Verdieping

De krant gaat nooit verloren. Tenminste…

0

Na grondig onderzoek gedaan te hebben naar de mogelijke aanwezigheid van een toekomst voor de dagbladenwereld, kwam ik in mijn scriptie grofweg tot de volgende conclusie. Er is wel degelijk een toekomst weggelegd voor het papieren nieuws. Mits Birgit Donker (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en de haren wat gaan doen aan de relatie tussen online en offline media.

Websites en frustratie
Een dagblad en haar website (ik begin even met de basics) kunnen elkaar namelijk aanvullen en ondersteunen. Maar hier kan nog een flinke slag geslagen worden. Tot nog toe werd vaak de papieren inhoud letterlijk overgenomen op de website. Google-search systeempje erop en klaar. Wanneer je vervolgens een artikel van gisteren op wilt zoeken door de titel in te voeren krijg je nul resultaat. Heel frustrerend.

Serendipiteit is een belangrijke kracht van de krant. Nergens anders komen verhalen op die manier samen. Zeker niet op Internet, waar koppen onder elkaar gepresenteerd worden met hetzelfde gewicht. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kort bericht van ANP en een reportage. Alleen koppen moeten de site-bezoeker verleiden. En daar zijn ze vaak te cryptisch voor. Getuige bovenstaand Google-voorbeeld.

Mediamix
Restyling kan een goede start zijn voor een dagblad om zich bezig te gaan houden met een zogenaamde mediamix en zo verschillende verschijningsvormen (zoals een webeditie) te combineren tot een geheelconcept. Dus om niet ‘what’s next’ zeggen en ‘what’s there already’ doen.

Neerkijken op bloggers
En weblogs dan? Want, hoewel advertentie opbrengsten van dagbladen teruglopen, zijn ze nog wel nummer 1 wat betreft favoriete advertentie plaats. Veel bedrijven zijn nog terughoudend met advertenties op Internet, zeker op weblogs. Zonde, want er zijn een aantal toonaangevende blogs in Nederland. Het wordt tijd dat journalisten niet meer neerkijken op bloggers, maar een pact sluiten met diegenen die echt iets te zeggen hebben. Journalistiek papiertje of niet.

Plan de campagne
Genoeg interessante vragen en stellingen die ik heb uitgewerkt in mijn scriptie: Dag blad. Komend half jaar ben ik van plan er een vrije opdracht aan te wijden. Met mijn scriptie als uitgangspunt maak ik een draaiboek voor dagbladen die iets aan hun teruglopende oplagecijfers  willen doen. En passant ontwerp ik ook nog een krant (met website) nieuwe stijl. Ik houd jullie op de hoogte! En eerdergenoemde Birgit Donker ook. Elke kans om dichter mijn idool te komen grijp ik graag aan. Vroeger wilde ik niet alleen actrice en schrijfster worden. Nee, ik wilde Birgit Donker worden…

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.