Mobiel als Toverstaf

0

Eigenlijk had ik vandaag stil willen staan bij het artikel dat Teemu Arina vorige week schreef. In zijn artikel stipte hij aan dat de mobiel van de toekomst niets anders is dan een magische toverstaf: “it’s going to combine cloud computing, augmented reality and the internet of things in a meaningful way”. Ook had ik stil willen staan bij de schitterende presentatie van Raimo van der Klein die een dezelfde metafoor voor de mobiel gebruikt.

In mijn speurtocht naar meer materiaal omtrent bovenstaand concept surfte ik echter tegen een ander juweeltje aan. Op 14 juni 2008 werd in Japan de televisieshow “Hoshi-ichi Owarairyoku Test” (hier kun je een kleine impressie zien) gelanceerd. Een soort van Idols, maar dan anders. Dit programma wordt gepresenteerd door de lokale Japanse beroemdheid Kendo Kobayashi.

Het opvallende aan deze show is dat het publiek bestaat uit avatars. Honderdduizend om precies te zijn. Mensen kunnen zich voor de aanvang van de show aanmelden via hun mobiele telefoon. Ze hebben dan de mogelijkheid om hun avatar op te leuken en vervolgens kan de show beginnen. De virtuele 3D omgeving waarin de show zich afspeelt en de avatars verblijven ligt 200 jaar in de toekomst en ziet er nogal spacy uit.

De quizmaster stelt vragen aan het publiek. Iedere vraag kent vier antwoorden. Na het stellen van de vraag krijg je een minuut bedenktijd. Zodra je antwoord kenbaar is gemaakt, krijgt je avatar een kleur. Na het verstrijken van de tijd vliegt er een UFO door het beeld alle verkeerd gekleurde avatars uitschakelt.

Zo gaat de afvalrace door, totdat er honderd avatars overblijven. Deze avatars krijgen vervolgens de mogelijkheid om hun eigen gezicht te uploaden. Je avatar neemt dus daadwerkelijk jouw gezicht, jouw identiteit aan. Tot slot is er natuurlijk maar een ster die overblijft.

De maker van het programma is Asahi TV. Een van de directeuren van dit bedrijf, Naoto Ueda, zegt het volgende over de show: “In this age of demassification and diversification, it is vital for us to redefine ways to enjoy TV programs such as by combining them with other media devices. Now that a mobile phone has literally become an alter ego, particularly for the young generation, I am convinced that they will truly enjoy the excitement of virtually appearing on TV as a 3D animated avatar.”

Kom ik toch weer terug bij het begin van dit stuk. De mobiel als magische toverstaf. Bovenstaande voorbeeld geeft aan dat ons nog veel magische ervaringen te wachten staat. Als ik ook kijk naar de hoeveelheid nieuwe applicaties die dagelijks beschikbaar komen voor diverse mobiele telefoons, denk ik dat we aan de vooravond staan van een compleet nieuwe communicatietijdperk dat onze voorstelling te boven gaat. Laat de show maar beginnen!

Bronnen: