Need, Want, Can

0

Charlie Leadbeater, business thinker, was gisteravond het inspirerende middelpunt van de VIP-avond van Marketing3. Vanmorgen op de Invitational Conference van het congres geeft op hij dezelfde gedreven manier zijn visie op ‘the power of mass creativity’. Het verhaal wordt ingeleid door dagvoorzitters Jay de Groot en Bram Alkema.

Dagvoorzitter Jay de Groot, Info.nl, doet de officiële opening van Marketing3. De DNA van organisaties moet veranderen. Hij is een groot aanhanger van Jesse James Garrett. Experience strategy, wat breng je als bedrijf teweeg bij de klant, daar draait het om. Niet de ratio maar het gevoel. Daarna komt pas de vertaalslag naar producten, mensen, cultuur en organisatie. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen in bedrijven denkt dat ze doen wat de klant wil. Maar slechts 8% van de klanten vindt dat ook.

jay.jpg

Bram Alkema, de andere dagvoorzitter, pakt de draad van het verhaal op. Hij geeft een overzicht van de online marketing biosphere. We bewegen ons van controleren, naar omkopen en vervolgens beïnvloeden. Zaken als de blogosfeer, social media, Twitter etc. vervangen wat vroeger PR was. Dat kun je dus niet meer inkopen, daarin moet je participeren.

Keynote speaker en auteur Charles Leadbeater vertelt vervolgens een bevlogen verhaal over de manier waarop consumentengedrag aan het veranderen is. We moeten over consumenten en gebruikers denken als participanten, contributors en soms ook innovators, Mensen die daar ook voor gewaardeerd willen worden. Dat gaat grote veranderingen geven voor de manier waarop organisaties werken.

charles-leadbeater.jpg

Hij belicht in vogelvlucht hoe de consumentencultuur aan het veranderen is geweest. Van de radio waar we vroeger allemaal omheen zaten via het tijdperk van desire waar je ineens walkmans in kleur kreeg en meer dan 2 kleuren brillen. Rond 2000 gingen we een nieuw tijdperk in, een van ‘need, want, can’. We kunnen alles wat we willen, of het nou iets met video, muziek of software is. Mensen worden participants en creators, ze gaan delen (share) en bijdragen (contribute). Zijn 8-jarige zoon die op Bebo iets maakt en het dan met anderen wil delen. Ineens is hij daarmee participant geworden. Mensen willen verder ook rate, rank en comment.

participateSommige bedrijven, bijvoorbeeld telecombedrijven, moeten steeds sneller kunnen leren van hun klanten. Participatie zal nieuwe wegen bieden om samen te werken. Er ontstaan nieuwe businessmodellen en Leadbeater tekent een kwadrant met op de ene as Open en closed business models en op de andere as public en private business models. En hij geeft daarbij wat voorbeelden:

wikipediaDe BBC weet niet welke kant ze op wil, de ene helft wil Wikipedia worden, de andere helft Google of Sky. Microsoft twijfelt ook welke kant ze op willen. Gesloten modellen moeten meer commercieel worden. Grote mediaorganisaties zitten in een soort civilwar. Education is een close businessmodel, ook hier civil war. Beste brands zoeken de consumer participation op.

De laatste, open en private, is het meest interessant. De game industrie heeft een vernieuwend en slim model gevonden. Mensen zitten in de community en ontwikkelen mee. De waarde wordt buiten de company gecreëerd.

Er komt nog veel meer, dit is nog maar het begin. Kinderen zullen straks in staat zijn om complete tv-kanalen te produceren. Er komen steeds meer mogelijkheden om te participeren. De invloed van China en India zal erg groot worden, mobiele telefoons die daar voor nieuwe vormen van zakendoen zullen zorgen.

Na need, want en can komt er nu ook should. Een grote druk op transparant zijn. En het final word is fear. Waarom zou ik in Facebook gaan, ik ken al de mensen niet die me uitnodigen.

zaal vol mensen

Er is een groot potentieel voor de kwaliteit van ons leven en de democratie. Mensen verlaten nu de politieke scene, die is nog erg gebaseerd op het oude zendmodel. Internet is de beste basis voor een democratische maatschappij. Als er meer mensen toegang hebben tot internet zal er ook meer kennis en creativiteit zijn. Een versie van Microsoft Office in Kenia kopen is ongelooflijk lastig. Daarom zal Open Source overwinnen.

Het boek van Charles Leadbeater wordt online geschreven: We Think – The Power of Masscreation.

Later vandaag en morgen hier op Frankwatching nog meer verslagen van Marketing3. Er is ook een livestream met een Twitter-kanaal: https://marketing3.nl/bc en (voor mobiel) https://marketing3.nl/mbc.