Inspiratie

Digitale TV is het 50% punt voorbij

0

In Studio 31 op het Hilversumse Mediapark vond vanmiddag weer iMMovator’s Cross Media Café plaats. Niet de verwachte 200, maar een publiek van maar liefst 400 mensen kwam af op het thema van deze aflevering: Digitale TV. Freek van ’t Ooster van iMMovator opende de middag met een presentatie over de laatste ontwikkelingen rond Digitale TV in Nederland.

De cijfers die Van ’t Ooster presenteert komen uit de Monitor Digitale Televisie, een reportage die elk kwartaal wordt door iMMovator gepubliceerd.

Wat zijn de belangrijkste statistieken op dit moment? De totale TV-verkopen nemen nog steeds toe, het grootste deel daarvan neemt de LCD-TV in, die wint het duidelijk van de Plasma-schermen. De crisis heeft tot nu toe nog geen invloed op de TV-verkopen. Er worden op dit moment nog steeds 34% meer platte schermen verkocht dan een jaar geleden. In omzet is het wel minder omdat de prijzendruk groter is geworden.

ontwikkeling-hd-tv

Vrijwel alle tv’s die op dit moment verkocht worden zijn inmiddels ook HD ready of Full HD. Als je naar huishoudens kijkt dan is inmiddels 50% van de schermen thuis geschikt voor hogere kwaliteit TV. De schermen worden ook steeds groter. Inmiddels heeft 53% van de Nederlanders een digitale tv in huis. Als je kijkt naar de aanbieders van digitale tv dan zie je de onderstaande ontwikkeling:

aansluitingen-per-aanbieder

Ziggo is inmiddels met afstand de marktleider met het aanbieden van digitale TV, heeft ook een erg snelle groei doorgemaakt. KPN doet het ook bijzonder goed, het Digitenne signaal van KPN is fors gegroeid en heeft inmiddels na UPC de derde plek ingenomen.

freek-van-t-ooster1“We zitten nu voorbij het 50% punt”, aldus Freek van ’t Ooster (foto), “het wordt nu tijd om te gaan kijken naar wat Nederlanders eigenlijk doen met die digitale TV”. Wordt er gebruik gemaakt van digitale zenderpakketten, themakanalen, premiumzenders, uitgesteld kijken, dat soort vragen.


Presentatie Freek van ’t Ooster (iMMovator)


Grafieken uit de Monitor Digitale Televisie

De Monitor Digitale Televisie is te downloaden (pdf) bij iMMovator.

Het Cross Media Café is een periodieke bijeenkomst over ontwikkelingen in het cross media werkveld. Pitches, presentaties, discussies en netwerken vormen de belangrijkste ingrediënten van deze serie themabijeenkomsten. Het Cross Media Café is een initiatief van het cross media network iMMovator. Tags: Cross Media Café en Cross Media Café Digitale TV.