Hoger in Google met affiliate marketing

0

Affiliate marketing wordt met name gebruikt om online een verkoopkanaal op te bouwen met allerlei sites die in hun content links en teksten opnemen met verwijzingen naar de website van een adverteerder.Daarmee is het affiliate marketing kanaal een belangrijke bouwsteen als het gaat om vindbaarheid van sites. Thomas Joosten van M4N op Speld in hooiberg (in Media Plaza) over de kracht en valkuilen van samenwerking met affiliates.

Thomas Joosten (foto) is oprichter en eigenaar van M4N, een groot affiliate netwerk in Nederland.
Thomas Joosten

Hij licht toe dat affiliates direct en indirect veel verkeer naar websites kunnen leiden, door content met links en teksten naar andere websites te plaatsen. Deze links kunnen bijdragen aan de linkpopulariteit. Eigenlijk heel voor de hand liggend dat je met een netwerk van bijvoorbeeld 1.500 sites hoog in de zoekmachines kunt komen. Als de links echter fout worden toegepast kunnen ze ook een negatief effect hebben op de vindbaarheid van een site.

Linkpopulariteit en SEO

Er zijn drie pijlers die leiden tot zoekwoorden en hogere scores in Google: content, techniek en links. In de presentatie gaat hij in op het ‘link based’ relationele netwerk. Een site waar dat netwerk heel mooi in beeld wordt gebracht is TouchGraph. Tik daar bijvoorbeeld maar eens Independer.nl (of de naam van je eigen site) in.

TouchGraph

Je tikt bij deze service de url in en je ziet welke sites met elkaar in verband staan. Hoe groter de cirkel, hoe groter de autoriteit. Je positie in Google wordt inderdaad hoger als je meer linkpopulariteit hebt en een prettig neveneffect is uiteraard dat vervolgens ook je traffic toeneemt. Het is de kunst om op de eerste Google zoekresultatenpagina terechtkomt, dan krijg je dat hefboomeffect. Het kost tijd, een stuk investering , maar op een bepaald moment schiet je door en neemt je bezoek exponentieel toe. Het kost dus eerst wat moeite, maar daarna gaat het dan ook hard.

hefboom effect

Affiliates dragen niet alleen bij dat je direct een bezoeker krijgt, maar dus ook dat je hoger kunt komen bij bepaalde zoekwoorden.

Affiliate marketing: wat zijn de beste links?

Als er over links wordt gesproken, moet onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten links: redirects (traditionele affiliate links) en de directe links.
1. Redirect (traditionele affiliate links)

Traditionele affiliate links (bijvoorbeeld https://clicks.m4n.nl/id=12345) hebben impact op de vindbaarheid in Google, maar dit is slechts beperkt. Doordat affiliates links op hun webpagina’s zetten die naar de site van de adverteerder verwijzen, kan Google de adverteerders eerder vinden en de site van de adverteerder indexeren. Belangrijk is om te weten dat Google de links zwaarder meetelt als er een 301 redirect (permanent) wordt gebruikt dan als er gebruik wordt gemaakt van een 302 redirect (temporary, tijdelijke pagina; Google doet hier niets mee).

redirect

Door de meetcode die er aan vastzit vindt Google dit soort links minder interessant. Een website die een link plaatst zonder meetcodes of variabelen is interessanter voor Google. Je moet dus geen statistiekenpakket of affiliate partner inzetten die met tijdelijke pagina’s werkt. Dan draagt het niet bij aan het hefboomeffect.

2. Direct link

Google hecht dus meer waarde aan directe links. Een directe link is, het woord zegt het al, een link die direct naar de pagina van de betreffende adverteerder linkt. Er zijn twee typen directe links:

  • ‘pure’ links zoals www.adverteerder.nl/landingspagina
  • directe links met een variabele zoals: https://www.adverteerder.nl/landingspagina?affiliate=123

De meest veilige en beste methode is gebruik maken van directe links zonder variabelen, dus nette mooie links zoals www.adverteerder.nl/landingspagina. Een affiliate programma of partij die ‘pure’ links levert kan daarmee een bijdrage leveren zonder dat hier risico´s aan verbonden zijn.

direct link

Bij directe links met een variabele zie je dat de link naar de adverteerder linkt maar na het vraagteken zie je nog een toevoeging. Met deze variabele, in dit voorbeeld “affiliate=123”, kan het affiliate netwerk achterhalen aan welke affiliate wat betaald moet worden. Dat ziet er in het eerste opzicht wellicht interessant uit, maar doordat er vele affiliates zijn die naar dezelfde content linken, maar die ieder een eigen affiliate id hebben, zal dit resulteren in de welbekende duplicate content. Google ziet namelijk elke pagina van een dergelijke adverteerder als een opzichzelfstaande pagina, terwijl het maar om één pagina gaat.

Er zijn verschillende manieren waardoor affiliate marketing aan je positie bijdraagt: onder meer verwijzingen vanuit authority sites, vanuit directory sites en vanuit blogsites. In je landingspagina moet het keyword in de heading staan.

your landing page

Interessant om te weten is dat 80-90% van de omzet uit tekstlinks komt. Dan kent Google vervolgens een waarde toe, de autority van de site. Vroeger was PageRank erg belangrijk, het aandeel daarvan in de bepaling van de waarde neemt af. De content zelf op de site is tegenwoordig steeds belangrijker. In sommige gevallen kan inzet van affiliate marketing soms 30% tot 40% op je budget uitmaken (voordeliger).

Voorbeeld Media Plaza

Thomas Joosten besluit met een project dat M4N voor Media Plaza heeft gedaan. Media Plaza wilde hoog in Google komen op de zoekvraag ‘cursus zoekmachinemarketing’. Dat is gelukt, de landingspagina is inderdaad bovenaan in zoekmachines terechtgekomen. De pagina gaat er over, de tekst staat op de pagina en op weblogs (zoals Roodlicht, zie screenshot hieronder) is promotie gemaakt voor de ‘cursus zoekmachinemarketing’. Dat heeft een prima zoekresultaat opgeleverd.

Roodlicht

Als je hoger gevonden wil worden moet je proactief aan de slag met de vraag in welke sites je gevonden wilt worden. Daar bestaat een mooie tool voor: Free Backlink Checker. Daarin kun je zien welke sites naar je linken en via welke links mensen binnenkomen.

De presentatie van Thomas Joosten is hieronder via SlideShare te bekijken en door te klikken.


De sessie wordt afgesloten met wat vragen uit de zaal. Op een van de vragen antwoord Thomas Joosten dat Google steeds minder waarde hecht aan paid links, dat is de hete vraag van dit moment. Google, zo luidt een theorie, zou gaan afstraffen dat er commerciële links gebruikt worden om hoger te komen. Eerder heeft Google iets vergelijkbaars gedaan en dat werd door de gebruikers niet gewaardeerd. Waar het volgens Thomas Joosten naar toe gaat is dat Google meerdere waarderingen gaat geven. Een spannende ontwikkeling, ook voor M4N een onderwerp om scherp in de gaten te houden.

Dit artikel is er een uit een serie over het search engine marketing congres ‘Speld in hooiberg‘ dat op 31 januari 2008 in Media Plaza in Utrecht werd gehouden. Andere artikelen: