Wereld Natuur Fonds wint Usability Award 2008

0

Een paar uur geleden is bekend gemaakt dat het WNF de Usability Award 2008 heeft gewonnen. Dat gebeurde op een leuke bijeenkomst op Mediapark in Hilversum, waar alle genomineerde websites en hun webbouwers bij waren. In totaal hebben bijna 10.000 mensen hun stem uitgebracht. Daarbij telde overigens niet het aantal stemmen, maar de hoogte van het cijfer. WNF was duidelijk de site met het meeste gevoel en de beste band met gebruikers, daardoor hebben ze de prijs terecht in de wacht gesleept.

Gedoodverfde winnaar Albert Heijn moest genoegen nemen met de tweede plaats, ziekenhuis Meander Medisch Centrum werd verrassend derde voor Zomoto en Aegon Bank.

In het juryrapport van de Usability Award 2008 wordt WNF vooral geroemd vanwege de uitstraling van de site, gekoppeld aan de goede “call to action” (overal staat “Hoe kan ik helpen?”) en een heldere navigatiestructuur. WNF weet een visueel zeer aantrekkelijke site toch nog overzichtelijk en commercieel te houden, dat is knap.

WNF

Winnaar Usability Award 2008: WNF

De ‘verliezers’ (het waren natuurlijk allemaal winnaars!)
Albert Heijn krijgt uiteraard complimenten voor de overzichtelijkheid van de grote site, en de goed geïntegreerde web2.0 features die ook nog nuttig zijn voor bezoekers.

AH

Tweede plaats Usability Award 2008: AH

MeanderMC was een outsider, maar met een site waar gewoon bijna niks mis mee was. Het ludieke commentaar van MeanderMC’s communicatie manager was dan ook “Tja, het was best simpel. We hebben gewoon naar de gebruikers geluisterd”. Op hun site is alle content zeer duidelijk voor het web geschreven. Bovendien wordt veel inhoud in vraagvorm aangeboden, passend bij waar de gebruiker op dat moment mee bezig is.

Meander

Derde plaats Usability Award 2008: Meander Medisch Centrum

Zomoto kon bij de gebruikers kennelijk nog geen potten breken, ondanks een post-juryberaad redesign. Zij waren het enige echte internetbedrijf bij de genomineerden, dat vond ik persoonlijk wel jammer want hun interface biedt een hoop nieuws.

Zomoto

Vierde plaats Usability Award 2008: Zomoto

Voor Aegon Bank prees men vooral de bescheidenheid van de site, zonder overzicht te verliezen. Ze gaven echter terecht aan dat er op applicatiegebied (het aanvragen van hypotheekoffertes e.d.) nog een lange weg te gaan was.

Hoe win ik een usability award?
Zelf heb ik ook nog een presentatie mogen geven op de award uitreiking, getiteld “Hoe win ik een usability award? 10 tips om het in 2009 te maken”. Die verschijnt een dezer dagen in Viddix videoformaat op Frankwatching.

Bureaus in de spotlight
Tijdens de uitreiking hebben we geprobeerd de bureaus die de sites hadden ontwikkeld wat meer in de spotlight te zetten. Als je de SpinAwards bekijkt, lijkt het wel alsof het alleen om de bureaus gaat, en dat helpt natuurlijk wel voor het enthousiasme in de branche en het aantal aanmeldingen. Suf genoeg konden we de bouwers van het WNF niet snel genoeg achterhalen (hoop dat ze zich even melden, dan zet ik ze er alsnog bij). De site van WNF is ontworpen door Black Magic Marker en gebouwd door e-Vision. Verder verdienen Fabrique (voor AH), Snakeware (MeanderMC), Eden (Aegon) en Zomoto zelf zeker een compliment. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer bureaus nog meer sites aanmelden, zodat we de awards weer een stapje groter kunnen maken.

Aegon

Vijfde plaats Usability Award 2008: Aegon Bank

Wat vinden jullie van de winnaar?
Ik hoor natuurlijk graag wat jullie van de wellicht verrassende winnaar vinden. Verder is dit misschien een leuke plek om de discussie over bureaus ook even aan te zwengelen. Moeten die meer naar voren komen in het proces, zoals bij veel andere branche awards het geval is? Of moeten de Usability Awards juist op de websites van de winnaars gefocused blijven?