Conservatief of innovatief? Trends in online bankieren

0

In een tijd waarin de banken vooral in het nieuws komen om hun financiële constructies en staatssteun zullen sommige banken geneigd zijn om stil te blijven zitten. Maar is dit niet juist het moment om te investeren? Innovatie als groeimotor! Een artikel over de trends in online bankieren.

Krimpende marges en intensieve concurrentie zorgen ervoor dat banken niet langer alleen kunnen concurreren op rentepercentages. Om het klantenbestand te behouden en uit te breiden moeten banken op zoek naar andere manieren om zich te onderscheiden. Het is niet mogelijk om te blijven groeien met een eenzijdige focus op kostenbesparingen en overnames… innovatie is het fundament voor resultaat en maakt het onderscheid tussen de leider en de volgers.

Hoe is het gesteld met het innovatief vermogen van de bankenwereld? Steeds vaker proberen banken zich te onderscheiden met innovatieve online diensten als wenslijsten, spaargames, sociaal sparen en een vooruitdenkende betaalrekening. Het leek erop dat vooral Web 2.0 initiatieven de leiding nemen, met first movers als Mint, Wesabe en Rudder. Maar er zijn al verschillende initiatieven van de mondiale bankenwereld. In dit artikel beschrijf ik vier trends in online bankieren:

  • Beheren van je virtuele portemonnee
  • Sparen met je sociale netwerk
  • Inzicht in je toekomstige financiële situatie
  • Bankieren op je mobiel

Beheren van je virtuele portemonnee

Support tools voor het beheer van persoonlijke financiën lijkt een logische vervolgstap op het online bankieren. Banken kunnen mensen helpen bij het beheren van hun virtuele portemonnee. Een van de eerste banken die online inspeelt op de groeiende behoefte aan persoonlijke financiële ondersteuning is PNC. De virtuele portemonnee van PNC geeft gebruikers de mogelijkheid om hun spaarrekening te beheren met tools als een kalender en automatische rekeningbetaler.
pnc
Virtuele portemonnee van PNC

De virtuele portemonnee heeft enkele unieke innovatieve functionaliteiten om de spaarzame klant te bedienen:

  • Automatische spaaropties, in te stellen op basis van events (rood staan) of tijd (periodiek)
  • Wenslijsten met spaardoelen en voortgangsrapporten
  • Spaargame genaamd ‘punch the pig’ waarbij de gebruiker op een speelse wijze wordt aangezet tot sparen (door een varken te slaan wordt automatisch geld opzij gezet)

Sparen met je sociale netwerk

Het sociale netwerk kan ook door de financiële dienstverleners op interessante wijze worden ingezet. Een aardig voorbeeld van een internetbank die optimaal gebruik maakt van sociale netwerken is Smartypig. Hier kun je een online spaaraccount openen met een doel voor ogen: een reis, bruiloft, iPhone etc. Gebruikers van Smartypig kunnen kiezen hun spaardoelen openbaar te maken voor het sociale netwerk.

smartypig
Smartypig biedt spaarwidgets die voor anderen zichtbaar zijn

Vrienden en familie kunnen de voortgang bekijken, of zelfs helpen, op de website van Smartypig zelf. Ook kan de voortgang voor anderen inzichtelijk worden gemaakt door een gepersonaliseerde widget op Facebook, Hyves of een blog te plaatsen.

Inzicht in je toekomstige financiële situatie

Quicken is een tool die moet voorkomen dat ‘aan het eind van je geld nog een stukje maand over blijft’. Deze persoonlijke financiële software is ontwikkeld om klanten te helpen betalingen van te voren in te boeken, zodat toekomstige tekorten voorkomen kunnen worden. Voorheen gaven betaalrekeningen alleen uitgaven weer uit het verleden. Quicken maakt het eenvoudiger om te kijken naar toekomstige betalingen en geeft weer hoeveel geld er in de komende periode nog besteedbaar is.

quicken

Quicken geeft inzicht in toekomstige betalingen

Gebruikers kunnen een alert krijgen op hun mobiele telefoon als ze het risico lopen een betalingstermijn te overschrijden. Daarnaast houden gebruikers bestedingen in de hand door limieten in te stellen op de website, waarna ze worden gewaarschuwd hoe veel geld er nog over is als ze de limieten bijna zijn bereikt.

Bankieren op je mobiel

Bankieren op de fiets, in de trein of in het park. Mobiel bankieren wordt al jaren aangekondigd als ‘the next hottest thing in banking’. Sterk gesteund door de iPhone begint mobiel bankieren zich nu sterk te ontwikkelen. Internationaal wordt het goede voorbeeld onder andere gegeven door JP Morgan Chase met Chase Mobile.

chase-mobile-banking2

Mobiel bankieren met Chase Mobile

Chase mobile laat blijken innovatie hoog in het vaandel te hebben met de introductie van een iPhone saldo applicatie. De applicatie geeft toegang tot banksaldo en transacties. Tevens kan met het dichtstbijzijnde geldautomaat worden weergegeven zonder dat de eigen locatie moet worden ingevoerd.

Populair is ook het product van een nieuwkomer op de financiële markten, iXpenseIt. Dit bedrijf heeft een iPhone applicatie ontwikkeld die bovenaan staat in de iTunes Store en heeft bruikbare functionaliteiten:

  • Digitaal opslaan van bonnen
  • Grafische rapporten
  • Personalisatie van het account

ixperselt-saldo-widget1
Bovenaan de top 10 finance applicaties staat iXpenseIt

Met deze functionaliteiten wordt je bestedingspatroon op een visuele wijze overal inzichtelijk. De mobiele telefoon wordt jouw persoonlijke financiële guru.

Verdere ontwikkelingen

Een selectie van de recente financiële technologie start-ups is in onderstaande afbeelding te zien. Het aantal zou illustratief kunnen zijn voor het tempo van de ontwikkelingen, hoewel de kwaliteit van de innovaties uiteindelijk het meest van belang is.

strart-ups

Financiële technologie start-ups

Er zijn veel interessante ontwikkelingen gaande, die evenveel vragen oproepen. Welke van de Web 2.0 initiatieven zullen een plaats veroveren? Houden de start-ups blijvend de leiding of nemen de banken het stokje over? En hoe ver zijn de Nederlandse banken op dit vlak?

Wellicht hebben de lezers van dit artikel het antwoord… of weten nog meer mooie voorbeelden van persoonlijke financiële tools? Post de antwoorden hieronder. Ik ben erg benieuwd!