Hoe kunnen bedrijven profiteren van Twitter?

0

Twitter logoTwitter is buzzing in internetland. Op blogs en events kun je er niet meer omheen. Maar wat moet je er als bedrijf mee? In deze post een opzet voor de huidige en toekomstige toepassingsmogelijkheden.

Wat is Twitter?
Co-founder Biz Stone vertelde op E-Day dat het idee voor Twitter ontstond door de Status meldingen in Instant Messaging programma’s.

Idee voor Twitter

Twitter stelt haar gebruikers één simpele vraag: ‘Wat doe je?” (what are you doing?). Jij als gebruikers (Twitteraar) beantwoordt deze vraag (gemiddeld drie keer per dag).

Het antwoord op de vraag moet kort zijn (maximaal 140 tekens) en kun je verzenden via zowel SMS, als via instant messaging, als via de websites www.twitter.com en m.twitter.com (de laatste is voor je mobieltje). De posts (‘tweets’) verschijnen vervolgens op Twitter.

Twitter personal page

Andere gebruikers kunnen dit volgen en weten zodoende wat jij aan het doen bent. Bovendien krijgen alle Twitteraars die aangegeven hebben deze Twitteraar te willen volgen de ‘tweet’ direct toegestuurd. Ook dit kan weer via vele kanalen: De Twitter websites, instant messaging, SMS of RSS.

Twitter zit daarmee tussen chat, sms en bloggen in en past geheel in de web 2.0 trend; het is social networking, het is (micro-) blogging, het is cross-mediaal en bovendien nog gratis ook.

Ten slotte ondersteunt Twitter actief het gebruiken van de interface binnen andere applicaties (Application Programming Interface of API). Iedereen kan een applicatie bouwen die gebruik maakt van de ‘doorstuurmogelijkheden’ van Twitter. Dat dit succesvol is, blijkt uit het feit dat de traffic via deze applicaties van derden 20 maal groter is dan die via www.twitter.com.

Hoe succesvol is Twitter in Nederland?
Het aantal Twitteraars in Nederland is snel groeiende. Volgens Bruno Peeters van Twitter Facts waren er afgelopen april nog maar 600 Nederlandse Twitter-accounts, op dit moment zijn dat er meer dan 2.000. Het werkelijk aantal ligt waarschijnlijk twee keer hoger, omdat de helft van de Twitteraars geen nationaliteit opgeeft.

Twitter usage

Met naar schatting 4.000 gebruikers is Twitter duidelijk nog niet bij de gewone consument doorgedrongen. De huidige gebruikersgroep lijkt vooralsnog te bestaan uit mensen die ook actief zijn op de bekende e-marketing blogs.

Hoe kunnen bedrijven van Twitter profiteren?
De consument twittert nog niet, dus daar liggen op dit moment nog niet de toepassingsmogelijkheden. Wel kun je Twitter binnen je bedrijf inzetten om de interne communicatie te verbeteren. Ik denk dan aan:

 • Het op de hoogte houden van je collega’s
  Werk jij in een bedrijf waar je weinig direct contact hebt met je collega’s en het toch handig is om te weten waar iedereen mee bezig is? Dan kun je elkaar via Twitter makkelijk op de hoogte houden.
 • Kennisdelen met je collega’s
  Heb een vraag en verwacht je dat (één van) je collega’s het antwoord weten? Met Twitter bereik je je collega’s direct.
 • Urgente alertservice
  Werk jij op de afdeling communicatie, dan kun je een ‘bedrijfsaccount’ aanmaken en werknemers deze laten volgen. Via dit account kun je urgente bedrijfsalerts en nieuwtjes verspreiden.

Wanneer Twitter in de toekomst is doorgebroken bij jouw doelgroep(en), dan zijn er uiteraard veel meer commerciëlere mogelijkheden:

 • Sales
  Aanbiedingen en je allerlaatste (product-) nieuwtjes versturen via Twitter aan ´volgende klanten/ prospects´.
 • Community building
  Bezitters van jouw product(en) kunnen elkaars productervaringen volgen via Twitter.
 • Branding/ merkwaarden laden
  Twitter gebruiken in je campagnes is (voorlopig) innovatief en modern.
 • Servicen
  Hou je klanten met alerts op de hoogte over hun afgenomen product/ dienst.

Let er wel op dat je followers niet teveel tweets binnenkrijgen (‘tweet overload’). Teveel berichtjes irriteren en leidt tot stoppen van het gebruik. Daarnaast ondersteunt Twitter geen groepen. Daarmee kan het lastig worden als werknemers ook hun familie en vrienden gaan informeren en volgen. Soms doe je nou eenmaal dingen, die niet iedereen mag weten (vrienden wel, maar je baas niet).

Conclusie
Met Twitter kunnen bedrijven op dit moment al de interne communicatie optimaliseren. Zodra Twitter is doorgedrongen onder de gewone consument, dan kan Twitter op vele manieren ingezet gaan worden (sales, branding, service, …).

Wie ziet nog meer mogelijkheden?

Bart Schutz is marketing consultant bij internet advies bureau Jungle Rating en onder andere auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.