Online marketing

Checklist content: beter zoekmachineresultaat

0

Hoe maak je van een zoeker een boeker? Hoe realiseer je dat mensen bij je langskomen en dat ze blijven ‘hangen’? De basis is je eigen bedrijfssite. “Als je eigen bedrijfssite nog niet goed is, stop dan met welke optimalisatie dan ook”, zo raadt Martin van Kranenburg, spreker op Speld in hooiberg, zijn klanten aan.

Martin van Kranenburg (foto hieronder), internet adviseur bij LibraLab.nl, vervolgt: “De naam Speld in hooiberg is ook niet meer goed. Want het is tegenwoordig geen speld meer die je zoek, als je maar weet hoe je kan optimaliseren en daarmee dus gevonden kan worden.”

Martin KranenburgEr zijn drie belangrijke aandachtsgebieden waar je aan kan sleutelen:

 1. Techniek (maar dat is meer iets van de webmaster)
 2. Populariteit (pagerank en inkomende links)
 3. Content (redactie)

Juist als je kijkt naar de content, dan kan je een heleboel zelf doen. Onderstaande checklist helpt je bij het optimaliseren van je content.

 1. Gebruik de juiste zoekwoorden in URL (Google dicteert)!
 2. De zoekwoorden in de koptekst <H1 t/m H3>
 3. Zoekwoorden in de tekst (keyword density)
 4. Keywords verwerkt in de link (dus geen ‘klik hier’!)
 5. In alt-tag bij foto ook tekst opnemen
 6. Toon onderin relevante links (cross links)
 7. Title Tag (op elke pagina)
 8. Meta Description (call to action)
 9. Keyword tags

Als je je houdt aan bovenstaande 9 regels, dan zul je zien dat je beter gevonden zult worden! Een andere belangrijk punt is dat je eerst zèlf met zoekmachinemarketing aan de slag moet gaan. Zoek dus meer informatie online, het ligt namelijk op straat!

kennis SEO

Besteed SEO niet gelijk uit aan een bureau. Alleen dan leer je zelf wat belangrijk is en waar je op wilt speren! Pas als je denkt, nu wordt het te duur of kost het teveel tijd, dan kun je kijken aan wie je het wilt uitbesteden.

Meten = weten = verbeteren

Het is van essentieel belang dat je gaat meten waar je bezoekers vandaan komen. En dat je dan kijkt waarom komen ze bij mij, welke clickpaden hebben ze, waar verlaten ze mijn site en waarom en wat kan ik dan doen om ze langer te laten blijven of om de conversie te verhogen.

Nu maken we de stap naar de reiswereld. Martin van Kranenburg haalt diverse voorbeelden aan. Wat vind je als je zoekt op ‘vakantie’ of ‘vakantie spanje’? En als je doorklikt, kom je dan ook direct op de juiste pagina?

vakantie-spanje

De Long Tail is deze content erg belangrijk. Zoover gebruikt de Long Tail door het noemen van hotelnamen, campingnamen etc. Als je via Google Trends een vergelijking maakt tussen Zoover en D-reizen dan zie je dat Zoover in korte tijd enorm gestegen is!

google-trends D-reizen Zoover

Maar check ook zelf hoe je te vinden bent online. Zoek eens op je eigen bedrijfsnaam en kijk welke andere adverteerders er betaald staan en met welke zoekwoorden. Helaas soms óók met advertenties die misleidend zijn. Bijvoorbeeld zoek je op vakantie en Sudtours dan krijg je ook een advertentie van Arke, maar daar staat wel het kopje Sudtours boven!

De belangrijkste conclusie: Let dus op hoe je je content plaatst met behulp van de checklist, experimenteer hiermee en kijk op welke zoekwoorden je je site en je reis-aanbod kunt onderscheiden. En je zult zien dat je door te leren en te testen veel verbeteringen aan kunt brengen.

De presentatie is hieronder (klikbaar) via SlideShare te bekijken (via artikel Presentatie: Speld in de hoogberg op de blog van Martin van Kranenburg).


Dit artikel is er een uit een serie over het search engine marketing congres ‘Speld in hooiberg‘ dat op 31 januari 2008 in Media Plaza in Utrecht werd gehouden. Andere artikelen: