de bijeenkomst rond Intelligent Eigendom. Zie het Verslag Platformbijeenkomst IP & VC.

Wat aardig is om te vermelden dat ik in het bestuur zit van het Derde Wereld Fonds. Het mag duidelijk zijn dat die site ook gemaakt is met Joomla. Voor het Derde Wereld Fonds ben ik in Dominicaanse Republiek geweest en naar Benin (Afrika). Het was even puzzelen maar we konden daar via internet zelf de content op de site plaatsen. Iets wat erg gewaardeerd werd door de thuisblijvers. Recentelijk was ik voor het Derde Wereld Fonds in Chili. Ook hier kon ik webloggen.

Waar maak ik dan zoal gebruik van op het gebied van toepassingen?

Veel plugins in Firefox, Newsfox, Scibefire, InfoRSS, de twitter Add-on en recentelijk Heeii van een Gronings bedrijf. De mailingen voor het ICT Platform doen we met Mailtomail voor bulk mailingen. Xing is mijn favoriet op gebied van Social software maar ik heb ook een account voor Linkedin en Hyves. Overigens heb ik voor Xing een premium account. Natuurlijk kan je me treffen op Second Life maar veel ben ik er niet. Van Google gebruik ik Picasa, Googledocs en Gtalk.

Sinds een paar maanden maak ik ook gebruik van de online diensten van Zoho en dan met name Zoho show, writer en sheet. Fantastisch hoe je daar kan samen kan werken aan een document. Het geeft wat mij betreft een mooie doorkijk naar de toekomst. We zijn wat aan het experimenteren met Mindmeister. Daarmee kan je samen werken aan een mindmap.

mindmap.jpg

Volgens mij is dit het wel zo’n beetje. Het lijkt wel veel. Maar het dient allemaal maar één doel. Hoe kan ik mensen bereiken. IRL (In Real Life) ben ik een netwerker. Wekelijks groeit mijn netwerk. Het Internet en alle tooling ondersteunen me erbij. Ik ben een Nomadisch werker aan het worden waarbij kantoor een plek is waar ik collega’s zie, maar onderweg tref ik klanten, gelijkgestemden of opdrachtgevers. Een persoonlijk contact heeft heel vaak een vervolg via mail, Skype, IM of MSN contact. Natuurlijk zit ik ook op Twitter maar het is nog even zoeken wat ik daar aan heb.

Een verbinder dus.

Oh ja en de scheiding tussen werk privé en onderweg… die is er niet. Met de kinderen chatten vanuit een hotel uit het buitenland is fantastisch om te doen. Maar het weegt niet op tegen het samen met Aukje in de tuin aan het werk te zijn waarbij de kinderen helpen.”

Deze gastcolumn is geschreven als reactie op een oproep van Jacqueline Fackeldey in haar column 10 Gebruikerstypes: wie doet wat met technologie?