How to

Wat is offline de beste URL?

0

De afgelopen weken heb je vast meerdere malen “Ga naar Ziggohelpt.nl” gehoord op radio of TV. Door de vele klachten die deze kabelgigant door technische problemen over zich heen krijgt had Ziggohelptniet.nl of ZiggoHELP.nl wellicht beter gepast, maar dat terzijde.

De toevoeging van een werkwoord aan de merknaam in de URL vind ik geniaal. Hiermee wordt de URL een communicatiemiddel op zich. Op internet vind je veel tips en trucs voor een goede domeinnaam met het oog op SEO, de zogenaamde ‘keywords domains’. Maar wat is in offline media nou de beste URL?

1. Remember well this URL.nl

Om ervoor te zorgen dat bezoekers naar je site komen zet je in het meest gunstige geval zowel on– als offline media in. Via online middelen als zoekmachines, banners, e-mailnieuwsbrieven en links op andere sites wordt de potentiële klant automatisch doorgelinkt naar je website. Voor de klant maakt het niet uit wat de URL is. Hij kan de site bezoeken, bookmarken en wederom bezoeken zonder dat hij de domeinnaam van de site hoeft te weten of te onthouden.

Met de inzet van offline media (radio, TV en print) gaat deze vlieger niet op. Een klant leest, ziet of hoort de URL en moet deze zelf in de browser intypen om op je site te komen.  Wil een URL het offline dus goed doen, dan moet deze makkelijk te onthouden zijn en lekker in het gehoor liggen.

Een goed onthoudbare URL:

Is makkelijk te spellen

Wil de klant bij het intypen van de URL direct op de gewenste site terechtkomen, dan moet hij geen spelfouten maken. Zo moet de online cultuurzone Tilburgz in een eventuele radiospot vermelden dat het Tilburgz is met een Z om te voorkomen dat bezoekers www.tilburgs.nl intikken.
Het gebruik van cijfers in een url is ook lastig. Want wat tik jij in in de browser als je www.op16.nl hoort?

Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat bezoekers je altijd kunnen vinden:

 • Heb je nog geen naam voor je bedrijf of product, kies dan een bedrijfs- of merknaam die makkelijk te spellen is.
 • Heb je al een naam en wil je deze niet veranderen, registreer dan ook de verkeerd gespelde domeinnamen. www.tilburgs.nl is bijvoorbeeld nog vrij. www.opzestien.nl ook.

Bevat geen verbindingstekens

Het verbindingstekens wordt vaak gebruikt wanneer de URL van de eerste keuze niet meer beschikbaar is. Zo gebruikt Communicatie- en ontwerpbureau Stas in print de URL www.stas-co.nl omdat de URL www.stas.nl al in gebruik is door ‘picture hanging systems’ Stas. Jammer, want het verbindingsteken is irritant en de toevoeging ‘co’ heeft niet echt een meerwaarde.

Ook hier weer twee tips:

 • Wanneer je nog geen naam hebt voor je bedrijf of product, check dan of de gewenste URL nog vrij is. Is www.productnaam.nl of www.bedrijfsnaam.nl niet vrij, kies dan voor een andere naam. Hulp nodig? Boris Veldhuijzen van Zanten geeft op zijn blog tips voor het bedenken van een goede (domein)naam.
 • Zit je wederom met het probleem dat je al een naam hebt en niet wilt of kunt veranderen, voeg dan een tref- of werkwoord toe aan de url. De URL www.stascommunicatie.nl is bijvoorbeeld makkelijker te onthouden dan www.stas-co.nl en communiceert meteen een van de hoofdactiviteiten van Communicatie- en ontwerpbureau Stas.

Is niet te lang

Eendomeinnaammagnietlangerzijndandrieenzestigcijfersenofletters.nl. En gelukkig maar. De URL voor een product-, dienst- of bedrijfsnaam moet zo kort mogelijk zijn. Zo is www.dagravitmamaenbaby.nl naar mijn mening te lang. Bij het intikken van de URL ben ik aan het checken of ik het wel goed schrijf en dat is niet wenselijk. Ik zou Dagravit dan ook adviseren om de URL te veranderen in: www.dagravit.nl/mamaenbaby.  Het is makkelijker te onthouden en de bedrijfsnaam wordt gescheiden van de dienst, waarmee de boodschap (Dagravit biedt producten voor mama en baby) beter overkomt. Simpelweg www.dagravit.nl is ook een optie op voorwaarde dat je op de homepage een duidelijke link hebt naar de mama & baby subsite, maar dat is hier helaas niet het geval.

