Dé-optimalisatie van zoekresultaten

0

Dé-optimalisatie van zoekresultaten staat voor het wegdrukken van schadelijke zoekresultaten. Tammo Peters is oprichter en directeur van Proseo, een bureau dat zich met name richt op de MKB-er waarvoor internet van strategisch belang is. Hij geeft voorbeelden van schadelijke zoekresultaten van Palm Invest, UPC, Harry Mens en Manon Thomas. En hoe ermee om te gaan.

Het eerste voorbeeld van dé-optimalisatie (Anti-Optimization) dat Tammo Peters (foto hieronder) geeft is dat van Palm Invest. In Google zoeken op dit merk geeft een heleboel negatieve resultaten. In Ilse zoeken geeft heel andere resultaten, maar eveneens negatief voor het merk.

Tammo Peters

Zoeken op de persoon Harry Mens in Google geeft als resultaat dat hij in een adem genoemd wordt met het bedrijf Palm Invest. Dat vindt hij natuurlijk niet leuk. Zoeken op UPC in Google geeft onder meer als zoekresultaat een Paybackparty op Bright. Of het bericht waar is en hoe oud het is zie je niet, maar het zoekresultaat staat wel op de tiende Google plek. Bij Ilse zie je onder meer Emerce en de SP. Ook negatieve berichten en dat kost klanten.

Dan komt het Manon Thomas voorbij. De presentratrice waarvan naaktbeelden op internet gingen circuleren en die daardoor zelfs haar baan kwijt raakte. Bij zoeken op haar naam zie je meteen bovenaan het bericht op GeenStijl.

Zoeken in Google op George Bush levert op de tiende plek al als resultaat dat hij vergeleken wordt met een chimpansee.

Wat kun je er tegen doen?

VARA’s KassaAllemaal negatieve berichten, maar wat kun je er tegen doen? Om te beginnen reageren met een open vizier. Dus niet verschuilen, maar juist actief zijn. Op die manier wordt de trend in de vervolgacties positiever. Hij laat drie voorbeelden zijn van fora die populair zijn: het forum van de Consumentenbond en de fora van TROS Radar en VARA’s Kassa.

TROS RadarIedere 5 seconden wordt er ergens op internet een mening geuit door een klant, zoals ook op deze drie grote fora. Probeer daar dus ook zo nodig te acteren. Wat je natuurlijk ook kunt doen is het bericht laten verwijderen, al dan niet via een brief van je advocaat.

Hoe krijg je meer positieve resultaten op de eerste pagina?

Om in plaats van negatieve weer meer positieve zoekresultaten te krijgen kun je het volgende 3-stappenplan hanteren:

 1. Inventariseren van vijanden en wapens
  Het gaat allereerst op het opsporen van schadelijke zoekresultaten en webpagina’s, we hebben het dan over de aspecten trefwoorden, aantrekkelijkheid, posities en ook pagerank / linkpopulariteit. Daarna kijken we naar de mogelijke wapens:

  • inventariseren van eigen webpagina’s, (sub)domeinen
  • andere webpagina’s met positieve en neutrale resultaten
  • nieuwe webpagina’s en links creëren
  • SEA
  • vastleggen van al deze posities, pagerank / linkpopulariteit en aantrekkelijkheid
 2. Selecteren van wapens
  • afhankelijk van aantal schadelijke zoekresultaten
  • afhankelijk van soort schadelijke zoekresultaten
  • afhankelijk waar vijanden naar toe moeten
  • kies wapens met potentie
 3. Inzetten van wapens
  • webpagina’s verdelen over meerdere (sub)domeinen
  • eigen wegpagina’s optimaliseren en linken
  • niet-schadelijke pagina’s van anderen stimuleren en linken
  • nieuwe webpagina’s publiceren en linken
  • SEA

Het verschil tussen dé-optimalisatie en optimalisatie ligt vooral op het vlak van het doel en de trefwoorden. V.w.b. trefwoorden wordt er vaak gekeken naar bedrijfsnamen en persoonsnamen.

Tammo Peters (foto) van Proseo besluit met vier handige tips voordat je aan de slag gaat:

 1. Tammo PetersLaat het bureau dat je inschakelt een geheimhoudingsverklaring tekenen. Van UPC is bekend geworden dat ze daar een team op hebben gezet en gebruikers hebben dat opgemerkt en zijn op zoek gegaan naar tegenmaatregelen, linkjes op andere pagina’s maken.
 2. Hou je posities op bedrijfsnamen, merknamen en persoonsnamen goed in de gaten.
 3. Preventief werken aan positieve vermeldingen.
 4. Voorkomen is beter dan genezen.

Dit artikel is er een uit een serie over het search engine marketing congres ‘Speld in hooiberg‘ dat op 31 januari 2008 in Media Plaza in Utrecht werd gehouden. Andere artikelen: