Verdieping

Web 2.0: de stand van zaken

0

Zijn we verzadigd met Web 2.0? En zijn Web 2.0 applicaties inmiddels gemeengoed geworden onder de internetters? Een recent rapport van Forrester over European Social Technographics geeft een goed beeld van de mate waarin mensen nu echt op het web participeren. Interessant is het te zien hoe het met Nederland ervoor staat in vergelijking met andere Europese landen.

Social Technographics
Mensen aanzetten tot participeren op het web is niet zo eenvoudig als wel eens werd gedacht. The Social Technographics Profile van Forrester toont ons een aantal interessante feiten:

  • 10% van de Europese internetgebruikers zijn Creators. Zij publiceren op het web met bijvoorbeeld een eigen website of weblog of plaatsen zelfgemaakte video’s op internet.
  • 19% van de Europese internetgebruikers zijn Critics. Zij schrijven reacties op blogs en plaatsen reviews op vergelijkingssites.
  • 13% is actief met sociale netwerken, zoals Facebook, MySpace en in Nederland het populaire Hyves.
  • 9% van de Europese internetgebruikers is verzamelaar (Collector). Zij zijn intensieve RSS gebruikers en plaatsen tags bij webpagina’s (Del.icio.us), foto’s en filmpjes.
  • Een grote groep van 40% is Spectator (toeschouwer). Zij lezen weblogs, bekijken filmpjes, chatten, luisteren naar Podcasts en lezen en gebruiken reviews.
  • Tenslotte is 53% inactief. Zij doen helemaal niets met sociale technologie.

social-technographics-ladde.jpg

Verschillen binnen Europa
Interessant zijn ook de verschillen tussen de Europese landen. Opvallend is bijvoorbeeld het verschil in participatie in sociale netwerksites tussen Frankrijk (4%) en Nederland (26%). Ook creëren Nederlanders aanzienlijk meer content op het internet (17%) dan Duitsers (8%), Spanjaarden (8%), Britten (9%) en Fransen (10%). Verder is het opvallend dat Zweden de meeste actieve verzamelaars (27%) heeft van bijvoorbeeld RSS feeds, in Nederland (6%) en Engeland (5%) liggen die percentages een stuk lager.

De diffusie van Web 2.0 in Nederland
Anderhalf jaar geleden schreef ik een artikel over de diffusie van Web 2.0 applicaties. Dit bracht mij direct op het idee om de gegevens uit dit Forrester rapport uit te zetten tegen het diffusiemodel voor innovaties van Everett Rogers. Het geeft een prachtig beeld van het diffusieproces van Web 2.0 in Nederland.

difussie_van_web20.jpg

Conclusies
Op dit moment zijn het de innovators, early adopters en early majority die gebruik maken van Web 2.0. Verder particperen alleen de innovators en early adopters uit het difussiemodel actief op het internet. Uit gegevens uit het Forrester rapport gecombineerd met het diffusiemodel kunnen we daarom enigszins concluderen dat Web 2.0 in Nederland nog niet op het hoogtepunt is. De vraag is ook of dit ooit zal gebeuren. Wat betreft het gebruik van Web 2.0 verwacht ik wel dat dit over een jaar gemeengoed zal zijn onder de meeste Nederlanders (nu 41%). Mensen ertoe aanzetten om zelf actief mee te doen door bijvoorbeeld zelf content te creëren is echter veel moeilijker dan wel eens werd gedacht. We moeten in Nederland zelfs blij zijn met een percentage van 17% dat actief content creëert op het internet. Nederland kan zich daarmee Web 2.0 koploper van Europa noemen! Ik ben erg benieuwd hoe dit zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Welke visionair durft daar verdere uitspraken over te doen?

Het rapport European Social Technographics® Revealed is hier te bestellen. Meer informatie over Web 2.0 en verschillen tussen generaties vind je in het artikel Teens, tweens en de tsunami van social media.