screendump Dagravit.nl

Een uitzondering op deze lengte-regel zijn de campagne URL’s. Voor campagnes wordt vaak een zin of slogan als URL gebruikt. Zo adverteert de Rabobank op dit moment op de radio met www.watverteljijjevrienden.nl . Deze URL is langer dan die van Dagravit hierboven, maar veel makkelijker te onthouden omdat het een zin is. Bovendien triggert hij door de vraagstelling die er in zit. Typefouten zijn hier wel een risico. Maar doordatde url makkelijk te onthouden is, heeft een potentiële bezoeker deze snel verbeterd als hij niet op de juiste site terechtkomt.

2. Verwerk je boodschap in je URL.nl

Een goede URL is niet alleen makkelijk te onthouden. Het is behalve een adres ook een branding en communicatiemiddel an sich. Dit bereik je door:

 • Het belangrijkste voordeel, de boodschap of de propositie uit te drukken.
 • Nieuwsgierig te maken.
 • Emotie op te wekken.

Verwerk deze elementen in je URL en het wordt de one-level-elevator-pitch van je site. Goede voorbeelden daarvan zijn www.ziggohelpt.nl, www.achmeaontzorgt.nl. Door de merknaam te koppelen aan een werkwoord krijg je een propositie. Dit soort URL’s werken goed in off line media als je een merk of een nieuwe propositie in de markt wilt zetten.

Mijn advies is wel om de basis-URL van je site (die je altijd in de adresbalk ziet, via welke URL je ook binnen bent gekomen) te beperken tot je merknaam of als SEO heel belangrijk voor je is een ‘keyword’ domeinnaam. Op deze manier zit je niet vast aan de in je campagne-URL gestelde propositie.

Wat ook goed werkt is je USP als URL te nemen. Voorbeelden hiervan zijn www.hetlekkerstebroodje.nl, www.verhuizenzonderzorgen.nl en www.debesteautoverzekering.nl. Ga je naar deze laatste site, dan komen we bij de derde voorwaarde.

3. Ondersteun met de site je URL.nl

Het voordeel, de boodschap of de propositie die je uitdrukt met je URL moet wel terug te vinden zijn op je site. Op de homepage van www.debesteautoverzekering.nl zie je niet wat die beste autoverzekering is, maar moet je eerst een keuze maken in de manier waarop je offerte wil (laten) maken.

Een campagne URL wordt het beste ondersteund door een campagnewebsite die volledig in het teken staat van de campagne. De eerder genoemde IT-recruitment site van de Rabobank www.watverteljijjevrienden.nl is daar een goed voorbeeld van.

En als je een speciale campagnesite hebt, zorg dan dat de bezoeker daar meteen opkomt. Zo wil de ABN Amro haar gratis webwinkelmodule aan de aandacht brengen. Ga naar www.abnamro.nl/vandaag zegt de radiostem. Je komt dan op de pagina ‘Vandaag gehoord op de radio’. Hier staan links naar alle campagnes die recentelijk op de radio zijn geweest. Wil je meer informatie over de webwinkelmodule, dan moet je nog een keer doorklikken om op de campagnewebsite www.abnamro.nl/webwinkelmodule te komen. Deze laatste URL werkt ook, dus waarom de bezoeker via www.abnamro.nl/vandaag sturen?

Ziggo heeft dit goed begrepen.  Achter de URL www.ziggoziet.nl staat een compleet andere site dan achter www.ziggohelpt.nl.

ziggoziet

En op de homepage van www.ziggohelpt.nl staat centraal een banner om uit te leggen waarmee Ziggo helpt.

Samengevat kunnen we stellen dat Ziggohelpt.nl alles in zich heeft wat een URL nodig heeft om goed via off line media gecommuniceerd te kunnen worden. De URL:

 • Is makkelijk te onthouden
 • Ligt lekker in het gehoor
 • Is makkelijk te spellen
 • Bevat geen verbindingstekens
 • Is niet te lang
 • Is een communicatiemiddel
 • Drukt de propositie uit
 • Maakt nieuwsgierig
 • Werk emotie op
 • Wordt ondersteund door de site

Helaas wordt dit alles teniet gedaan door de technische klachten die Ziggo heeft (gehad). Dus zoals met alles in het leven geldt ook hier: Practice what you preach.nl.