Handelsplatform Marktplaats interessant voor SEM

0

Waar moet ik als marketeer mijn geld besteden en welk rendement haal ik daar? Welke platformen zijn er voor mijn producten en hoe moet ik mij daarop positioneren? Dat zijn de vragen die Sebastiaan Ambtman in zijn presentatie op Speld in Hooiberg bespreekt. Hij is binnen Marktplaats.nl werkzaam als Business Development Manager van het Admarkt advertentieplatform.

Het aantal webwinkels groeit gestaag. Dat betekent dus dat de concurrentie voor jouw webwinkel toeneemt. En hoe val je nu op in deze markt?

Je kunt dit realiseren door:

 • Google
 • Partnerprogramma’s, bijvoorbeeld M4N
 • Vergelijkingssites, bijvoorbeeld Kelkoo, Kieskeurig
 • Portals, via een portal je site live zetten
 • Bannernetwerken
 • Andere vormen

zwaartepunt in online marketing en zoekmachines

Hoe weet je nu of je advertentie succesvol is? Daarvoor moet je zaken goed doormeten! Je plaatst een advertentie, daar krijg je impressies op en vervolgens hopelijk clicks naar je website. Afhankelijk van wat je daar biedt krijg je weer een bepaalde conversie. De ROI is bepalend voor je budgetverdeling. De truc is om niet te kijken naar de overall ROI, maar je zou het per onderdeel van je kanaal moeten bekijken. Als je dat doet, kun je veel beter finetunen.

Bovenstaande wordt besproken aan de hand van een voorbeeld. Stel je hebt een gemiddelde CPC van € 0,07. Waar bestaat dit gemiddelde getal nu precies uit? Hieronder zie je dat je bijvoorbeeld binnen het huidige platform minder bereikt dan als je kiest voor een twedee platform. En op deze manier kun je je geld veel effectiever gaan besteden.

img_6169.jpg

Als je nog een keer een tweede € 200,- kunt inzetten, dan kun je je gemiddelde aantal clicks behoorlijk vergroten.

img_6171.jpg

Het inzettten van meerdere platformen heeft dus voordelen:

 • Het huidige budget wordt beter gealloceerd
 • Lagere gemiddelde kosten
 • Er is groei te bewerkstelligen

Sebastiaan AbtmanEr zijn echter ook wat nadelen:

 • Je moet tijd besteden en kennis verkrijgen over het nieuwe platform
 • De overhead kosten gaan omhoog

Maar als je dan toch wilt adverteren? Dan is er een aantal advertentiemogelijkheden:

 • Sociale netwerken
 • Mobile Marketing
 • Weblogs
 • Games
 • Handelsplatformen
 • Viral Marketing

img_6176.jpg

Marktplaats is een voorbeeld van een handelsplaats. Op Marktplaats zijn er 31 groepen en 1.323 rubrieken. Door deze groepen en rubrieken kun je behoorlijk sterk targetten. Hiervoor kun je gebruik maken van Admarkt. Dat zijn de per click betaalde advertenties boven- en onderaan de pagina.

img_6178.jpg

Een voorbeeld om dit te onderstrepen is de case van Neckermann (gedaan door eFocus). Door getarget te adverteren op Marktplaats realiseerde Neckermann 7 keer meer opbrengsten dan kosten. Daarnaast bezocht 1 op de 4 bezoekers van de advertentie ook de site van Neckermann en hierbij zaten relatief veel nieuwe klanten.

Samengevat:

 • Verwerf een plek in het hoofd van de consument via online marketing
 • Verdeel budgetten op basis van ROI
 • Het hebben van advertentiemogelijkheden is essentieel
 • Verken je alternatieven

Zie voor meer informatie ook het eerdere achtergrondartikel over Marktplaats: Doe maar gewoon op Marktplaats.

Dit artikel is er een uit een serie over het search engine marketing congres ‘Speld in hooiberg‘ dat op 31 januari 2008 in Media Plaza in Utrecht werd gehouden. Andere artikelen: